25. september i Oslo - Smak Christer Berens' egne suksessviner

Christer Berens - merk deg navnet. For faste lesere av Apéritif bør nemlig ikke denne mannen med en fortid i vårt eget smakspanel være helt ukjent. I dag har han oppnådd stor suksess med lansering av sine egne viner på det norske markedet. Bli med oss og smak på godsakene.

Berens, som har mange års bakgrunn fra restaurantbransjen og som har oppnåd statusen "Norges beste vinkelner" to ganger, deltok i VM for sommelierer, og har som nevnt vært en av Apéritifs faste smakere inntil han for et par år siden byttet side av bordet og realiserte sin (og sikkert mange andres) drøm ved å lansere en vin med sitt eget navn på etiketten.

Christer Berens er i dag daglig leder i konsulentfirmaet Vinkilden og utvikler nå sine egne viner gjennom eksisterende produsenter tilknyttet vinimportfirmaet Stenberg & Blom, et samarbeid som virkelig har båret frukter.

Han er utdannet Sommelier ved Gastronomisk institutt 1991 og har lang erfaring som restaurantsjef og vinkelner i osloområdet, bla ved Bagatelle, Le Canard, Julius Fritzner-Grand Hotel samt på Bølgen & Moi. Opprinnelig kommer Christer fra Bollebygd i Sverige, men tok til fornuft og flyttet til Norge i 1987.
 
Christer Berens er blitt kåret til Årets Vinkelner i Norge to ganger og har representert Norge i to verdensmesterskap (i Tokyo 1995 og i Paris 1997).
 
Det er ikke bare navnet han har lånt bort men først og fremst sin egen smak siden han har deltatt aktivt i sammensetningen, den såkalte blendingen, av hver vin. Dette foregår i nært samarbeid med lokale ønologer. Dette forteller han deg mer om når vi smaker følgende av hans viner:

Seminaret der dessverre avlyst

95% Trebbiano - iblandet 2-3% Pecorino, og 5% Chardonnay fra Abruzzo. Tradisjonell vinifikasjon før den lagres på ståltank for å beholde sin friske og aromatiske smak. Vinen er blandet i samarbeid med vinmaker Filippo Baccalaro hos Farnese.

Denne Cuvée er et samarbeid mellom Trimbachs vinmaker, Pierre Trimbach, og Christer Berens.
Fremstilt på 70% Pinot Blanc, 20% Riesling og 10% Pinot Gris. Trimbachs viner har ingen kontakt med eik, men denne modner 6 måneder på flaske før lansering. Familien Trimbach har produsert vin siden 1626, og vinkunnskapen har vandret fra far til sønn siden etableringen. De regnes idag for en av verdens ledende produsenter.

Denne cuvée er et samarbeid mellom vinmaker Filippo Baccalaro hos Farnese, og Christer Berens. En av de mest omtalte vinene på det norske markedet siste år!
Vinen er fremstilt på 85% Montepulciano, 10% Sangiovese og 5% Merlot. Druene er hentet fra tre forskjellige deler av Abruzzo - dette for å gi vinen flere smaksnyanser. Noen av druestokkene er over 40 år gamle. Druetypene gjennomgår separat vinifikasjon i 3-4 dager, ved 26-28° C. Halvparten av Merlot-druene er deretter lagret 6 måneder på nye eikefat.

Dette er den femte vinen i serien til Christer Berens, blandet sammen med Finca Luzón's vinmaker Loren Gil Tomás.
Fremstilt på Monastrell, Tempranillo, Cabernet Sauvignon og Merlot. Druetypene gjæres og vinifiseres separat. Cabernet Sauvignon og Merlot er lagret 6 måneder på amerikanske og franske eikefat før tapping på flaske. Dette for å tilføre vinen kompleksitet og smaksrikdom.

Denne Cuvée er et samarbeid mellom Pietro Giorgiani, eier og vinmaker hos Santa Barbara, og Christer Berens.
Den er fremstilt på 75% NegroAmaro, 20% Primitivo di Salento og 5% Sussumanello - alle fra kvalitetskommunen Salento, som er kjent for sine rike og sjenerøse viner. Etter blanding og tapping hviler vinen 3 måneder på flaske før lansering. En fyldig og rik vin som bærer preg av de modne druene og den moderne produksjonsmetoden som Santa Barbara er kjent for. Dette har resultert i mange internasjonale utmerkelser.

I tillegg får vi smake følgende brennevin fra Stenberg & Bloms portefølje:
En konjakk som er sammensatt av svært gamle eau de vier fra en rekke utvalgte områder. Dette er en konjakk med en enestående modenhet, en svært god lengde som tilskrives Grande Champagne eau de vier, og en duft av fioler karakteristisk for Borderies-området, blandet med en anelse skogsbær og krydder. Vannet som er benyttet for å tone ned alkoholstyrken til obligatoriske 40% er hentet fra Isdammen på Svalbard, for å gi konjakken en arktisk vri.

Fra eiendommen Au Durre i landsbyen Saint Gein, som er en av de mest kjente i Bas Armagnac. Her er det sandholdige jordsmonnet perfekt for fremstilling av Armagnac. Darroze regnes som en av de fremste produsentene i området.

All Calvados er frestilt av epler. Denne kommer fra området Pays d'Auge, som er det eneste med "Appellation Contrôlee". Lagret på små 225-liters fat, og på en måte som ikke reduserer alkoholinnholdet.
 
 

Seminaret er dessverre avlyst

Tid: 25. september kl. 19.00
Pris: kroner 295 inkl. mva
Sted: Gamle Logen, Grev Wedels plass 2, 0151 Oslo.

Ring Apéritif på 902 04 834 dersom du ikke finner frem.

Avbestillingsfrist: 19.09.02 kl. 23:59

Seminaravgiften betales til Bankkontonr. 7023 05 45705, Apéritif Nett, Furuveien 39c, 0678 Oslo. Merk innbetalingen med 250902 . Dersom du melder deg på eller betaler senere enn fem dager før arrangementet må du huske å ta med kvittering. Melder du deg av etter avbestillingsfristen ovenfor refunderer vi ikke deltakeravgiften.
Spørsmål? Ring 22 98 86 00 eller send en mail.

Christer Berens-foto: John Nordahl.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen