Anti Lepik fra Estland vant årets VM i østersåpning

Anti Lepik fra Estland vant årets VM i østersåpning

Tidligere i sommer tok den rutinerte estiske østersåpneren førsteplassen i Nordisk Mesterskap. Sist helg gjentok han bragden i Irland og kan endelig kalle seg verdensmester. Norge havnet på 7. plass.
29 September 2014 - 14:00

Gjennom flere år har estlenderen Anti Lepik vist en stadig stigende formkurve. Denne helgen viste han resten av østersåpnermiljøet at han nå ligger helt fremst i denne litt uvanlige konkurransegrenen.

I tillegg til å være blant de aller raskeste til å åpne de 30 østersene, fikk han også flest bonuspoeng, noe som gir ham premie for konkurransens beste presentasjon. En dobbeltseier, med andre ord.

Vår egen Heini Petersen måtte innrømme at det blir stadig vanskeligere å hevde seg i verdensmesterskapet. En innrømmelse som sitter langt inne fra en som har lang fartstid innen denne konkurransesporten.

60 år i Irland

I år kunne konkurransen skilte med et aldri så lite jubileum. Helt siden 1954 er denne konkurransen blitt en årlig foreteelse i den irske havnebyen Galway. I løpet av en hektisk høsthelg blir tilreisende fra hele verden fristet med 60.000 friske østers akkompagnert av Guinness, vin og champagne.

 

Nordmann med i det irske mesterskapet

Heini Petersens datter, Maria Brendehaug Petersen, som for tiden studerer i Dublin, var i år med som deltaker i det irske mesterskapet. Der vant Stephen Nolan, mens Maria kom på en god niende plass – og ble premiert med konkurransens peneste presentasjon av de åpnete østersene.

I verdensmesterskapet er det, i motsetning til det norske mesterskapet, ingen finaleomgang. Og siden de enkelte utøverne har vidt forskjellige teknikker når østersene åpnes, og utseendet på presentasjonen vektlegges mye, er det knyttet stor spenning til dommernes avgjørelse. Det er altså ikke nødvendigvis den med raskest åpningstid som vinner.

I en hektisk konkurranse, der de fleste kappes om å bli raskest ferdig med å åpne de 30 østersene, hender det at kniven glipper. Og kommer det blod i østersene, "belønnes" man med 30 straffesekunder for hvert av funnene. I år var det heldigvis ingen som skar seg.

Skallrester er ikke enkelt å unngå når disse lokale østersene åpnes, for kantene er skarpe. Det var derfor på dette punktet, i tillegg til at en del av selve østersene ikke var løsnet fra skallet, deltakerne fikk de fleste straffesekundene notert.

Resultater fra VM i østersåpning 2014

Nr

Navn

Land

Tid

Straff sek

Bonus sek

Totalt

1.

Anti Lepik

Estland

2:51

32

26

2:57

2.

Eamon Clarke

Canada

2:42

40

17

3:05

3.

Jesper Knudsen

Danmark

3:08

44

24

3:28

4.

Hasse Johannesson

Sverige

2:45

76

21

3:40

5.

Xavier Caille

Belgia

2:22

96

12

3:46

6.

Stephen Nolan

Irland

3:00

60

13

3:47

7.

Heini Petersen

Norge

3:20

64

25

3:59

8.

Johann Schlag

Finland

3:26

60

23

4:03

9.

William Young Jr.

USA

3:10

80

25

4:05

10.

Luca Mantovani

Italia

3:46

56

17

4:25

11.

Tomas Hladik

Tsjekkia

3:44

80

24

4:40

12.

Nemo Simic

Sveits

4:11

84

12

5:23

13.

Peter Oreel

Nederland

4:02

114

15

5:41

14.

Hyuma Tojo

Japan

4:49

84

14

5:59

15.

Frankie Wai Kei Ya

Kina

4:16

148

05

6:39

16.

Chan Chee Meng

Singapore

6:11

100

23

7:28

Foto: Roger Kolbu (Apéritif)

 
 
 
 
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Slik lager du den beste julegrøten og juledessertene alle gleder seg til
Julemat
Oppskrifter på risgrøt, riskrem, multekrem, karamellpudding og andre juledesserter

Slik lager du den beste julegrøten og juledessertene alle gleder seg til

Når julegrøten havner på bordet, vet alle at det er jul og at en mandel er gjemt oppi alt det hvite. Restene bruker du til dessert. Eller så kan du velge en av de andre fristende juledessertene du finner oppskrifter på her.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Ribbe eller pinnekjøtt på julaften? Her får du begge oppskriftene
Dagens rett
Oppskrift på ribbe og pinnekjøtt

Ribbe eller pinnekjøtt på julaften? Her får du begge oppskriftene

Husker du ikke hvordan du laget julemiddagen i fjor, er det ingen grunn til å fortvile. Hjelpen får du her.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Slik lager du den beste julegrøten og juledessertene alle gleder seg til
Julemat
Oppskrifter på risgrøt, riskrem, multekrem, karamellpudding og andre juledesserter

Slik lager du den beste julegrøten og juledessertene alle gleder seg til

Når julegrøten havner på bordet, vet alle at det er jul og at en mandel er gjemt oppi alt det hvite. Restene bruker du til dessert. Eller så kan du velge en av de andre fristende juledessertene du finner oppskrifter på her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Ribbe eller pinnekjøtt på julaften? Her får du begge oppskriftene
Dagens rett
Oppskrift på ribbe og pinnekjøtt

Ribbe eller pinnekjøtt på julaften? Her får du begge oppskriftene

Husker du ikke hvordan du laget julemiddagen i fjor, er det ingen grunn til å fortvile. Hjelpen får du her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lag en vri på gravlaksen
Dagens rett

Lag en vri på gravlaksen

Tyttebær er egnet til mer enn å være følge til kjøttkakene. De gjør underverker med laks som både kan spises gravet, stekes eller grilles.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her