Helstekt lammefilet m /portvinsaus

Ingredienser
700 g lammefilet (ytre eller indrefilet)
smør eller olivenolje
salt
grovmalt pepper
1 kvist frisk timian

Saus til lammefilet:
2 ss brunt sukker
3 ss portvin
4 dl kraft av lam steksjy
1 dl rømme/ crème fraîche
1 dl fløte
salt og pepper
rosepepper til dryss

Fremgangsmåte

Temperer kjøttet, renskjær fileten for hinner og brun i olje/smør i en varm panne. Dryss over salt og pepper og legg over et par kvister frisk timian. Legg fileten i ildfast fat, stikk inn et steketermometer og stek i varm stekeovn 175 °C til steketermometeret viser 60 °C. For lam ytrefilet 15-20 min, for indrefilet 6-8 min. La fileten hvile 15-20 min før den skjæres opp. Da blir den saftig. Server med søtpotetmos og dampede bønner.
Saus:
Smelt brunt sukker (til karamell uten å bli brent). Tilsett portvin og kok inn til en tykk sirup. Tilsett kraft og la sausen småkoke uten lokk i ca 20 min. Tilsett rømme og fløte og la sausen koke til fyldig konsistens.
Smak til med salt og pepper. Sausen kan ev jevnes med maisenna rørt ut i litt fløte eller melk.

Sendt inn av Marit Maureid

Forsiden akkurat nå
750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet
+
Tester

750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet

Julinyhetene har en rekke sjeldne hvitviner, så om du ikke har fylt opp programmet for sommeren, er et dypdykk i nye vinopplevelser være et forslag å vurdere.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Vannmangel forandrer vinlandskapet
+

Vannmangel forandrer vinlandskapet

At vinplanter trenger vann, er ikke noe nytt, men med den dramatiske endringen i hvordan nedbøren faller i verdens vinområder, kommer til å forandre vinlanskapet betydelig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Muscadet i en klasse for seg og et veldig godt kjøp
+
Godbiter i pollisten

Muscadet i en klasse for seg og et veldig godt kjøp

Den er pent moden og drikkeklar og finnes sågar også i magnum.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Den perfekte piknik-rosévinen
+
Ukens vin

Den perfekte piknik-rosévinen

Den har skrukork og er derfor garantert feilfri, men først og fremst er den er lekker rosévin til en gunstig pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Pizza kan du fint steke på grillen - denne er med spekeskinke og hvitmuggost
Dagens rett

Pizza kan du fint steke på grillen - denne er med spekeskinke og hvitmuggost

På en pizza med spekeskinke kan du benytte norsk, italiensk eller spansk skinke. Den bør imidlertid ikke være for salt, så smak på den først.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Krabbe, kål og kabinett er veien til gastronomisk suksess
+
Mat og vin i kombinasjon

Krabbe, kål og kabinett er veien til gastronomisk suksess

Spisskålen er minst like enkel å kaste på grillen som pølser. Og hvis du jazzer den opp med litt krabbe og kabinett, så har du det de tre K-ene skulle stått for i en vakker verden.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her