Årets fem beste norske kokebøker

Årets fem beste norske kokebøker

Blant årets 39 nye norske kokebøker, er det disse fem som peker seg ut som årets beste.  
Aase E. Jacobsen
21 November 2013 - 13:26

Den norske kokebokhøsten er stor, nesten tilbake til toppåret 2007, målt i antall titler. Med 39 norskproduserte kokebøker til gjennomlesing hadde juryen en krevende, men smaks- og opplevelsesrik jobb.

Bakeboom

Årets kokebøker preges av baketrenden som rir landet, i alt sju titler er rendyrkete bakekonsepter. Blant finalistene er det da også to slike bøker, signert landets fremste innen det søte kjøkkenet. 

Les om fjorårets beste kokebok

Generelt er det mange gode ideer blant de nye kokebøkene, men flere mangler gjennomføringsevne for å hevde seg. Det er heller ikke mye nyskapning i årets kokebokhøst.

Ikke bare stas

Juryen peker også på mye dårlig håndverk når det kommer til forsider. En dårlig forside kan ødelegge helhetsinntrykket.

Ellers preges bildet av bloggerne – mest på vondt. Nostalgi-tradisjonstrenden lever sterkere enn før selv om disse kokebøkene ofte bærer preg av sparebluss. Og matkjendisbøkene kommer vi ikke utenom. Ei heller blant årets fem finalister.

Are Brean og Sverre Aurstad, Studentkokeboka

En kokebok som tar ungdom i utdanningssituasjon på alvor, med oppskrifter og tips som hjelper deg å lage ukomplisert, god og næringsrik mat.

Prisbevissthet og råvarekunnskap forenes i fine og lettfattelige fremstillinger.

Et skritt på veien til beherskelse av kokekunst og matvett, og til forståelsen av det gode måltidets betydning for både ytelsesevne og humør.

Studentkokeboka
av Are Brean og Sverre Aurstad
ISBN: 9788293191131
Veil. pris: kr 249,-

Les mer om boken og bestill her

Arne Brimis store kokebok fra Vianvang

Med råvarer fra fjell, skog og vann evner Arne Brimi å friste og forføre sine lesere, i sin første virkelige praktbok.

Det er tydelig at den er blitt til ved foten av Jotunheimen.

Tradisjon og fornyelse blir gjerne klisjéer, men i denne boken er det begreper som løfter frem fantastiske retter og suveren matkunst, godt plassert i verdens vakreste natur.

Store kokebok fra Vianvang
av Arne Brimi
ISBN: 9788281881266
Veil. pris: kr 449,-

Les mer om boken og bestill her

Lise Finckenhagen, Slikkepott

En av Norges desidert fremste kokker byr på hundre kakeoppskrifter som smaker og dufter av krydder, frukt, bær og eleganse.

Dette er en usedvanlig vellykket og inspirerende bok om kakebaking, uten tvil den beste på mange år.

Illustrasjonene er inviterende og appetittvekkende, tekstene lettfattelige og fulle av overskudd.

Slikkepott
av Lise Finckenhagen
ISBN: 9788281692657
Veil. pris: kr 399,-

Les mer om boken og bestill her

Sverre Sætre, Bakeboka

Denne gang har konditormesterens desserter, kaker og søte lekkerier måttet vike for surdeig, grove brød, knekkebrød, lefser og wienerbakst.

Med pedagogisk fremstilling og flotte illustrasjoner er det en bok å bli sulten av og glad i på samme tid.

Boken har et hendig og robust format som gjør at den finner sin naturlige plass i enhver kjøkkenhylle.

Bakeboka
av Sverre Sætre
ISBN: 9788275476713
Veil. pris: kr 399,-

Les mer om boken og bestill her

Eyvind Hellstrøm, Bare mat fra mitt kjøkken

Endelig lager mesteren folkelig mat, men selv oppskriften på kålruletter har fått en dose fransk raffinement.

Det som preger boken er en gjennomtenkt kombinasjon av profesjonalitet, estetikk og pedagogisk fremstilling.

Oppskriftene er av en egen, bunnsolid type: gjennomførbare, appetittvekkende og lærerike. En hendig, flott bok.

Bare mat fra mitt kjøkken
av Eyvind Hellstrøm
ISBN: 9788299928427
Veil. pris: kr 399,-

Les mer om boken og bestill her

Bli med på utdelingen

Det er sjette år på rad at Beste norske kokebok kåres i regi av Apéritif og Norli.
Hvilken bok som blir Beste norske kokebok 2013 avsløres først på en større feiring av kokeboka på Det Norske Teatret den 9. desember kl. 17-19.

Årets kokebokjury:
• Terje Ommundsen, kjøkkensjef og innehaver av Plah. Finalist i 2012 med boken Thaimani.
• Aase E. Jacobsen, ansvarlig redaktør, Apéritif
• Kjersti Ørgersen, seksjonsleder, Norli Bokhandel
• Knut Stene-Johansen, professor i litteratur og matskribent
• Henry Notaker, kokebokhistoriker, forfatter og tidligere programleder i NRK
• Per A. Borglund, redaktør i Mat fra Norge og innehaver av Norges største kokeboksamling
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter
Ukens kake

Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter

Safranboller er en luciaklassiker, som her får en vri med godt pistasjfyll. De smaker derfor godt også på andre dager enn den 13. desember.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten
+
Godbiter i pollisten

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten

Det som gjør dem så spesielle er at de er laget av druer som kunne vært brukt til den letteste sherrystilen, men uten spritforsterkning.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm
+
Ukens vin

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm

Med en pris på 189,90 er den blitt en «go-to»-vin for mange på jakt etter noe som både er rimelig og ikke minst godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner
+

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner

Aponiente har ikke bare tre Michelinstjerner, men er også verdens mest bærekraftige restaurant som vekker oppmerksomhet langt utenfor Spanias grenser, og ikke bare for maten.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter
Ukens kake

Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter

Safranboller er en luciaklassiker, som her får en vri med godt pistasjfyll. De smaker derfor godt også på andre dager enn den 13. desember.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten
+
Godbiter i pollisten

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten

Det som gjør dem så spesielle er at de er laget av druer som kunne vært brukt til den letteste sherrystilen, men uten spritforsterkning.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Suppe med søtpotet og ingefær er for medisin å regne
Dagens rett

Suppe med søtpotet og ingefær er for medisin å regne

I dag serverer vi en rykende het, aromatisk og kremet søtpotetsuppe som får varmen til å bre seg i kroppen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm
+
Ukens vin

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm

Med en pris på 189,90 er den blitt en «go-to»-vin for mange på jakt etter noe som både er rimelig og ikke minst godt.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her