Arcus lanserer Frithjof på boks

Frithjof Nicolaysen kjent som landets fremste autoritet på vinproduksjon og vinkjemi og som kvalitetssjef i Arcus Produkter, lanserer nå sin egen kolleksjon, i første rekke i form av en syrahvin i boks med opphav i Languedoc-Roussillon.
Redaksjonen
20 Januar 2002 - 01:00

Frithjof Nicolaysen Syrah Collection er en flott representant for den moderne vinstilen i Languedoc-Roussillon, og kommer fra kooperativet Cave Anne de Joyeuse sør for byen Limoux, som ellers er best kjent for sine hvite musserende viner. Vinmarkene ligger langs åssidene i det vakre dalføret Haute Vallée de l'Aude, som strekker seg sørover mot foten av Pyreneene. Denne beliggenheten gir spesielt gunstige forhold for vindruene sammenliknet med det øvrige Languedoc. Vinmarkene ligger relativt høyt, og har et helt annet mikroklima enn slettelandet langs Middelhavet.
 

Vinen er laget av 100 prosent syrahdruer, som er blitt avstilket før pressing. Den er fremstilt under temperaturkontroll ved 30-32 grader, med daglig ompumping og har etter fermentering ligget ytterligere 8-10 dager med skall og steiner for uttrekk og konsentrasjon av aromastoffer, for så å gjennomgå malolaktisk gjæring. 40 prosent av vinen har deretter vært lagret i barriques (225 liters eikefat) av fransk opprinnelse, mens den resterende del har ligget på tanker av rustfritt stål.
 
Smaker
Frithjof Nicolaysen Syrah Collection er en typeriktig syrah i den forstand at den byr på druens karakteristika bade i duft og smak. Nesen er ung og god med søtlige skogsbær, særlig bjørnebær. Smaksanslaget er saftig med godt bærpreg og syre, utover kommer tanninene til syne, avslutningen byr på krydder og medisinaktige aromaer i tillegg til det nevnte skogsbærpreget. Denne harmoniske og vinen er først og fremst utmerket til stekt og grillet kjøtt. Men den passer også godt til middels smakssterke pastaretter.
 
Området
Mer enn en tredjedel av Frankrikes vinproduksjon foregår i områdene Languedoc og Roussillon i Sør-Frankrike, som vi vanligvis gir fellesbetegnelsen
Midi. Betegnelsen Vin de Pays d'Oc benyttes i hele området, som er delt inn i underdistriktene Gard, Herault, Aude og Pyrénées Orientales. Dette har tradisjonelt vært et område for masseproduksjon av enkle bordviner uten spesielle særtrekk eller karakter. Men regionen har hatt et enormt oppsving de siste årene, og innenfor kategorien Vins de Pays har det vært satset på internasjonalt kjente druetyper som Cabernet Sauvignon, Merlot og Chardonnay så vel som områdets tradisjonelle druetyper Syrah, Grenache, Cinsault og Carignan. Vinene blir ofte presentert som endrueviner, i en moderne fruktpreget
stil.
 
Frithjof Nicolaysen regnes som Norges fremste autoritet på vinproduksjon og vinkjemi, og er ansatt som kvalitetssjef i Arcus Produkter AS. Han er Norges fagekspert ved OIV, Den Internasjonale Vinorganisasjon i Paris. I tillegg til sin faglige tyngde, er Frithjof Nicolaysen kjent som livsnyter så vel som mat- og vinentusiast.
 
Produktfakta
Varenr.: 41052-06
Navn: Frithjof Nicolaysen Syrah Collection
Pris: kr 319,00
Druetype: 100% Syrah
Opprinnelse: Vin de Pays d'Oc
Alkoholstyrke: 12,5% vol.
Forpakning: 300 cl bag-in-box
Vinen er tilgjengelig fra Vectura og selges i Vinmonopolets bestillingsutvalg.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant
+
Tester
Den store akevittguiden

Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant

Her er oversikten over årets nye akevitter og de 230 akevittene Apéritif har testet de siste årene og som fortsatt er å få tak i. Selvsagt med forslag til hva du kan bruke dem til.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin

Opplev storsatsingen på Nasjonalbiblioteket med Credo og Heidi Bjerkan, møt verdens mest toneangivende kokk gjennom de siste tiårene, Ferran Adria og verdens mest bærekraftige restaurant Aponiente, blant annet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen
+
Tester

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen

Stopper du opp i taxfreebutikken på neste utenlandsreise, er det en håndfull interessante nyheter du kan plukke med deg hjem - som julegave til deg selv eller andre.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant
+
Tester
Den store akevittguiden

Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant

Her er oversikten over årets nye akevitter og de 230 akevittene Apéritif har testet de siste årene og som fortsatt er å få tak i. Selvsagt med forslag til hva du kan bruke dem til.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin
+
Godbiter i pollisten

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin

Gjennom gamle og upodete vinstokker, økologisk dyrking og forsiktig vinmaking skaper De Martino et nytt og spennende møte med chilensk vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Ingenting er som hjemmelaget fiskegrateng
Dagens rett
Fiskegrateng

Ingenting er som hjemmelaget fiskegrateng

Det er ingen grunn til å overlate til andre å lage fiskegratengen. Oppskriften får du her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin

Opplev storsatsingen på Nasjonalbiblioteket med Credo og Heidi Bjerkan, møt verdens mest toneangivende kokk gjennom de siste tiårene, Ferran Adria og verdens mest bærekraftige restaurant Aponiente, blant annet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her