Apéritifs nyttårsmeny

Apéritif foreslår en lettlaget nyttårsmeny med ingredienser som du får tak i så å si overalt. Vinene er plukket fra polets basisutvalg og bør derfor være lett tilgjengelige. Forslag til aperitiff og drikke til klokken tolv den 31. finner du her. Godt nytt
Aase E. Jacobsen
27 November 1998 - 02:23

Forrett:
Blomkålsmousse med krabbe og kaviar
6 porsjoner
 
2 krabbeskall
1 stor blomkål
100 g smør
2 kyllingbuljongterninger
100 g sevrugakaviar eller Limfjordkaviar
2 dl creme fraiche
2 kvister kjørvel
1 knivblad karri
2 knivblad paprika
salt og pepper

Rens og del opp blomkålen i buketter. Skjær i små biter og kok i to minutter. Kok opp to liter vann med buljongterningene og tilsett blomkålbitene. Kok i 14 minutter. Løft blomkålen opp og bland med litt av kokevæsken i en bolle.

Ta vare på rognen fra krabben og mos den sammen med litt av krabbekjøttet. Tilsett litt olivenolje for å få en lett konsistens. Smak til med salt og pepper.
Ha blomkålmiksen i en matmølle sammen med creme fraiche og smør. Smak til med salt og pepper om nødvendig. Fordel kremen på seks tallerkener. På toppen fordeles krabberognen og dernest krabbekjøttet, kaviaren legges som en krone på til slutt. Pynt med kjørvel og karri- og paprikapulver.

Vinforslag: En smaksrik rett trenger en tilsvarende vin: Chardonnay L 2013 (6358).

Hovedrett:
Helstekt kylkun med syltet løk og potetgrateng
6 porsjoner

1 kylkun på 3 kg
1 kg stjerneløk
1,5 l melk
125 g honning
muskat
persille
1,2 kg poteter (kerrs pink eller pimpernell)
3 dl creme fraiche
salt og nykvernet pepper

Still ovnen på 270 grader og sett kylkunen på nederste rille. La den stå i 30 minutter mens du snur den regelmessig slik at den blir pent brun. Skru ned varmen til 210 grader. Stek videre i en time mens du snur fuglen samtidig som du fjerner sjyen som danner seg. Sett ned temperaturen til 100 grader og stek videre i en time. Når den er ferdig stekt; salt og pepre fuglen. Skrap sjyen ut av formen og kok opp med 2,5 dl kokende vann. La koke i 1 minutt. Hell sjyen i et sausenebb.

Vask potetene og la skallet sitte på. Skjær dem i tynne skiver. Kok opp melken med litt salt, pepper og 3 klyper muskatnøtt. Ha i potetskivene, og la dem koke i 10 minutter. Løft ut potetskivene og fordel dem i porsjonsformer, evt en stor form. Dryss over litt salt og pepper og fordel creme fraiche over. Stek ved 210 grader i 30 minutter.

Blancher løken 2-3 minutter i saltet, kokende vann. Løft dem ut av kjelen og fjern det ytterste skallet. Skyll dem i kaldt vann, og la dem dryppe av seg på kjøkkenpapir. Rull løken i honning (som er lett oppvarmet) og sett dem i en tykkbunnet panne. Tilsett persillekvister. Sett over svak varme til løkens overflate er lett knekkaktig.

Server kylkunen oppdelt i pene skiver sammen med de syltede løkene, potetgratengen og sjyen.

Vinforslag: En Barbera er et meget godt valg til denne retten. Prøv en Boffa Vigna Cua Longa Barbera d'Asti 2000 (30808), eller en vellaget Dolcetto d`Alba Vajra Dolcetto d'Alba 2013 (30517). Må vinen være fransk, kan en rød burgunder også være et alternativ, som Drouhin Gevrey-Chambertin 1999 (6173).

Dessert:
Flamberte friske frukter i punch
6 porsjoner

3 faste bananer
6 klementiner
3 pærer
2 kiwi
1 liten ananas
6 store jordbær
2 appelsiner
saft av 5 sitroner
4 dl hvit rom
150 g sirup
fine skiver av frisk kokos eller kokosmasse

Rens frukten. Skjær klementiner og kiwi i tykke skiver, ananasen i trekanter, appelsiner og pærer i terninger. Lag punchen av sitronsaften og den hvite rommen. Smelt sirup med 1 dl vann i en stor kjele. La den bli lys brun karamell.

Ha i frukten i følgende rekkefølge: Først skal ananas koke med i 5 minutter, pærene i 4 minutter, appelsiner og bananer i 2 minutter og til slutt kiwi og jordbær i ett minutt. Rist panen godt slik at all frukten blir dekt av karamell. Ta opp og fordel frukten på tallerkenene som settes på et lunt sted. Karamelliser kokekraften og hell i punchen. Hell over frukten og garner med kokos.

Drikkeforslag: En søt vin som flaske_id( 3269) er et utmerket alternativ. Hvis du vil ha en friskere variant, kan en musserende italiener være et valg: Martini Asti (915).
 
26.12.98
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Har du ikke fått nok ribbe?
Dagens rett
Glasert tapasribbe

Har du ikke fått nok ribbe?

Har du fortsatt en juleribbe i kjøleskapet eller rett og slett ikke er gått lei ennå, er dette løsningen: Glasert tapasribbe. Nam.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Årets juledessert bygges i høyden
Ukens kake
Pavlova-juletre

Årets juledessert bygges i høyden

Denne desserten kommer til å vekke oppsikt - også fordi den smaker utrolig godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lei pinnekjøtt? Da har du ikke prøvd denne vrien
Dagens rett
Pinneribs med brie

Lei pinnekjøtt? Da har du ikke prøvd denne vrien

Ost, mynte og syrlig syltetøy setter en helt annen smak på pinnekjøttet. Må prøves.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik lager du den beste julegrøten og juledessertene alle gleder seg til
Julemat
Oppskrifter på risgrøt, riskrem, multekrem, karamellpudding og andre juledesserter

Slik lager du den beste julegrøten og juledessertene alle gleder seg til

Når julegrøten havner på bordet, vet alle at det er jul og at en mandel er gjemt oppi alt det hvite. Restene bruker du til dessert. Eller så kan du velge en av de andre fristende juledessertene du finner oppskrifter på her.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Har du ikke fått nok ribbe?
Dagens rett
Glasert tapasribbe

Har du ikke fått nok ribbe?

Har du fortsatt en juleribbe i kjøleskapet eller rett og slett ikke er gått lei ennå, er dette løsningen: Glasert tapasribbe. Nam.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Årets juledessert bygges i høyden
Ukens kake
Pavlova-juletre

Årets juledessert bygges i høyden

Denne desserten kommer til å vekke oppsikt - også fordi den smaker utrolig godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Kjør denne gavepakken til julekosen - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lag en vri på gravlaksen
Dagens rett

Lag en vri på gravlaksen

Tyttebær er egnet til mer enn å være følge til kjøttkakene. De gjør underverker med laks som både kan spises gravet, stekes eller grilles.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lei pinnekjøtt? Da har du ikke prøvd denne vrien
Dagens rett
Pinneribs med brie

Lei pinnekjøtt? Da har du ikke prøvd denne vrien

Ost, mynte og syrlig syltetøy setter en helt annen smak på pinnekjøttet. Må prøves.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her