Arcus lanserer Frithjof på boks

Frithjof Nicolaysen kjent som landets fremste autoritet på vinproduksjon og vinkjemi og som kvalitetssjef i Arcus Produkter, lanserer nå sin egen kolleksjon, i første rekke i form av en syrahvin i boks med opphav i Languedoc-Roussillon.
Redaksjonen
20 Januar 2002 - 02:00

Frithjof Nicolaysen Syrah Collection er en flott representant for den moderne vinstilen i Languedoc-Roussillon, og kommer fra kooperativet Cave Anne de Joyeuse sør for byen Limoux, som ellers er best kjent for sine hvite musserende viner. Vinmarkene ligger langs åssidene i det vakre dalføret Haute Vallée de l'Aude, som strekker seg sørover mot foten av Pyreneene. Denne beliggenheten gir spesielt gunstige forhold for vindruene sammenliknet med det øvrige Languedoc. Vinmarkene ligger relativt høyt, og har et helt annet mikroklima enn slettelandet langs Middelhavet.
 

Vinen er laget av 100 prosent syrahdruer, som er blitt avstilket før pressing. Den er fremstilt under temperaturkontroll ved 30-32 grader, med daglig ompumping og har etter fermentering ligget ytterligere 8-10 dager med skall og steiner for uttrekk og konsentrasjon av aromastoffer, for så å gjennomgå malolaktisk gjæring. 40 prosent av vinen har deretter vært lagret i barriques (225 liters eikefat) av fransk opprinnelse, mens den resterende del har ligget på tanker av rustfritt stål.
 
Smaker
Frithjof Nicolaysen Syrah Collection er en typeriktig syrah i den forstand at den byr på druens karakteristika bade i duft og smak. Nesen er ung og god med søtlige skogsbær, særlig bjørnebær. Smaksanslaget er saftig med godt bærpreg og syre, utover kommer tanninene til syne, avslutningen byr på krydder og medisinaktige aromaer i tillegg til det nevnte skogsbærpreget. Denne harmoniske og vinen er først og fremst utmerket til stekt og grillet kjøtt. Men den passer også godt til middels smakssterke pastaretter.
 
Området
Mer enn en tredjedel av Frankrikes vinproduksjon foregår i områdene Languedoc og Roussillon i Sør-Frankrike, som vi vanligvis gir fellesbetegnelsen
Midi. Betegnelsen Vin de Pays d'Oc benyttes i hele området, som er delt inn i underdistriktene Gard, Herault, Aude og Pyrénées Orientales. Dette har tradisjonelt vært et område for masseproduksjon av enkle bordviner uten spesielle særtrekk eller karakter. Men regionen har hatt et enormt oppsving de siste årene, og innenfor kategorien Vins de Pays har det vært satset på internasjonalt kjente druetyper som Cabernet Sauvignon, Merlot og Chardonnay så vel som områdets tradisjonelle druetyper Syrah, Grenache, Cinsault og Carignan. Vinene blir ofte presentert som endrueviner, i en moderne fruktpreget
stil.
 
Frithjof Nicolaysen regnes som Norges fremste autoritet på vinproduksjon og vinkjemi, og er ansatt som kvalitetssjef i Arcus Produkter AS. Han er Norges fagekspert ved OIV, Den Internasjonale Vinorganisasjon i Paris. I tillegg til sin faglige tyngde, er Frithjof Nicolaysen kjent som livsnyter så vel som mat- og vinentusiast.
 
Produktfakta
Varenr.: 41052-06
Navn: Frithjof Nicolaysen Syrah Collection
Pris: kr 319,00
Druetype: 100% Syrah
Opprinnelse: Vin de Pays d'Oc
Alkoholstyrke: 12,5% vol.
Forpakning: 300 cl bag-in-box
Vinen er tilgjengelig fra Vectura og selges i Vinmonopolets bestillingsutvalg.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)
+
Godbiter i pollisten

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)

Etter alle de noe søtladne 2023-burgunderne som strømmer inn på det norske markedet for tiden, kom denne som et frisk pust.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?
+

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?

Med vinregioner som Carnuntum, Eisenberg og Leithaberg og druer som blaufränkisch og zweigelt har Østerrike tatt et stort skritt i retning et rødvinsland å regne med.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag
Dagens rett

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag

Lammefilet er en eksklusiv, men svært enkel råvare å ha med å gjøre. Bare pass på å ikke steike den for mye. Her er oppskriften.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)
+
Godbiter i pollisten

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)

Etter alle de noe søtladne 2023-burgunderne som strømmer inn på det norske markedet for tiden, kom denne som et frisk pust.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Superseriøs rock’n roll-rødvin
+
Godbiter i pollisten

Superseriøs rock’n roll-rødvin

Når mencia blandes med hvitvinsdruer blir den ekstra lys, men sku ikke hunden på hårene, for bak skjuler det seg mye kraft.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallkjøp til biffen
+
Ukens vin

Knallkjøp til biffen

En solid og smaksrik rødvin til 200-lappen er velkomment bidrag til etter-ferie-økonomien.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Gjør noe nytt med grillkyllingen
Dagens rett

Gjør noe nytt med grillkyllingen

Når du frister med kyllinglår, er det ingen problemer med å få selv de yngste til å spise gulrøtter. Prøv bare denne oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?
+

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?

Med vinregioner som Carnuntum, Eisenberg og Leithaberg og druer som blaufränkisch og zweigelt har Østerrike tatt et stort skritt i retning et rødvinsland å regne med.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her