Guide

Drikke og oppskrift på langtidskokt fårikål

Med langtidskokt fårikål på festmenyen kan du bruke tiden til andre ting enn å lage mat

Med langtidskokt fårikål på festmenyen kan du bruke tiden til andre ting enn å lage mat

Det finnes knapt noen enklere oppskrift på festmeny enn denne: Tre ingredienser i en bærepose og drikkevarene i den andre, så er det bare hjem for å sette på kjelen, men la retten får god tid på ovnen, da blir du rikelig belønnet.
01 Oktober 2024 - 08:30

I Norge dannes det venneklubber for de særeste interesseområder. Men det hører kanskje til sjeldenhetene at slike venneklubber er finansiert over statsbudsjettet.

Om ikke direkte, så i alle fall indirekte er Fårikålens Venner det. Den som har eksistert som en "fårening" siden 1993, og bakgrunnen for tiltaket er selvsagt å få oss til å spise mer fårikål. Blant annet gjennom morsomme medlemseffekter sponset av kjøttbransjen.

Siden den gang har den norske sauen og dens voktere hatt det ganske tøft med skrapesyken og krangelen med ulvebeskytterne som en foreløpig elendighetstopp.

På de neste sidene finner du tips til hva du skal drikke og ikke minst oppskriften på fårikål

Samtidig øker presset fra stadig mer bevisste forbrukere om opprinnelsesmerking og større grad av sortering og differensiering. Men ikke nok siden vi ikke er kommet særlig mye lengre enn at du i stor grad må ta til takke med uspesifiserte råvarer når du skal lage til årets fårikålfest.

I 99 prosent av tilfellene er det lammekjøtt og ikke det langt mer smakskraftige sauekjøttet du blir tilbudt. Ekte fårikål-lovers sverger til det mer smaksrike sauekjøttet.

Les mer om verdens beste lam her

Venting belønnes
Det lønner seg absolutt å satse på den manuelle kjøttdisken i stedet for ferdigpakkene med fårikålkjøtt. Der får du hjelp til å velge ut godbitene til fårikålen din. Prismessig er det nesten ingen forskjell - i slaktetiden er det alltid gode tilbud på ferskt lammekjøtt.

En god fårikål er nemlig avhengig av akkurat passe mengde fett, og i riktig forhold til kjøttet. Det sier seg selv at det ikke blir god fårikål med bare fett, skinn og bein.

Så er det koketiden. God fårikål trenger tid - mye tid. Al dente gjelder definitivt ikke her i gården. Kjøttet skal være så mørt at det nesten faller av beinene og kålen skal være smøremyk og gjerne lett karamellisert.

Klassiske kokebøker antyder halvannen times koketid for en normalporsjon (altså til kjernefamilien på fire), men hvis du dobler eller sågar tredoble denne tiden og samtidig skrur ned varmen til nest laveste trinn etter at du har sørget for at det hele koker skikkelig, er du garantert et perfekt resultat.

Den store fordelen er jo at maten lager seg selv! Det eneste du behøver å gjøre er å dekke på, og vente. Venter du ekstra lenge, belønnes du dobbelt.

Aller best blir nemlig fårikålen - spesielt om det er en del fett på kjøttet - dagen derpå. Da er den avkjølt og fettet lar seg lett fjerne. Så unngår du den litt ubehagelige hinnen av sauefett som legger seg på leppene. Uansett trenger du noe annet enn vann som drikkefølge når du spiser fårikål.

Se fårikåloppskrifter fra hele landet her

Her finner du flere tips om fårikål

Er du usikker på hvilke deler av lammet som passer til hvilke retter? Fortvil ikke, for her finner du de gode oppskriftene og tipsene:

Oppskrifter med lammets forskjellige stykningsdeler

På de neste sidene finner du tips til hva du skal drikke og ikke minst oppskriften på fårikål

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Tenk om alle rimelige bordeauxer hadde vært så god som denne
+
Ukens vin

Tenk om alle rimelige bordeauxer hadde vært så god som denne

For denne spanske vinen som kun koster 194 kroner, er laget av primært bordeauxdruer og er riktig så vellykket.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Årets 10 beste norske vinkart er kåret - vi snakker om verdensklasse

At norske vinkart er i verdensklasse, er slått fast en gang for alle. 10 av dem stakk av med gull i Star Wine List Norway 2025 og samtlige konkurrerer i verdensfinalen i juni 2026.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Barolo i 2021-årgang er for den tålmodige - men det er også annet godt nytt på spesialpolet i oktober
+
Tester

Barolo i 2021-årgang er for den tålmodige - men det er også annet godt nytt på spesialpolet i oktober

Her finner du både Sassicaia, Biondi-Santi og Soldera Case Basse samt noen andre utenfor allfarvei-italienere.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Festretten soyamarinert svinefilet med syltede rotgrønnsaker kan alle klare 
Dagens rett

Festretten soyamarinert svinefilet med syltede rotgrønnsaker kan alle klare 

Med denne asiatiskinspirerte oppskriften får du en helt annen smaksopplevelse av svinefileten. Ikke er oppskriften vanskelig heller.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Tenk om alle rimelige bordeauxer hadde vært så god som denne
+
Ukens vin

Tenk om alle rimelige bordeauxer hadde vært så god som denne

For denne spanske vinen som kun koster 194 kroner, er laget av primært bordeauxdruer og er riktig så vellykket.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Årets 10 beste norske vinkart er kåret - vi snakker om verdensklasse

At norske vinkart er i verdensklasse, er slått fast en gang for alle. 10 av dem stakk av med gull i Star Wine List Norway 2025 og samtlige konkurrerer i verdensfinalen i juni 2026.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Med denne får du en solid smak av Nord-Rhône for en liten sum
+
Godbiter i pollisten

Med denne får du en solid smak av Nord-Rhône for en liten sum

Fra samme produsent kommer også strålende utgaver fra de beste terroirene i Nord-Rhône.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallpris for viner fra Napolis bakland
+
Ukens vin

Knallpris for viner fra Napolis bakland

Både den røde og den hvite representerer veldig godt Campanias potensial – og ikke minst produsentens håndlag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

MASTERCLASS BEINSPIRED: Baron De Ley
Matkurs og vinkurs
Masterclass BEINSPIRED

MASTERCLASS BEINSPIRED: Baron De Ley

På BEINSPIRED 2026 har du mulighet til å smake 5 deilige spanske viner.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Barolo i 2021-årgang er for den tålmodige - men det er også annet godt nytt på spesialpolet i oktober
+
Tester

Barolo i 2021-årgang er for den tålmodige - men det er også annet godt nytt på spesialpolet i oktober

Her finner du både Sassicaia, Biondi-Santi og Soldera Case Basse samt noen andre utenfor allfarvei-italienere.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her