Mat og vin i kombinasjon

Vin til fårikål

Slik velger du vin til fårikål

Slik velger du vin til fårikål

Stadig flere serverer fårikål som festmat, men hva serverer vi å drikke til den norske klassikeren?
19 September 2024 - 07:29

Fårikål er egentlig hverdagsmat, men har tatt steget opp til å bli mat for selskaper og serveres like gjerne på en lørdag som en mandag. Det er kanskje lett å tenke at vi bør ha rødvin til, siden det er en kjøttrett, men det er faktisk ikke helt riktig.

Det kokte kjøttet og kålen er ikke så glad i tanniner, derfor er det lurt å velge en fruktig rødvin uten alt for mye tannin. Gode eksempler er barbera fra Piemonte eller en beaujolais. En fruktig pinot noir kan også funke, og også en moden rioja med litt alder.

Foto: Vershinin, iStock

Selv ville jeg valgt hvitvin til fårikålen, eller enda bedre oransjevin. Oransjevin er laget på grønne druer som hvitvin, men her får skallet ligge med en stund ekstra slik at fargen blir gulere, mer oransj og vinen får et snev av tanniner og blir ofte litt mer florale. En god og spennende match til fårikål hvis du vil prøve noe nytt.

Hvitvin passer godt
Når det gjelder hvitvin er det egentlig ganske mye som passer godt. Veldig gøy å prøve litt modne viner, som for eksempel en lagret hvit burgund, eller en rioja som har fått noen år. De litt mer fruktige vinstilene passer også godt. En god riesling, en fruktig sauvignon blanc og spanske albariño og portugisiske alvarinho er flotte, fruktige følgesvenner til fårikal.

Stort sett all hvitvin vil fungere fint, bare den ikke er for enkel med lite konsentrasjon. Gode viner av østerrikske grüner veltiliner er også ypperlig til fårikål. Den har et lite grønt preg som matcher kålen, duft av hvit pepper og en flott syre til det litt fete kjøttet. Champagne er også et strålende alternativ til fårikål, spesielt de som har fått litt ekstra tid på bunnfallet.

Tørr norsk eplesider
Hvis du ønsker å velge noe mer lokalt så er tørr norsk eplesider et ypperlig følge. Hva passer vel bedre på høsten enn norsk lam i sesong sammen med norske epler gjort om til deilig sider. Her passer både utgavene med og ute alkohol.

Hva med øl?
Øl er også godt til fårikål, surøl uten for mye smakstilsetninger som en belgisk geuze er ypperlig. Også de litt mer humlerike stilene kan passe til som en pale ale og belgisk dobbel. Styr unna de kraftigste IPAene og hveteøl. En klassisk pils med en liten akevitt på siden er heller ikke feil til nasjonalretten.

Konklusjonen her er vel egentlig at det er utrolig mye som passer til fårikål, og det er gøy å prøve litt forskjellig. Bare styr unna alt for kraftig rødvin, så skal dette gå bra.

Se alle våre oppskrifter på fårikål 

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen
Guide
Vegetarisk jul

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen

Julesnurrer til forrett og vegister med rødkålslaw til hovedrett gjør den som velger grønt lykkelig også på julaften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

De beste ribbeoppskriftene fra langtidsstekt ribbe til porchetta
Julemat
Oppskrifter ribbe

De beste ribbeoppskriftene fra langtidsstekt ribbe til porchetta

Her er oppskriftene du trenger for å servere perfekt ribbe, ikke bare på julaften, men også når du har lyst på en ny smak.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Juleskinke hører med på en ekte julemeny
Dagens rett
Juleskinke med sennepsaus og ovnsbakte rotgrønnsaker

Juleskinke hører med på en ekte julemeny

Enten du planlegger et julekoldtbord eller en meny med flere retter, er denne oppskriften på juleskinke verd å prøve ut.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen
Guide
Vegetarisk jul

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen

Julesnurrer til forrett og vegister med rødkålslaw til hovedrett gjør den som velger grønt lykkelig også på julaften.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her