
Juleribba skal man ikke tukle med, og ikke drikkefølget heller, tenker du kanskje. Men om du har lyst å prøve noe annet, får du noen gode alternativer her.
Men aller helst bør du finne fram en karaffel. For vinen er av et helt annet kaliber enn de fleste andre trelitere.
Selv om Kai Schätzel er en av de største stjernene i Rheinhessen, har han både god bakkekontakt og en ustoppelig trang til å utforske nye vinstiler. Som skapt for sesongen vi er inne i. Dette vil du ikke gå glipp av.
Galopperende burgundpriser stopper ikke lysten på pinot noir. Denne er dessuten snill med lommeboken.
Disse italienske vinene gir høstens grytefavoritt nytt liv.
Denne muscadeten byr på virkelig lekker karakter og stor seriøsitet for en liten penge.
Dette er gresk vin på toppnivå - og i alle varianter . Bedre retsina skal du lete lenge etter.
Südsteiermarks oppvåkning er et produkt av gammel historie og korrekt timing paret med ungdommelig pågangsmot. Den handler også om den unike kombinasjonen av druen sauvignon blanc og vinmarker med helt spesielle egenskaper. Så om du har ett bilde av denne druen, må du tenke nytt.
De er ikke mange - nyhetene på spesialpolet i juni - men nok til å glede både ølnerder og andre som vil ha en pause fra rosevin og altfor lettdrikkelig pils.
Her er det syrinblomster som sørger for det, og skikkelig god eplemost for fylden samt knusktørr musserende vin for feststemningen.
Envinate består av fire energiske spanske vinmakere som lager vin fra (foreløpig) tre områder hvor de mener det fortsatt er et stort uutnyttet potensial. De opererer helt uavhengig av de spanske vinlovene, men med dyp respekt for terroiret og tradisjonelle druesorter. Derfor har de laget sine egne betegnelser, Vinos Atlanticos og Vinos Mediterraneos.
Når påsken likevel blir helt annerledes enn opprinnelig planlagt, kan vi jo benytte anledningen til å tenke nytt. Kanskje prøve noe man ikke har gjort før, i ren Pippi-stil.
Denne vinen tappes kun i magnumflasker og på polet kom det 22 flasker. Det finnes også en nesten like god, om enn litt annerledes løsning som er mer innafor på flere måter.
Mark Angeli lager svært få flasker og mengden som kom til Norge er tilsvarende liten. Kanskje må du vente helt til neste år med å få din kvote, men det er vel verd ventetiden.
Selv om Guy Breton har vært med på revolusjonen i Beaujolais, er han nå for en etablert produsent å regne. Og hans naturvinorienterte vinstil er så raffinert, at den fungerer som en målestokk for det «nye» beaujolais.
Om du ikke har dristet deg helt over i naturvinens verden, skal du prøve denne eller de andre vinene fra samme produsent. De kommer med smaksgaranti.
BU-nyhetene er i salg fra kl 8 fredag 3. mai. Her kan du studere 1250 produkter som alle er del av det som er et rekordstort nyhetsslipp. Med rekordmye godt.
Den amerikanske kokken Nick Curtin og hans danske kone Camilla Hansen står bak det som trolig er Københavns best bevarte kulinariske hemmelighet. Ikke bare på grunn av det lett eksotiske ved beliggenheten, men først og fremst på grunn av deres måte å tenke helhetlig, spesielt når det kommer til det de bruker på kjøkkenet.
Sardinia skiller seg fra resten av Italia på flere måter, de har sitt eget språk og kultur, sine egne mattradisjoner og druesorter og ikke minst utgamle vintradisjoner. Bli med på en rundtur i dette (før)historiske landskapet.
Om du ikke vil slåss om flaskene fra toppslottene på spesialpolslippet, kan du gå for denne unike produsentens svært så holdbare viner og ikke minst til behagelige priser.
Paul Ivić har siden 2014 hatt en Michelin-stjerne for sin vegetariske restaurant Tian i Wien. Han er ikke uventet ambassadør for småskala, økologisk grønnsaksdyrking og et mer bevisst matforbruk, og han har gjort vegetarisk fine dining trendy, selv om han aldri ville finne på å bruke dette ordet.
Eierne bak Tjoget i Hornstull på vestre Södermalm er opptatt av å bevare områdets identitet, men selvsagt med moderne og nytt innhold. Det har siden åpningen for seks år siden vært riktig så suksessfylt og plassert cocktailbaren på samme adresse blant verdens beste.
Sommeren er på hell, men om du ikke er ferdig med rosevinene helt, er denne vinen løsningen. Og hvis du trenger enda mer trøkk, finnes det i de to andre.
Både den røde og den rosa fra denne eiendommen hever seg over gjennomsnittet – og på en måte som ikke er så vanlig i dette prissjiktet.
Som vininteressert blir man indoktrinert med at gewürztraminer enten er for novisene eller bare en vulgær vinstil som ingen tar helt seriøst. Her er motbeviset. Eller en av de andre Alsace-vriene fra samme produsent.
Ismael og Isabel Gozalo lager magiske viner av druer fra vinstokker som er 140 til 267 år gamle og verdens beste petnat.
Hvitvinsdruen verdejo er selve krumtappen i DO Rueda og en fleksibel drue som evner å produsere hvitviner i en rekke stiler. De mest vellykkete er friske aromatiske, tiltalende og kremaktige eller elegante og strukturerte.
Tsjekkisk vin er foreløpig en smal nisje. Men denne tidligere øldominerte nasjonen har en gyllen vinhistorie, noe som stadig flere produsenter gjør noe med. Den første smakebiten er nå å få i basisutvalget.
Anne Maurseth markerer sine 10 år bak baren med å invitere gjestene hjem til seg. Baren Andre til høyre er innredet som en leilighet hvilket skaper unike muligheter for å skape den ultimate baropplevelse, men også utfordringer.
Denne produsenten lager ikke bare en lekker pinot noir, eller pinot nero som det heter på disse kanter, men også nebbiolo og barbera med særpreg.
Derfor bør du skaffe deg en karaffel, for alle de tre boksvinene fortjener all den luft de kan få. Går du for flaskeutgaven, gjør du et ytterligere bedre kjøp som også holder i flere år i kjelleren.
Disse vinene som kommer fra et sted hvor ingen skulle tro at det var mulig å lage slik kvalitet, viser seg fra sine stadig bedre sider.
Om du er skeptisk til naturvin, blir alle fordommer grundig avvist med denne supre vinen. Rimelig er den også.
Chenin blanc fra de beste vinmarkene i Loire er solide kraftpakker som hamler opp med de meste smaksrike retter, enten det er sjømat, kjøtt eller vegetar.
Sild er ikke helt snill når det kommer til drikkefølge. Men her får du noen velutprøvde forslag.
Det er stadig flere restaurantkunder som har vegetariske eller veganske ønsker for menyen. Det er lett å glemme at dette også gjelder for drikketilbudet. Her får du noen holdepunkter til hva du skal tenke på når du lager drikkemenyen.
Matassa er alle naturvinelskeres førsteelsker. Tom Lubbe er mannen bak den magiske porteføljen fra denne sørfranske eiendommen som kan bli også din sommerforelskelse.
Det har tatt mange tiår å etablere enkeltcruer innenfor den store Muscadet de Sèvre et Maine-appellasjonen. Parallelt har en rekke nye og velkjente navn helt på egen hånd kommet ut av anonymiteten som har tynget regionen.
På Colonialen i Bergen er holdningen kompromissløs når det kommer til kvalitet. Spesielt gir det seg utslag i måten de jobber med sine vinmenyer på.
Disse hvitvinene er så smaksrike at de erstatter rødvin i mange sammenhenger. Og de røde kan sågar erstatte hvitviner. Men likevel er de forskjellige. Felles har de at de er signert en ung vinmaker med potensiell kultstatus.
Bar Brutus er Norges kanskje første rendyrkete naturvinrestaurant med tilhørende tidsriktig grønnsaksdominert meny. Like etterlengtet for noen som provoserende for andre. Beliggenheten bak Botsen bidrar ellers med å utvide grensene for det urbane Oslo.
Rhône-druer har for alvor inntatt det sørafrikanske vinlandskapet. Ikke bare syrah/shiraz, men også grenache, mourvèdre, cinsault og carignan samt hele paletten av hvite druer som her får sin egen tolkning i typisk upretensiøs sørafrikansk stil.
Naturvin er vinstilen som kan forene øl- og vinfolket. Er du hekta allerede, blir du blidere enn noen gang før i møte med Lucy. Det ble i hvert fall jeg.
Bak bryggeripuben Brus og restaurant Spontan i København står superlaget fra To Øl, Tore Gynther, Tobias Emil Jensen og Morten Bruun, som er toppet med stjernekokk Christian Gadient. Snart åpner en avlegger i Oslo.
Når denne produsenten gjør noe, blir det vellykket. Også når det gjelder å «tulle» med pinot noir og lage den som en naturvin.
Madrid har for alvor markert seg som en svært spennende adresse for vin med karakter og potensial.
På Alchemist i København byr Rasmus Munk på noe så sjelden som et teaterstykke i ni akter med politisk snert. Gjør deg klar for 45 retter proppet med provokasjon, minner og mening.
Du bør absolutt ta en titt i polets basishyller for det er flere interessante produkter på plass fra og med i dag.
Frappato er Sicilias svar på pinot noir. Og denne produsenten er i en klasse for seg.
Fanny Sabre ypper seg overfor eliten i Burgund med sine superlekre nesten-naturviner i både rødt og hvitt.