787,5 millioner i året

Nei, det er ikke en post på statsbudsjettet, men derimot antall egg som brukes i Norge hvert år.

For mange av oss er ikke søndagsfrokosten det samme uten egget, enten kokt, stekt, posjert eller som omelett eller eggerøre. I dag feires nettopp egget i hele 55 land over hele verden.

Hver og en av oss setter til livs hele 175 egg i løpet av et år, som er en økning på 15 egg i forhold til for fem år siden.

Endrede brukervaner
Det er en klar økning i bruk av egg som pålegg, mens bakingen som var en stopr del av husholdet tidligere, nå er blitt erstattet til en stor grad av ferdige produkter eller halvfabrikata.

Det er sikkert noen som er bekymret for den store økningen i konsumet og hva det har å si for kolesterol, men egget ble friskmeldt for en tid tilbake. Et daglig konsum på ett til to egg har ingen negativ innvirkning på kolesterolnivået.

Verdens eggdag med verdens beste egg?
Den andre fredagen i oktober hvert år er Verdens eggdag og det markeres på forskjellig måte i 55 land over hele verden. I Oslo blir Egertorget betegnende nok omdøpt til Eggertorget og travle mennesker på vei til jobb blir servert en eggefrokost.

Vi er veldig heldige her i Norge, for vi har en fantastisk kvalitet på eggene våre. For noen år siden ble holdbarhetsgrensen på egg redusert fra 45 til 28 dager på grunn av EU-direktiver, som har ført til at de eggene du finner i butikkhyllene er av prima kvalitet. Det er derimot ingen fare å spise egg som har gått over datostemplingen.

Mens det i andre land har vært problemer med Salmonella i egg, er vi forskånet fra det her hjemme og vi kan meske oss med delikatessen i så vel behandlet som rå form. Bløtkokte eller posjerte egg er utrolig godt, for ikke å snakke om den rå eggeplommen som er obligatorisk på Biff tartar.

Delikate oppskrifter
Selvfølgelig har vi i Apéritif en hel rekke med flotte oppskrifter med egg som du finner ved å søke i vår innholdsrike kokebok.
 
Her kan du blant annet finne oppskrift på Eggs Benedict - en myteomspunnet men akk så deilig rett, eller de lekreste paier og flotte omeletter.

Les hele saken på denne siden (klikk).

Prisvinner med egen omelettkokk
I forbindelse med Verdens eggdag, ble Mikael Forselius, kjøkkensjef ved Rica Nidelven Hotell i Trondheim, tidligere denne uken tildelt prisen "Gla egget" av Opplysningskontoret for egg og hvitt kjøtt. Forselius som har sine røtter i en svensk familiegård med nettopp høns, har at som mål å ha landets beste hotellfrokost, og det innebærer et fokus på nettopp egg i tillegg til lokale pålegg, gode råvarer og et stort utvalg av drikke.

En egen omelettkokk står hver dag og lager mellom 50 og 60 omeletter til de frokostsultne gjestene, alt etter deres ønske. Hotellet har også blitt berømmet for perfekte kokte egg og en bløt og delikat eggerøre. Hemmeligheten bak de perfekt eggene ligger i at de koker få egg av gangen slik at gjestene hele tiden kan få helt friske egg, og kokeprosessen kan overvåkes langt bedre.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen