787,5 millioner i året

Nei, det er ikke en post på statsbudsjettet, men derimot antall egg som brukes i Norge hvert år.
Redaksjonen
13 Oktober 2006 - 01:10

For mange av oss er ikke søndagsfrokosten det samme uten egget, enten kokt, stekt, posjert eller som omelett eller eggerøre. I dag feires nettopp egget i hele 55 land over hele verden.

Hver og en av oss setter til livs hele 175 egg i løpet av et år, som er en økning på 15 egg i forhold til for fem år siden.

Endrede brukervaner
Det er en klar økning i bruk av egg som pålegg, mens bakingen som var en stopr del av husholdet tidligere, nå er blitt erstattet til en stor grad av ferdige produkter eller halvfabrikata.

Det er sikkert noen som er bekymret for den store økningen i konsumet og hva det har å si for kolesterol, men egget ble friskmeldt for en tid tilbake. Et daglig konsum på ett til to egg har ingen negativ innvirkning på kolesterolnivået.

Verdens eggdag med verdens beste egg?
Den andre fredagen i oktober hvert år er Verdens eggdag og det markeres på forskjellig måte i 55 land over hele verden. I Oslo blir Egertorget betegnende nok omdøpt til Eggertorget og travle mennesker på vei til jobb blir servert en eggefrokost.

Vi er veldig heldige her i Norge, for vi har en fantastisk kvalitet på eggene våre. For noen år siden ble holdbarhetsgrensen på egg redusert fra 45 til 28 dager på grunn av EU-direktiver, som har ført til at de eggene du finner i butikkhyllene er av prima kvalitet. Det er derimot ingen fare å spise egg som har gått over datostemplingen.

Mens det i andre land har vært problemer med Salmonella i egg, er vi forskånet fra det her hjemme og vi kan meske oss med delikatessen i så vel behandlet som rå form. Bløtkokte eller posjerte egg er utrolig godt, for ikke å snakke om den rå eggeplommen som er obligatorisk på Biff tartar.

Delikate oppskrifter
Selvfølgelig har vi i Apéritif en hel rekke med flotte oppskrifter med egg som du finner ved å søke i vår innholdsrike kokebok.
 
Her kan du blant annet finne oppskrift på Eggs Benedict - en myteomspunnet men akk så deilig rett, eller de lekreste paier og flotte omeletter.

Les hele saken på denne siden (klikk).

Prisvinner med egen omelettkokk
I forbindelse med Verdens eggdag, ble Mikael Forselius, kjøkkensjef ved Rica Nidelven Hotell i Trondheim, tidligere denne uken tildelt prisen "Gla egget" av Opplysningskontoret for egg og hvitt kjøtt. Forselius som har sine røtter i en svensk familiegård med nettopp høns, har at som mål å ha landets beste hotellfrokost, og det innebærer et fokus på nettopp egg i tillegg til lokale pålegg, gode råvarer og et stort utvalg av drikke.

En egen omelettkokk står hver dag og lager mellom 50 og 60 omeletter til de frokostsultne gjestene, alt etter deres ønske. Hotellet har også blitt berømmet for perfekte kokte egg og en bløt og delikat eggerøre. Hemmeligheten bak de perfekt eggene ligger i at de koker få egg av gangen slik at gjestene hele tiden kan få helt friske egg, og kokeprosessen kan overvåkes langt bedre.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

550 rødviner testet: Det er vanskelig å konkurrere i oppmerksomhet med disse burgunderne
+
Tester

550 rødviner testet: Det er vanskelig å konkurrere i oppmerksomhet med disse burgunderne

For noen viner er det ikke bare snakk om et sterkt renomme. Men - det blir nok bare med den ene smaken, for prisene er svært høye og volumene ørsmå. Trøsten er at det er masse annet godt nytt rødt i november.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

130 bobleviner testet: Ny champagnestjerne og gamle kjenninger blant nyhetene i november
+
Tester

130 bobleviner testet: Ny champagnestjerne og gamle kjenninger blant nyhetene i november

Champagneregionen virker ustoppelig når det kommer til å produsere nye talenter. Som tar druene i egne hender og skaper mirakuløse viner. De gode gamle holder også koken.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

400 hvitviner testet: Disse tyske chardonnayene imponerer - men de får også konkurranse fra andre (ut)kanter
+
Tester

400 hvitviner testet: Disse tyske chardonnayene imponerer - men de får også konkurranse fra andre (ut)kanter

Vi snakker om Baden i Tyskland og Jura i Frankrike som en utfordrer til salige Burgund, og øyer langt ute i havet samt Sør-Afrika som utfordrer Europas klassiske vinregioner. Vinverdenen er i endring.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lag noen nye spennende retter med rakefisk
Guide
Oppskrifter med rakefisk

Lag noen nye spennende retter med rakefisk

Av og til blir tradisjonsrike matretter enda bedre når du serverer dem på nye måter. Prøv noen nye oppskrifter med rakefisk.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
550 rødviner testet: Det er vanskelig å konkurrere i oppmerksomhet med disse burgunderne
+
Tester

550 rødviner testet: Det er vanskelig å konkurrere i oppmerksomhet med disse burgunderne

For noen viner er det ikke bare snakk om et sterkt renomme. Men - det blir nok bare med den ene smaken, for prisene er svært høye og volumene ørsmå. Trøsten er at det er masse annet godt nytt rødt i november.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

130 bobleviner testet: Ny champagnestjerne og gamle kjenninger blant nyhetene i november
+
Tester

130 bobleviner testet: Ny champagnestjerne og gamle kjenninger blant nyhetene i november

Champagneregionen virker ustoppelig når det kommer til å produsere nye talenter. Som tar druene i egne hender og skaper mirakuløse viner. De gode gamle holder også koken.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Knallgod barolo for pengene
+
Godbiter i pollisten

Knallgod barolo for pengene

Denne har bare økt med en hundrelapp på 10 år.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg
+
Ukens vin

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg

Denne sørafrikanske hvitvinen har fått mye uønsket oppmerksomhet – men nå er kritikken stilnet – og vinen er et like godt kjøp som alltid.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Så godt smaker gammelt brød og grønnsaker fra i går
Dagens rett

Så godt smaker gammelt brød og grønnsaker fra i går

Denne oppskriften er en super måte å bruke over brødet som ingen vil spise lenger, eller grønnsaksrestene etter søndagsmiddagen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

400 hvitviner testet: Disse tyske chardonnayene imponerer - men de får også konkurranse fra andre (ut)kanter
+
Tester

400 hvitviner testet: Disse tyske chardonnayene imponerer - men de får også konkurranse fra andre (ut)kanter

Vi snakker om Baden i Tyskland og Jura i Frankrike som en utfordrer til salige Burgund, og øyer langt ute i havet samt Sør-Afrika som utfordrer Europas klassiske vinregioner. Vinverdenen er i endring.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her