Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din
Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Årets beste kokebok fra Hellstrøm

Årets beste kokebok fra Hellstrøm

Etter å ha vært nominert i alt fire ganger er det endelig Eyvind Hellstrøms tur til å stikke av med prisen for Beste norske kokebok.
Aase E. Jacobsen
26 November 2012 - 21:47

Som navnet antyder har Eyvind Hellstrøm har hatt hjelp av den yngre garde med sin siste kokebok Hellstrøm Jr.

Det er hans 15 år gamle fadderbarn Elise Jacobsen Frigstad som sikrer at Hellstrøm kan notere seg nok en seier, nemlig årets beste norske kokebok.

- Det er litt morsomt å tenke på at det måtte en ung kvinne til for at Eyvind som er så kjent skulle vinne denne prisen, sier den unge forfatteren.

Les mer om årets finalister

Hellstrøm er ikke akkurat kjent for å ha greie på unger, men samarbeidet med Elise bærer preg av god kommunikasjon.

Derfor vant Hellstrøm

- Det var egentlig Elises ide og det allerede for et par år siden, forteller Hellstrøm som i produksjonsfasen for en gangs skyld ikke alltid fikk siste ordet:

- Elise satte ned foten for mange av forslagene mine, når hun mente at de var for vanskelige eller ikke passet. Det var også hun som overbeviste meg om at taco måtte være med. Men jeg ga meg ikke før det var skikkelig god taco, ler han og legger til:

- Dette er den tynneste kokeboka jeg har gitt ut, men med det viktigste budskapet. Nemlig å oppfordre ungdommer til å lage god mat. Det er ikke noe som gjør meg så glad som når jeg får henvendelser fra unge mennesker som følger mine programmer fordi de er opptatt av god mat.

Selv om antall oppskrifter er relativt få i Hellstrøm Jr. var det nok til å overbevise den faglig meget sterke juryen i Beste norske kokebok 2012 til at den fortjener årets pris foran 33 andre kokebøker:

«Aldri før har noen tatt små kokker så på alvor som det Eyvind Hellstrøm gjør med sin bok beregnet på kjøkkenets juniorer. Vår mest berømte kokk tar frem sine luneste sider.

Sammen med Elise, sitt fadderbarn på femten år, viser han hvordan ungdom kan tas på alvor i matveien.

Boken er på alle måter gjennomtenkt, med flott design og stor brukervennlighet. Først og fremst formidler den en reflektert holdning til mat, skikkelig mat, og forhåpentligvis når den frem til sin store, viktige målgruppe, ungdommen.

For det er barn og unge som skal få Norge inn i bedre matvaner.»

Etter Hellstrøms "dramatiske" sorti fra Bagatelle for snart tre år siden har han hatt stor suksess med både tv-konseptet Hellstrøm rydder opp og kokebokproduksjon.

Det er fjerde år på rad at Hellstrøm er nominert til Beste norske kokebok, men først denne gang at han overbeviste juryen 100 prosent.

Hellstrøm Jr. - 50 oppskrifter & mange gode tips
av Eyvind Hellstrøm
ISBN: 9788203390456
Veil. pris: kr 349,-

Les mer om boken og bestill her

Se oppskrift fra kokeboken her

Sterk faglig jury

Det er en meget sterk jury satt sammen fra flere matfaglige områder som har vurdert de enkelte bøkene i Beste Norske kokebok 2012.

Årets kokebokjury består av:

Aase E. Jacobsen, ansvarlig redaktør, Apéritif
Kjersti Ørgersen Hartmann, seksjonsleder, Norli Bokhandel
Knut Stene-Johansen, professor i litteratur ved UiO, forfatter og matskribent
Tommy R. Raanti, kokk med mangfoldig konkurransebakgrunn, nå kjøkkensjef på Gastronomisk Institutt som var vinner av fjorårets kokebokpris
Henry Notaker, kokebokhistoriker, forfatter og tidligere programleder i NRK
Per Borglund, redaktør, Mat fra Norge og innehaver av Norges største kokeboksamling

Norges Beste kokebok 2012 arrangeres av Apéritif i samarbeid med Norli.

Les om tidligere vinnere av prisen her

Foto: Stian Broch (Aschehoug), Birgit Kolboe

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

En flytende forsmak på sommeren som gir umiddelbar lyst på en slurk til
Ukens drink

En flytende forsmak på sommeren som gir umiddelbar lyst på en slurk til

Denne friske drinken med sine dype undertoner av amerikansk whiskey stimulerer drømmene om den kommende sommeren.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Boller fylt med rabarbra gir en klar smak av vår
Ukens kake
Karlsbaderboller med rabarbra

Boller fylt med rabarbra gir en klar smak av vår

Rabarbraen i hagen er ikke klar ennå, men i butikken og kanskje også i fryseren finnes det noe du kan bruke i denne oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Nå kan sommeren (og friheten) bare komme - her er vinen som passer i tiden framover
Godbiter i pollisten

Nå kan sommeren (og friheten) bare komme - her er vinen som passer i tiden framover

Det er denne rødvinen du skal nyte i den lyse og friere tiden vi går i møte.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

I mai er det rekordmange nyheter på polet. Her kan du studere 1320 smaksnotater
+
Test
Nyheter og nye årganger i BU og TU mai 2021

I mai er det rekordmange nyheter på polet. Her kan du studere 1320 smaksnotater

Aldri har det vært større aktivitet på polet enn nå. Derfor lanseres nyhetene på en onsdag, for det er ventet enormt trykk når alle disse lekkerbiskenene legges ut for salg.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Lag denne smakskraftige innpakningen for kyllingfileten
Dagens rett
Kyllingfilet i balsamicosaus

Lag denne smakskraftige innpakningen for kyllingfileten

Balsamico sørger sammen med mange andre ingredienser for det.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Har du surdeig til overs, får pannekakene ekstra mye smak
Dagens rett
Surdeigpannekaker med grillet pak choy, hummus og aioli

Har du surdeig til overs, får pannekakene ekstra mye smak

Byggmel gjør dem ekstra saftige og mettende. Og toppingen kan varieres i det uendelige.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Mot slutten av skreisesongen får delikatessen en vårlig innpakning
Dagens rett
Skrei med pastasalat og parmesansaus
Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole
Matkurs og vinkurs
Apéritifs kokkeskole

Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole

Årets julegave for den gryende kokkespire - Våre dyktige kokker lærer deg kjøkkenets viktigste grunnprinsipper gjennom tre intense dager.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Wienerschnitzel slik du aldri har smakt den før
Dagens rett
Kveite som wienerschnitzel

Wienerschnitzel slik du aldri har smakt den før

Når du bruker kveite istedet for kalv, blir denne klassiske og ganske enkle oppskriften en riktig så feststemt rett.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

I dag lager du tacoen på grillen og med mer trøkk enn du er vant til
Dagens rett
Karibisk fisketaco på grillen

I dag lager du tacoen på grillen og med mer trøkk enn du er vant til

I denne oppskriften er kjøttdeigen byttet ut med fisk og tilbehøret er av en annen verden.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her