Antikkens viner i ny innpakning

Bli med til antikkens vin, en reise i historien, føl suset fra vinrankene romerne dyrket og vinen som ble laget i Pompeii. Smak dagens vin fra Campania som dyrkes i de samme parsellene som romerne benyttet. Dette er garantert både spennende og smaksrikt.
Redaksjonen
18 Desember 2000 - 14:08

I dette årets første seminar der du både skal smake og bli med på en kulturreise tar vi for oss Italias vinhistorie som går helt tilbake til antikken. Du får lære om søritalia vs norditalia med spesielt vekt på Campania, vinene og tradisjonene i området med produsenten Feudi di San Gregorio som utgangspunkt. Reisefører og foredragsholder er Lars Helliesen fra Gaia Wine & Spirits som blant andre talenter også har hovedfag i antikkens histore på Universitet i Oslo bak seg. En fremragende og meget underholdende foredragsholder.

Du skal smake vin som i innkjøp ville ha kostet deg hele 1200 kroner.

Feudi Di San Gregorio, en av de virkelige kometene i Italias vindyrking. Følg link for å lese mer hos produsenten (sidene er under ombygging.

Denne produsenten har på mange måter revolusjonert vindyrkingen i Italia, ikke bare ved å igjen fremdyrke de antikke vinene i tråd med de antikke tradisjonene men også ved å benytte de samme parseller som romerne brukte.

Feudi Di San Gregorio har satt Campania på kartet igjen som et av de fremste vinområdene i verden. Deres viner er nå etterspurte over hele verden, og de beste derfra regnes som de aller beste fra hele Italia, Piemonte og Toscana inkludert. Spesielt de røde aglianico-vinene fra Taurasi-området stiller i den absolutte verdensklasse, men de hvite er også svært ettertraktet. Feudi-vin var blant annet på listen over verdens 100 mest anbefalte viner i 2000 i siste Wine Spectator. Feudi ble videre kåret til årets produsent i to av fire italienske guider i år.

Vinene fra Campania er laget av de eldste druevariantene vi kjenner til. Området Campania ligger rundt Napolibukten, hvor også de gamle ruinbyene Pompeii og Herculaneum ligger. Dette området var romernes absolutte favorittområde, selv etter etableringen av Bordeaux.

De antikke druene, blant annet Aglianico, Greco og Fiano, ble opprinnelig brakt med til Italia av de greske kolonistene (fra ca. 800 f.Kr.). Romerne overtok og forbedret vinproduksjonen til de helt store høyder etter hvert som de okkuperte disse områdene. Romerne var store vinelskere, og hadde klare ønsker og meninger rundt det meste som hadde med vin og vindyrking å gjøre, fra beplantning, poding, og lagring, til frakt, skjenking og drikking. Romernes engasjerte og svært raffinerte vindyrkerkunst er aktuell også i dag. Dette og mye mer vil du få høre om samtidig som du altså skal berike ganen med vin med røtter langt tilbake i historien.

Smakingen holdes den 16. januar 2001 kl. 19.30 i Store festsal, Oslo Militære Samfund, Myntgt. 3, 0151 Oslo.

Pris pr. person kr: 398,- betales inn på bankkontonr. 7023 05 45705 til Aperitif Nett AS, Furuveien 39 c, 0678 Oslo.

Begrenset antall plasser.
Aldersgrense 18 år.

Meld deg på her

Dato: 16. januar 2001
Klokkeslett: 19:30
Sted: Oslo Militære Samfund

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Denne måten å tilberede krabben på setter full fart på smaksløkene
Dagens rett
Pepperkrabbe

Denne måten å tilberede krabben på setter full fart på smaksløkene

Skarpe salte og syrlige smaker matcher krabbekjøttet perfekt. Du blir overrasket over hvor delikat resultatet blir.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Når råvarene er av topp kvalitet, trenger du bare noen få ingredienser
Dagens rett
Toscansk kylling Pollo alla toscana som i Italia

Når råvarene er av topp kvalitet, trenger du bare noen få ingredienser

Denne toscanske kyllingoppskriften er det beste beviset på det.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik kan du også nyte portvin
Ukens drink
Taylor’s sour

Slik kan du også nyte portvin

Sammen med gin og lime blir den frisk, men beholder fylden, dybden og sødmen fra portvinen. Nå kan høsten bare ta helt over.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Skal du ha de beste 2017-baroloene, må du ha tusenlappene klare - men det finnes noen unntak
+
Tester
Nyheter vin fra Italia spesialpol oktober 2021

Skal du ha de beste 2017-baroloene, må du ha tusenlappene klare - men det finnes noen unntak

Mulighetene til å finne gode baroloer under 500 kroner blir stadig mindre, og spesialpolslippet er intet unntak. Her må du stort sett bla opp mye mer. Men så får du noen virkelige godsaker.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Denne måten å tilberede krabben på setter full fart på smaksløkene
Dagens rett
Pepperkrabbe

Denne måten å tilberede krabben på setter full fart på smaksløkene

Skarpe salte og syrlige smaker matcher krabbekjøttet perfekt. Du blir overrasket over hvor delikat resultatet blir.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Når råvarene er av topp kvalitet, trenger du bare noen få ingredienser
Dagens rett
Toscansk kylling Pollo alla toscana som i Italia

Når råvarene er av topp kvalitet, trenger du bare noen få ingredienser

Denne toscanske kyllingoppskriften er det beste beviset på det.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

En enestående mulighet til å smake disse fornemme dråpene fra Toscana
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking 18. oktober Oslo

En enestående mulighet til å smake disse fornemme dråpene fra Toscana

En aften der eksklusive viner kommer som perler på en snor. Dette er et hus med Toscanske viner av ypperste kvalitet; Grattamacco, Tenuta San Giorgio, Castello ColleMassari og legendariske Poggio di Sotto

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Når denne squashgryten får en meksikansk vri, blir det fart i smaken
Dagens rett
Squash i skiver calabacitas

Når denne squashgryten får en meksikansk vri, blir det fart i smaken

Squashen er ekstra fin å bruke nå som hovedingrediens i en rett som denne. Da trenger du ikke så veldig mye mer enn godt brød.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik lager du lasagne på et øyeblikkk
Dagens rett
Enkel lasagne

Slik lager du lasagne på et øyeblikkk

Det vil si: Lasagne må få lov å få en tur innom ovnen. Men det er vanskelig å få til en bedre hjemmelaget lasagne rett etter jobb, enn denne.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik kan du også nyte portvin
Ukens drink
Taylor’s sour

Slik kan du også nyte portvin

Sammen med gin og lime blir den frisk, men beholder fylden, dybden og sødmen fra portvinen. Nå kan høsten bare ta helt over.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her