Guide

Drikke og oppskrift på langtidskokt fårikål

Med langtidskokt fårikål på festmenyen kan du bruke tiden til andre ting enn å lage mat

Med langtidskokt fårikål på festmenyen kan du bruke tiden til andre ting enn å lage mat

Det finnes knapt noen enklere oppskrift på festmeny enn denne: Tre ingredienser i en bærepose og drikkevarene i den andre, så er det bare hjem for å sette på kjelen, men la retten får god tid på ovnen, da blir du rikelig belønnet.
01 Oktober 2024 - 08:30

I Norge dannes det venneklubber for de særeste interesseområder. Men det hører kanskje til sjeldenhetene at slike venneklubber er finansiert over statsbudsjettet.

Om ikke direkte, så i alle fall indirekte er Fårikålens Venner det. Den som har eksistert som en "fårening" siden 1993, og bakgrunnen for tiltaket er selvsagt å få oss til å spise mer fårikål. Blant annet gjennom morsomme medlemseffekter sponset av kjøttbransjen.

Siden den gang har den norske sauen og dens voktere hatt det ganske tøft med skrapesyken og krangelen med ulvebeskytterne som en foreløpig elendighetstopp.

På de neste sidene finner du tips til hva du skal drikke og ikke minst oppskriften på fårikål

Samtidig øker presset fra stadig mer bevisste forbrukere om opprinnelsesmerking og større grad av sortering og differensiering. Men ikke nok siden vi ikke er kommet særlig mye lengre enn at du i stor grad må ta til takke med uspesifiserte råvarer når du skal lage til årets fårikålfest.

I 99 prosent av tilfellene er det lammekjøtt og ikke det langt mer smakskraftige sauekjøttet du blir tilbudt. Ekte fårikål-lovers sverger til det mer smaksrike sauekjøttet.

Les mer om verdens beste lam her

Venting belønnes
Det lønner seg absolutt å satse på den manuelle kjøttdisken i stedet for ferdigpakkene med fårikålkjøtt. Der får du hjelp til å velge ut godbitene til fårikålen din. Prismessig er det nesten ingen forskjell - i slaktetiden er det alltid gode tilbud på ferskt lammekjøtt.

En god fårikål er nemlig avhengig av akkurat passe mengde fett, og i riktig forhold til kjøttet. Det sier seg selv at det ikke blir god fårikål med bare fett, skinn og bein.

Så er det koketiden. God fårikål trenger tid - mye tid. Al dente gjelder definitivt ikke her i gården. Kjøttet skal være så mørt at det nesten faller av beinene og kålen skal være smøremyk og gjerne lett karamellisert.

Klassiske kokebøker antyder halvannen times koketid for en normalporsjon (altså til kjernefamilien på fire), men hvis du dobler eller sågar tredoble denne tiden og samtidig skrur ned varmen til nest laveste trinn etter at du har sørget for at det hele koker skikkelig, er du garantert et perfekt resultat.

Den store fordelen er jo at maten lager seg selv! Det eneste du behøver å gjøre er å dekke på, og vente. Venter du ekstra lenge, belønnes du dobbelt.

Aller best blir nemlig fårikålen - spesielt om det er en del fett på kjøttet - dagen derpå. Da er den avkjølt og fettet lar seg lett fjerne. Så unngår du den litt ubehagelige hinnen av sauefett som legger seg på leppene. Uansett trenger du noe annet enn vann som drikkefølge når du spiser fårikål.

Se fårikåloppskrifter fra hele landet her

Her finner du flere tips om fårikål

Er du usikker på hvilke deler av lammet som passer til hvilke retter? Fortvil ikke, for her finner du de gode oppskriftene og tipsene:

Oppskrifter med lammets forskjellige stykningsdeler

På de neste sidene finner du tips til hva du skal drikke og ikke minst oppskriften på fårikål

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Må testes: Spennende britisk nykomling
+
Godbiter i pollisten

Må testes: Spennende britisk nykomling

For hvem kan si nei til lekre bobler, like syrefrisk og mineralsk chardonnay eller en sjarmerende rosevin?

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Nyheter i basis: Pinot noir-kupp fra Sonoma Coast
+
Tester

Nyheter i basis: Pinot noir-kupp fra Sonoma Coast

Det er en av de mest interessante vinnyhetene i basis i juli. Men også

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo
+
Ukens vin

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo

Denne hvitvinen hamler opp med (nesten) alt av chablis til sjømat og vegetar - og er friskere enn sine nordeuropeiske brødre.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet
+
Tester

750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet

Julinyhetene har en rekke sjeldne hvitviner, så om du ikke har fylt opp programmet for sommeren, er et dypdykk i nye vinopplevelser være et forslag å vurdere.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Må testes: Spennende britisk nykomling
+
Godbiter i pollisten

Må testes: Spennende britisk nykomling

For hvem kan si nei til lekre bobler, like syrefrisk og mineralsk chardonnay eller en sjarmerende rosevin?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Nyheter i basis: Pinot noir-kupp fra Sonoma Coast
+
Tester

Nyheter i basis: Pinot noir-kupp fra Sonoma Coast

Det er en av de mest interessante vinnyhetene i basis i juli. Men også

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Muscadet i en klasse for seg og et veldig godt kjøp
+
Godbiter i pollisten

Muscadet i en klasse for seg og et veldig godt kjøp

Den er pent moden og drikkeklar og finnes sågar også i magnum.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Den perfekte piknik-rosévinen
+
Ukens vin

Den perfekte piknik-rosévinen

Den har skrukork og er derfor garantert feilfri, men først og fremst er den er lekker rosévin til en gunstig pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Smak høstens beste viner og finn din favoritt!
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo

Smak høstens beste viner og finn din favoritt!

Den 08. september kan du få servert 9 deilige viner i glasset og strålende stemning, ledet av entusiastiske Kristine Sandsleth. Dette vil du ikke gå glipp av!

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo
+
Ukens vin

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo

Denne hvitvinen hamler opp med (nesten) alt av chablis til sjømat og vegetar - og er friskere enn sine nordeuropeiske brødre.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her