787,5 millioner i året

Nei, det er ikke en post på statsbudsjettet, men derimot antall egg som brukes i Norge hvert år.
Redaksjonen
13 Oktober 2006 - 01:10

For mange av oss er ikke søndagsfrokosten det samme uten egget, enten kokt, stekt, posjert eller som omelett eller eggerøre. I dag feires nettopp egget i hele 55 land over hele verden.

Hver og en av oss setter til livs hele 175 egg i løpet av et år, som er en økning på 15 egg i forhold til for fem år siden.

Endrede brukervaner
Det er en klar økning i bruk av egg som pålegg, mens bakingen som var en stopr del av husholdet tidligere, nå er blitt erstattet til en stor grad av ferdige produkter eller halvfabrikata.

Det er sikkert noen som er bekymret for den store økningen i konsumet og hva det har å si for kolesterol, men egget ble friskmeldt for en tid tilbake. Et daglig konsum på ett til to egg har ingen negativ innvirkning på kolesterolnivået.

Verdens eggdag med verdens beste egg?
Den andre fredagen i oktober hvert år er Verdens eggdag og det markeres på forskjellig måte i 55 land over hele verden. I Oslo blir Egertorget betegnende nok omdøpt til Eggertorget og travle mennesker på vei til jobb blir servert en eggefrokost.

Vi er veldig heldige her i Norge, for vi har en fantastisk kvalitet på eggene våre. For noen år siden ble holdbarhetsgrensen på egg redusert fra 45 til 28 dager på grunn av EU-direktiver, som har ført til at de eggene du finner i butikkhyllene er av prima kvalitet. Det er derimot ingen fare å spise egg som har gått over datostemplingen.

Mens det i andre land har vært problemer med Salmonella i egg, er vi forskånet fra det her hjemme og vi kan meske oss med delikatessen i så vel behandlet som rå form. Bløtkokte eller posjerte egg er utrolig godt, for ikke å snakke om den rå eggeplommen som er obligatorisk på Biff tartar.

Delikate oppskrifter
Selvfølgelig har vi i Apéritif en hel rekke med flotte oppskrifter med egg som du finner ved å søke i vår innholdsrike kokebok.
 
Her kan du blant annet finne oppskrift på Eggs Benedict - en myteomspunnet men akk så deilig rett, eller de lekreste paier og flotte omeletter.

Les hele saken på denne siden (klikk).

Prisvinner med egen omelettkokk
I forbindelse med Verdens eggdag, ble Mikael Forselius, kjøkkensjef ved Rica Nidelven Hotell i Trondheim, tidligere denne uken tildelt prisen "Gla egget" av Opplysningskontoret for egg og hvitt kjøtt. Forselius som har sine røtter i en svensk familiegård med nettopp høns, har at som mål å ha landets beste hotellfrokost, og det innebærer et fokus på nettopp egg i tillegg til lokale pålegg, gode råvarer og et stort utvalg av drikke.

En egen omelettkokk står hver dag og lager mellom 50 og 60 omeletter til de frokostsultne gjestene, alt etter deres ønske. Hotellet har også blitt berømmet for perfekte kokte egg og en bløt og delikat eggerøre. Hemmeligheten bak de perfekt eggene ligger i at de koker få egg av gangen slik at gjestene hele tiden kan få helt friske egg, og kokeprosessen kan overvåkes langt bedre.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling
+

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling

Heidi Bjerkans Credo har gjenoppstått i sin tredje og helt nye versjon på Nasjonalbiblioteket i Oslo, hvor formidling av ekte matkultur er hovedmålet – og det for alle budsjetter.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

La deg inspirere til å bli lefsebaker
Guide

La deg inspirere til å bli lefsebaker

Du trenger bare en steketakke og disse oppskriftene for å komme i gang.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling
+

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling

Heidi Bjerkans Credo har gjenoppstått i sin tredje og helt nye versjon på Nasjonalbiblioteket i Oslo, hvor formidling av ekte matkultur er hovedmålet – og det for alle budsjetter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen
+
Godbiter i pollisten

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen

Når du ikke har råd til barolo eller ikke orker å vente til den blir drikkeklar, er dette et veldig godt alternativ – signert en av de beste.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lag lammerull og sylteflesk selv
Guide
Juleverksted: oppskrifter på lammerull, sylteflesk og sylterull

Lag lammerull og sylteflesk selv

Om ikke produksjonen blir så stor, blir i hvert fall stemningen god når du samler familien eller dine aller nærmeste venner til juleverksted. 

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her