Arcus lanserer Frithjof på boks

Frithjof Nicolaysen kjent som landets fremste autoritet på vinproduksjon og vinkjemi og som kvalitetssjef i Arcus Produkter, lanserer nå sin egen kolleksjon, i første rekke i form av en syrahvin i boks med opphav i Languedoc-Roussillon.
Redaksjonen
20 Januar 2002 - 01:00

Frithjof Nicolaysen Syrah Collection er en flott representant for den moderne vinstilen i Languedoc-Roussillon, og kommer fra kooperativet Cave Anne de Joyeuse sør for byen Limoux, som ellers er best kjent for sine hvite musserende viner. Vinmarkene ligger langs åssidene i det vakre dalføret Haute Vallée de l'Aude, som strekker seg sørover mot foten av Pyreneene. Denne beliggenheten gir spesielt gunstige forhold for vindruene sammenliknet med det øvrige Languedoc. Vinmarkene ligger relativt høyt, og har et helt annet mikroklima enn slettelandet langs Middelhavet.
 

Vinen er laget av 100 prosent syrahdruer, som er blitt avstilket før pressing. Den er fremstilt under temperaturkontroll ved 30-32 grader, med daglig ompumping og har etter fermentering ligget ytterligere 8-10 dager med skall og steiner for uttrekk og konsentrasjon av aromastoffer, for så å gjennomgå malolaktisk gjæring. 40 prosent av vinen har deretter vært lagret i barriques (225 liters eikefat) av fransk opprinnelse, mens den resterende del har ligget på tanker av rustfritt stål.
 
Smaker
Frithjof Nicolaysen Syrah Collection er en typeriktig syrah i den forstand at den byr på druens karakteristika bade i duft og smak. Nesen er ung og god med søtlige skogsbær, særlig bjørnebær. Smaksanslaget er saftig med godt bærpreg og syre, utover kommer tanninene til syne, avslutningen byr på krydder og medisinaktige aromaer i tillegg til det nevnte skogsbærpreget. Denne harmoniske og vinen er først og fremst utmerket til stekt og grillet kjøtt. Men den passer også godt til middels smakssterke pastaretter.
 
Området
Mer enn en tredjedel av Frankrikes vinproduksjon foregår i områdene Languedoc og Roussillon i Sør-Frankrike, som vi vanligvis gir fellesbetegnelsen
Midi. Betegnelsen Vin de Pays d'Oc benyttes i hele området, som er delt inn i underdistriktene Gard, Herault, Aude og Pyrénées Orientales. Dette har tradisjonelt vært et område for masseproduksjon av enkle bordviner uten spesielle særtrekk eller karakter. Men regionen har hatt et enormt oppsving de siste årene, og innenfor kategorien Vins de Pays har det vært satset på internasjonalt kjente druetyper som Cabernet Sauvignon, Merlot og Chardonnay så vel som områdets tradisjonelle druetyper Syrah, Grenache, Cinsault og Carignan. Vinene blir ofte presentert som endrueviner, i en moderne fruktpreget
stil.
 
Frithjof Nicolaysen regnes som Norges fremste autoritet på vinproduksjon og vinkjemi, og er ansatt som kvalitetssjef i Arcus Produkter AS. Han er Norges fagekspert ved OIV, Den Internasjonale Vinorganisasjon i Paris. I tillegg til sin faglige tyngde, er Frithjof Nicolaysen kjent som livsnyter så vel som mat- og vinentusiast.
 
Produktfakta
Varenr.: 41052-06
Navn: Frithjof Nicolaysen Syrah Collection
Pris: kr 319,00
Druetype: 100% Syrah
Opprinnelse: Vin de Pays d'Oc
Alkoholstyrke: 12,5% vol.
Forpakning: 300 cl bag-in-box
Vinen er tilgjengelig fra Vectura og selges i Vinmonopolets bestillingsutvalg.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Har skapt moderne vinhistorie av historiske viner
+

Har skapt moderne vinhistorie av historiske viner

Å skape det nye Napa Valley gjennom fem oppkjøp i løpet av to år, er en storstilt ambisjon, men Carlton McCoy og Lawrence Wine Estates er på god vei. Den største omveltningen er i vinmarkene som alle nå dyrkes biodynamisk.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

En klassisk lammestek blir alltid vellykket
Dagens rett

En klassisk lammestek blir alltid vellykket

Mens lammesesongen fortsatt er på topp, benytter vi en hver mulighet til å lage det beste av denne råvaren. Nemlig lammestek.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Nå er sesongen startet: Slik koker du lutefisk
Dagens rett

Nå er sesongen startet: Slik koker du lutefisk

Strever du med lutefiskkokingen? Med denne oppskriften blir resultatet perfekt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Miks en tropisk paradisstrand med denne drinken
Ukens drink

Miks en tropisk paradisstrand med denne drinken

Denne herlig leskende og tikiinspirerte drinken med masse tropisk smak og rom, får deg til å drømme om et varmere sted enn Norge i oktober.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Har skapt moderne vinhistorie av historiske viner
+

Har skapt moderne vinhistorie av historiske viner

Å skape det nye Napa Valley gjennom fem oppkjøp i løpet av to år, er en storstilt ambisjon, men Carlton McCoy og Lawrence Wine Estates er på god vei. Den største omveltningen er i vinmarkene som alle nå dyrkes biodynamisk.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

En klassisk lammestek blir alltid vellykket
Dagens rett

En klassisk lammestek blir alltid vellykket

Mens lammesesongen fortsatt er på topp, benytter vi en hver mulighet til å lage det beste av denne råvaren. Nemlig lammestek.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

To deilige brunelloer på et pol nær deg
+
Godbiter i pollisten

To deilige brunelloer på et pol nær deg

I basisutvalget finnes de faktisk to gode brunelloer fra to gode naboer og til supre priser. Så heldige er vi.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Du kan bare glede deg til å fylle glasset med denne
+
Ukens vin

Du kan bare glede deg til å fylle glasset med denne

Det er nå vi vil ha kjøttfulle rødviner fra Rhône. Og denne byr på utrolig god valuta for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

By på en smaksrik tacograteng
Dagens rett

By på en smaksrik tacograteng

Denne retten er både smaksrik og lettlaget, og noe alle familiens medlemmer vil sette pris på. Oppskriften får du her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Nå er sesongen startet: Slik koker du lutefisk
Dagens rett

Nå er sesongen startet: Slik koker du lutefisk

Strever du med lutefiskkokingen? Med denne oppskriften blir resultatet perfekt.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her