Lammegryte med rødvin

Ingredienser
800 g lammekjøtt med bein, nakke eller skank
2 ss hvetemel
2 ss smør
4 sjalottløk, delt i 2
4-10 fedd hvitløk
1 purre, skåret i skiver
2 gulrøtter
eventuelt 150 g sellerirot, pastinakk eller persillerot
10 pepperkorn
2 laurbærblad
2 nellikspiker
1 flaske rødvin
salt
eventuelt mer urter

Fremgangsmåte

Dette er en gryterett som er større og kraftigere enn en coq au vin, samtidig som det ikke er like mye styr å lage den - ettersom det ikke finnes absolutte regler for hvordan man skal gjøre det og franskmenn ikke kan komme og si at du har gjort noe galt.

Jeg bruker billige nakkestykker av lam. Du kan også bruke lammeskank eller til og med oksehaler - men da er det kanskje lurt å kalle den noe annet enn lammegryte. Kjøttet bør ha bein, for det gir fra seg mye god smak. Hvis ikke, må du ha i litt buljongpulver.

Dette er en rett som tar tid, men som ellers ikke krever mye oppmerksomhet fra kokken. Den er best dagen etter, så på den måten er den ganske lettvint.

Her er det lurt å bruke en stor og kraftig vin, men ikke nødvendigvis en dyr og fin en. Jeg vil anbefale en australsk eller sørafrikansk Shiraz, selv om jeg innrømmer at jeg stort sett bruker den vinen som jeg tror jeg vil savne minst av det jeg har for hånda.

Server med potetmos eller en blanding av potet og sellerirot, kålrot eller søtpotet.

Vend kjøttet i mel. Varm smør i ei gryte og brun kjøttet. Ha i løk og stek i to minutter. Ha i resten av ingrediensene. Hvis du har lyst på litt friskere smak, kan du ta vare på litt av grønnsakene og ha dem i mot slutten. La koke i to til tre timer, til kjøttet er så mørt at det holder på å falle fra hverandre. Hvis sausen fortsatt er tynn, skru opp varmen litt og kok inn til den er tyktflytende. Smak til med salt og mer urter.

Andreas Viestd, Dagbladet: 25/11-2006

http://www.dagbladet.no/magasinet/2006/11/25/483997.html

Sendt inn av Bjarne Berre

Forsiden akkurat nå
Leken kombinasjon av and og appelsin med perfekt vinfølge i glasset
+
Mat og vin i kombinasjon

Leken kombinasjon av and og appelsin med perfekt vinfølge i glasset

Når saftig and og vin fra Argentina møtes i harmoni, får også du en gyllen mulighet til å skinne som vertskap.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Du kan fint lage en drink med to ingredienser. Denne gir maks uttelling
Ukens drink

Forsiden akkurat nå - 3

Chardonnaychampagne setter en ekstra spiss på festen – denne er også et veldig godt kjøp
+
Godbiter i pollisten

Chardonnaychampagne setter en ekstra spiss på festen – denne er også et veldig godt kjøp

En favoritt i kategorien chardonnaychampagne som også byr på veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Frappato er sommerdrue nummer én – nå til veldig gunstig pris
+
Ukens vin

Frappato er sommerdrue nummer én – nå til veldig gunstig pris

Den kombinerer lys rød frukt med stor saftighet og moderat alkohol. Vin som fint kan nytes utendørs og lett avkjølt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Autentiske smaker: Mat og vin fra Italias skjulte perle
Matkurs og vinkurs
Winedinner 11. juni i Oslo

Autentiske smaker: Mat og vin fra Italias skjulte perle

Smak 5 viner fra Friuli-Venezia Giuli – et vinområde som fortjener langt mer oppmerksomhet. Smak et bredt spekter av druetyper til 4 smakfulle retter fra en av Oslos mest autentiske italienske restauranter, Vineria Ventidue.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Mainyhetene i basis: Champagnefest i flere formater
+
Tester

Mainyhetene i basis: Champagnefest i flere formater

Champagnehylla får fint besøk i mai. Også blant hvitvinene er det noen godbiter i det øvre prissjiktet, samt et godt kjøp under 200 kroner.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her