Akevittprodusent klager til Brussel

Norges største private akevittprodusent, Gavin as, reiser nå sak mot Norge for EFTA Surveillance Authority (ESA) for å få laget sine akevitter i Norge.
Redaksjonen
19 Februar 2001 - 01:00

- Vi har ventet over et halvt år på et positivt svar fra sosialminister Guri Ingebrigtsen, og nå er tålmodigheten slutt, sier Gavins daglige leder, Arve Røys Stranden. Det holder ikke at departementet sier til oss at «spørsmålet om oppheving av monopolet for tilvirkning av brennevin er under utredning i de berørte departementer i forbindelse med arbeidet med delprivatiseringen av Arcus as».
 
- Norske myndigheter har i minst 6 år hatt muligheten til å endre lovverket for tilvirkning av brennevin. Det finnes ikke noe alkoholpolitisk argument for å opprettholde et privateid monopol for Arcus Produkter. I våre brev til sosialminister Guri Ingebrigtsen fremholdt vi muligheten til å klage Staten inn for ESA, fremhever Stranden og peker på at både Sverige og Finland har fått mange nye private brennevinsprodusenter de siste årene. Gavin startet salget av sin første akevitt, Draug Akevitt, i november 1997 og har nå i alt fire akevitter og en absinth på markedet.
 
- Vi godtar ikke at regjeringen trenerer denne saken ytterligere, sier Arve Røys Stranden, som mener staten blander sine roller som spritprodusent og lovgiver når sosialministeren viser til at Arcus må privatiseres før Gavin skal få bevilling til å lage sin akevitt i Norge. - ESA har tidligere støttet oss i kravene om å få øl over 7 volumprosent solgt i Norge og å få Hooch og våre sidere Red og Green solgt i dagligvarebutikkene. Stranden håper derfor på full støtte i kravet om å få produsert sine fire akevitter og Bohem Absinth i Norge.
 
Gavin ser på mulighetene for å reise et større erstatningskrav mot Staten. Grunnlaget for rettssaken er myndighetenes manglende endring av lovverket for brennevinsproduksjon. - Dette skulle ha vært gjort da myndighetene i 1995/96 ga private aktører anledning til import og salg til serveringssteder og Vinmonopolet. En positiv avgjørelse i ESA vil kunne være utslagsgivende i en slik sak, avslutter akevittprodusent Stranden.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner
+

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner

Aponiente har ikke bare tre Michelinstjerner, men er også verdens mest bærekraftige restaurant som vekker oppmerksomhet langt utenfor Spanias grenser, og ikke bare for maten.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen
+

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen

Ikke bare startet Poli ginbølgen i Italia, de har også laget whisky – nok en gang i en klasse for seg. Men grappa er fortsatt hjertebarnet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik lager du god gammeldags skinkestek
Dagens rett

Slik lager du god gammeldags skinkestek

Om du vil vente med ribbe til julaften, kan du tjuvstarte sesongen med skinkestek. Denne oppskriften med klassisk tilbehør som surkål, epler og svisker passer året rundt.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner
+

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner

Aponiente har ikke bare tre Michelinstjerner, men er også verdens mest bærekraftige restaurant som vekker oppmerksomhet langt utenfor Spanias grenser, og ikke bare for maten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen
+

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen

Ikke bare startet Poli ginbølgen i Italia, de har også laget whisky – nok en gang i en klasse for seg. Men grappa er fortsatt hjertebarnet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Så enkelt kan du lage chop suey
Dagens rett

Så enkelt kan du lage chop suey

I dag frister vi med oppskriften på en lettlaget kinesiskinspirert rett til middag: Chop suey med kylling

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her