Årets fem beste norske kokebøker

Årets fem beste norske kokebøker

Blant årets 39 nye norske kokebøker, er det disse fem som peker seg ut som årets beste.  
Aase E. Jacobsen
21 November 2013 - 14:26

Den norske kokebokhøsten er stor, nesten tilbake til toppåret 2007, målt i antall titler. Med 39 norskproduserte kokebøker til gjennomlesing hadde juryen en krevende, men smaks- og opplevelsesrik jobb.

Bakeboom

Årets kokebøker preges av baketrenden som rir landet, i alt sju titler er rendyrkete bakekonsepter. Blant finalistene er det da også to slike bøker, signert landets fremste innen det søte kjøkkenet. 

Les om fjorårets beste kokebok

Generelt er det mange gode ideer blant de nye kokebøkene, men flere mangler gjennomføringsevne for å hevde seg. Det er heller ikke mye nyskapning i årets kokebokhøst.

Ikke bare stas

Juryen peker også på mye dårlig håndverk når det kommer til forsider. En dårlig forside kan ødelegge helhetsinntrykket.

Ellers preges bildet av bloggerne – mest på vondt. Nostalgi-tradisjonstrenden lever sterkere enn før selv om disse kokebøkene ofte bærer preg av sparebluss. Og matkjendisbøkene kommer vi ikke utenom. Ei heller blant årets fem finalister.

Are Brean og Sverre Aurstad, Studentkokeboka

En kokebok som tar ungdom i utdanningssituasjon på alvor, med oppskrifter og tips som hjelper deg å lage ukomplisert, god og næringsrik mat.

Prisbevissthet og råvarekunnskap forenes i fine og lettfattelige fremstillinger.

Et skritt på veien til beherskelse av kokekunst og matvett, og til forståelsen av det gode måltidets betydning for både ytelsesevne og humør.

Studentkokeboka
av Are Brean og Sverre Aurstad
ISBN: 9788293191131
Veil. pris: kr 249,-

Les mer om boken og bestill her

Arne Brimis store kokebok fra Vianvang

Med råvarer fra fjell, skog og vann evner Arne Brimi å friste og forføre sine lesere, i sin første virkelige praktbok.

Det er tydelig at den er blitt til ved foten av Jotunheimen.

Tradisjon og fornyelse blir gjerne klisjéer, men i denne boken er det begreper som løfter frem fantastiske retter og suveren matkunst, godt plassert i verdens vakreste natur.

Store kokebok fra Vianvang
av Arne Brimi
ISBN: 9788281881266
Veil. pris: kr 449,-

Les mer om boken og bestill her

Lise Finckenhagen, Slikkepott

En av Norges desidert fremste kokker byr på hundre kakeoppskrifter som smaker og dufter av krydder, frukt, bær og eleganse.

Dette er en usedvanlig vellykket og inspirerende bok om kakebaking, uten tvil den beste på mange år.

Illustrasjonene er inviterende og appetittvekkende, tekstene lettfattelige og fulle av overskudd.

Slikkepott
av Lise Finckenhagen
ISBN: 9788281692657
Veil. pris: kr 399,-

Les mer om boken og bestill her

Sverre Sætre, Bakeboka

Denne gang har konditormesterens desserter, kaker og søte lekkerier måttet vike for surdeig, grove brød, knekkebrød, lefser og wienerbakst.

Med pedagogisk fremstilling og flotte illustrasjoner er det en bok å bli sulten av og glad i på samme tid.

Boken har et hendig og robust format som gjør at den finner sin naturlige plass i enhver kjøkkenhylle.

Bakeboka
av Sverre Sætre
ISBN: 9788275476713
Veil. pris: kr 399,-

Les mer om boken og bestill her

Eyvind Hellstrøm, Bare mat fra mitt kjøkken

Endelig lager mesteren folkelig mat, men selv oppskriften på kålruletter har fått en dose fransk raffinement.

Det som preger boken er en gjennomtenkt kombinasjon av profesjonalitet, estetikk og pedagogisk fremstilling.

Oppskriftene er av en egen, bunnsolid type: gjennomførbare, appetittvekkende og lærerike. En hendig, flott bok.

Bare mat fra mitt kjøkken
av Eyvind Hellstrøm
ISBN: 9788299928427
Veil. pris: kr 399,-

Les mer om boken og bestill her

Bli med på utdelingen

Det er sjette år på rad at Beste norske kokebok kåres i regi av Apéritif og Norli.
Hvilken bok som blir Beste norske kokebok 2013 avsløres først på en større feiring av kokeboka på Det Norske Teatret den 9. desember kl. 17-19.

Årets kokebokjury:
• Terje Ommundsen, kjøkkensjef og innehaver av Plah. Finalist i 2012 med boken Thaimani.
• Aase E. Jacobsen, ansvarlig redaktør, Apéritif
• Kjersti Ørgersen, seksjonsleder, Norli Bokhandel
• Knut Stene-Johansen, professor i litteratur og matskribent
• Henry Notaker, kokebokhistoriker, forfatter og tidligere programleder i NRK
• Per A. Borglund, redaktør i Mat fra Norge og innehaver av Norges største kokeboksamling

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Høstens deiligste ost har kommet og vinmatchene er uten like
+
Klubb
Ukens kombo - unike mat- og vinkombinasjoner

Høstens deiligste ost har kommet og vinmatchene er uten like

Mange sparker i gang oktober med å kjøpe denne smeltedigelen av en ost. Det finnes ikke en hipp og trendy vinbar i Oslo som ikke har denne på menyen i sesong. Og hvorfor skulle de la være? Det er en helt magisk ost når den kommer fra ovnen

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Med en slik suppe blir oktobermandagen både lun, trivelig og smaksrik
Dagens rett
Toscansk bønnesuppe

Med en slik suppe blir oktobermandagen både lun, trivelig og smaksrik

Toscansk bønnesuppe er perfekt høstmat. Men selv om originalen krever god planlegging, kan du jukse med ferdigkokte hvite bønner. Dermed blir det mulig å skape lun stemning også på en mandag.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Noe til kaffen eller dessert? Eplekake smaker alltid godt
Guide
Oppskrifter eplekake

Noe til kaffen eller dessert? Eplekake smaker alltid godt

Eplekaker blir vi aldri lei. Her har vi samlet de beste oppskriftene også på desserter med epler.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Feir eplets dag med disse tipsene
Guide
Guide

Feir eplets dag med disse tipsene

Eplet er ikke bare det perfekte mellommåltid, men har så mange andre gode sider, at du ikke kan la være å lese mer.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Høstens deiligste ost har kommet og vinmatchene er uten like
+
Klubb
Ukens kombo - unike mat- og vinkombinasjoner

Høstens deiligste ost har kommet og vinmatchene er uten like

Mange sparker i gang oktober med å kjøpe denne smeltedigelen av en ost. Det finnes ikke en hipp og trendy vinbar i Oslo som ikke har denne på menyen i sesong. Og hvorfor skulle de la være? Det er en helt magisk ost når den kommer fra ovnen

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Med en slik suppe blir oktobermandagen både lun, trivelig og smaksrik
Dagens rett
Toscansk bønnesuppe

Med en slik suppe blir oktobermandagen både lun, trivelig og smaksrik

Toscansk bønnesuppe er perfekt høstmat. Men selv om originalen krever god planlegging, kan du jukse med ferdigkokte hvite bønner. Dermed blir det mulig å skape lun stemning også på en mandag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

By på litt hverdagsluksus med denne fiskegryten
Dagens rett
Fiskegryte med sopp

By på litt hverdagsluksus med denne fiskegryten

Har du nyplukket sopp, blir den ekstra god, men sjampinjong fra butikken gjør også susen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

En enestående mulighet til å smake disse fornemme dråpene fra Toscana
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking 18. oktober Oslo

En enestående mulighet til å smake disse fornemme dråpene fra Toscana

En aften der eksklusive viner kommer som perler på en snor. Dette er et hus med Toscanske viner av ypperste kvalitet; Grattamacco, Tenuta San Giorgio, Castello ColleMassari og legendariske Poggio di Sotto

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik lager du lasagne på et øyeblikkk
Dagens rett
Enkel lasagne

Slik lager du lasagne på et øyeblikkk

Det vil si: Lasagne må få lov å få en tur innom ovnen. Men det er vanskelig å få til en bedre hjemmelaget lasagne rett etter jobb, enn denne.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Noe til kaffen eller dessert? Eplekake smaker alltid godt
Guide
Oppskrifter eplekake

Noe til kaffen eller dessert? Eplekake smaker alltid godt

Eplekaker blir vi aldri lei. Her har vi samlet de beste oppskriftene også på desserter med epler.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her