Ber Økokrim se på fosfat i fisk

Forbrukerrådet ser alvorlig på bransjens bruk av vann og fosfat.

Nylig sendte Forbrukerrådet brev til Økokrim, der det blir bedt om at Økokrim ser nærmere på om fiskeforedlingsbransjens praksis er i strid med straffelovens bestemmelser om bedrageri, melder forbrukerportalen.no.

Forbrukerrådet ber Økokrim se nærmere på praksisen med å tilsette vann og fosfat i fisk, slik det kom fram i NRKs dokumentarprogram «Brennpunkt».

- I henhold til norsk og europeisk lovgivning er det ikke tillatt å benytte fosfat som bindemiddel for å manipulere vekt - og dermed pris - på fisk. Dette anser vi som det samme som å manipulere måleinstrumentet, skriver Forbrukerrådet i brevet.

Forbrukerrådet mener det er svindel av norske forbrukere når bransjen selger fisk der vekten er manipulert ved hjelp av fosfat og vann. Ved opptining og steking forsvinner vesentlige mengder av fiskens vekt.

- Dette er ikke naturlig, men en finger på vekten. Her jukses det med maten og vi har også grunn til å tro at dette skjer med overlegg, altså at det ikke er tilfeldig, sier politisk direktør Audun Skeidsvoll i Forbrukerrådet.

Forbrukerrådet har også sendt brev til Forbrukerombudet og Mattilsynet om saken.

Foto: Lauritzen & Westhammer

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen