Vil ikke bli kokk

Hele 30 prosent færre søkere til restaurant- og matfag de siste årene skaper store problemer.

Tall NHO har fått fra Utdanningsdirektoratet viser en alarmerende nedgang i antall søkere til utdanninger innen servicenæringen, skriver www.aftenpsoten.no

Det er yrkene kokk, servitør, resepsjonist og reiselivsmedarbeider som får unngjelde.
Og det er for de to førstnevnte yrkene at mangelen på faglærte er størst.

- Vi registrerer en nedgang på antall søkere til restaurant- og matfag på videregående på hele 30 prosent de siste årene. Tallene er alarmerende i forhold til de 2300 medlemmene vi representerer. De sliter med å finne faglært personell, sier rådgiver rekruttering i NHO Reiseliv, Hilde Veum, til Aftenposten. Veum forteller videre at flere bedrifter bruker lang tid før de finner nye ansatte.

Bekymret
NHO Reiseliv er bekymret over utviklingen.
- Vi er veldig bekymret, og setter inn alle krefter for å snu trenden, sier Veum.
NHO har mottatt halvannen million kroner i pengestøtte fra Nærings- og handelsdepartementet til en rekrutteringskampanjen på nettsidene sine.

NHO Reiseliv tror den drastiske nedgangen skyldes at informasjonen ikke når ut til de unge, og håper synliggjøring av hvilke karrieremuligheter bransjen har å tilby vil øke søkertallene.

Best og verst
Verst er det for Aust-Agder, hvor næringen merker en nedgang på 20 prosent mot fjorårets søkertall. Men også nordpå merkes nedgangen, med henholdsvis 17 prosent i Nordland og 15 prosent i Finnmark mot 2008. Nedgangen er på nesten 13 prosent for Akershus og 10 prosent i hovedstaden i følge Aftenposten. Mens det er best i Vest -Agder hvor søkerantallet er doblet fra 63 i fjor til i år.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen