Pære kokt med stjerneanis, karamelltuiles, pasjonsfruktcoulis, lakris- og sjokoladebavaroise mellom sprø kjeks, portvinssirup
Foto: Eva Brænd

Pære kokt med stjerneanis, karamelltuiles, pasjonsfruktcoulis, lakris- og sjokoladebavaroise mellom sprø kjeks, portvinssirup

Ingredienser

Syltede pærer:
pærer
vann
sukker
stjerneanis
askorbinsyre (fås på apotek)

Pasjonsfruktcoulis:
pasjonsfrukt
sukker
Tahiti-vanilje

Sprø kjeks:
100 g smør
100 g melis
100 g hvetemel
100 g eggehvite

Karamelltuiles:
100 g smør
100 g sukker
hvetemel
appelsinsaft

Portvinssirup:
portvin
balsamicoeddik
sukker

Lakris- og sjokoladebavaroise:
50 g eggeplommer
30 g sukker
50 g fløte

60 g lakrissirup
100 g mørk callebaut couverturesjokolade (nr. 811)
200 g fløtekrem
3 pl gelatin

Fremgangsmåte

Syltede pærer:
Skrell noen gode pærer så de er pene og runde. Kok opp vann, sukker, stjerneanis og litt askorbinsyre (fås på apotek. Askorbinsyre tilsettes for å holde pærene naturlige i fargen).

Legg pærene i og la de trekke i ca. 20-25 minutter. Avkjøl i laken. La pærene renne av på klede før anretning. Sett på tallerken og legg litt pasjonsfruktcoulis rundt.

Pasjonsfruktcoulis:
Skrap kjøttet av pasjonsfrukt i en sil og press ut saften. Kok med litt sukker og Tahiti-vanilje til det tykner. Sil på nytt og avkjøl.

Sprø kjeks:
Smelt smør og rør inn melis, hvetemel og eggehvite til det blir en smidig røre. Avkjøl massen og stryk på en silikonmatte. Stek i ovn ved 180 grader til massen er halvstekt. Ta ut og skjær firkanter på 4 x 4 cm. Legg firkantene tilbake på matten og stek videre til de er gylne. Avkjøl.

Karamelltuiles:
smør og sukker smeltes sammen. Rør inn hvetemel og litt appelsinsaft til det blir en smidig masse. Hell massen på en silikonmatte, stryk så tynt du klarer.

Stek i ovn ved 180 grader til den er gylden. Ta ut av ovnen, avkjøl litt, stikk ut med utstikker før den stivner. Tre karamelltuiles ned på pæren.

Portvinssirup:
Kok portvin og litt balsamicoeddik med sukker til det tykner. Smak til med litt frisk portvin og avkjøl. Fyll i en sprøytepose og skjær av litt av tuppen. Sprøyt ønsket mønster på tallerken.

Lakris- og sjokoladebavaroise:
Kok opp sukker og fløte og leger med eggeplommene til crème anglaise.

Smelt sjokoladen i crème anglaise, rør inn oppbløtt gelatin. Smak til med lakris-sirup og avkjøl. Vend inn mykpisket fløtekrem. Fyll i en sprøytepose og avkjøl.

Legg de sprø kjeksene utover kjøkkenbenken og sprøyt bavaroisen over platene i tre rader. Skjær av på endene med en varm kniv. Legg platene sammen oppå hverandre, slik at du begynner med kjeks og slutter med kjeks. Still disse på høykant på tallerkenen.

Sendt inn av Dan Lystad - Le Canard

Forsiden akkurat nå
Klar for en ny måte å lage juleribbe på - med garantert sprø svor?
Dagens rett
Ribbe i melk

Klar for en ny måte å lage juleribbe på - med garantert sprø svor?

Det er lov til å eksperimentere med julematen, og her får du en oppskrift på en spennende vri på den tradisjonelle ribba.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Så lekker kan juletorsken bli
Dagens rett

Så lekker kan juletorsken bli

For mange er torsk toppen av lykke til jul, og det er ikke rart når du får den servert slik som her i mandelpotetsuppe med spinat og hollandaise

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik lager du julestemning på et øyeblikk
Dagens rett
Rugbrød med medisterkake og bacon

Slik lager du julestemning på et øyeblikk

Her får du en smakfull og enkel oppskrift som er perfekt nå i juleinnspurten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Miks denne sinte drinken til helgens innspurt med julefilmer
Ukens drink

Miks denne sinte drinken til helgens innspurt med julefilmer

Denne drinken er inspirert av julefilmen Elf fra 2003 - med Will Ferrell i hovedrollen. En perfekt kickstart for juleferien.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her