Beste østersåpner fra Grand i Oslo

Ola Nilsson fra Grand Café i Oslo gikk til topps i NM i østersåpning. Med et rekordgodt resultat på 2,12 minutter var seieren i boks. Det hele skjedde søndag 9. september på Restaurant Sans i Oslo. Nå går turen til VM i Irland.
Aase E. Jacobsen
10 September 2001 - 02:11

Årets norgesmester i østeråpning, svenske Ola Nilsson fra Grand Café i Oslo vant med soleklar margin foran 22 andre deltakere i mesterskapet som foregikk søndag 9. september på Restaurant Sans i Oslo. I løpet av rekordraske 2 minutter 2 sekunder hadde han åpnet 30 østers. Selv etter å ha blitt idømt 10 straffesekunder var seieren sikker foran andreplassen som gikk til veteranen danske Heini Pedersen, frilanser. Som for øvrig kunne notere sin personlige rekord etter å ha deltatt mer eller mindre trofast siden det første mesterskapet på norsk jord i 1985. Tredjemann i år ble debutanten Egil Nordeide fra Østmarksetra Bar & Grill.

Til finalen kom også Jan Tore Andro, Kastanjen og Thomas Haug, Det Gamle Raadhus som for øvrig ble norgesmester for fire år siden. Finalen ble ikke uventet det raskeste heatet i hele mesterskapet. Men i år som i fjorårets konkurranse gjaldt det ikke bare å være den raskeste åpneren, men like viktig var det å servere helt uskadete østers som var løsnet fra skallet uten verken skallrester eller blod. Og den som ikke oppfylte alle kravene, ble idømt straffesekunder. Eller sågar strøket. Alt i tråd med internasjonale østerskonkurranseregler.

Ansvarlig for den strenge bedømmingen var juryen som bestod av Tore Namstad, Madserud Gård, Svein Erik Renaa, nå Oro, snart Gastronomisk Institutt samt Lars Barmen, NRK. Ansvarlig for tidtakingen var klokkeleverandøren Omega.

Østersen som var sponset av Sealife var av typen gigas. I VM i Galway, Irland hvor Olav Nilsson den 27.-30. september skal representere Norge, er det flatøsters som benyttes; en østerstype som er lite etterspurt som matøsters i Norge, men enklere å åpne i konkurransesammenheng.

Reisen til Irland er sponset av Irlands Turistkontor. Champagne Bollinger sørget for skikkelige premier å feire seieren med til de tre heldige. Det vanket også gourmetpakker fra Handberg Engros og kjøkkenutstyr fra Jon Schøning samt bokpremier fra Bokklubben mat- og vinglede. Apéritif var i år som i fjor hovedarrangør av NM.

Premier:
Irlands Turistkontor: Reise for to til VM i Irland.
Haugen-gruppen: 3 fl. Bollinger til vinner, to til nr to og en til nr tre.
Schøning: Mandoline, Sauteuse 24 cmØ og Sauteuse 20 cmØ.
Handberg: 3 stk. Gourmet-pakker.
Bokklubben Mat & Vinglede: 2 bøker om indisk mat,  2 bøker 100 legendariske viner, 2.bøker Hvitløk og 2 Gyldendals Vinleksikon.
Morten Schakenda Holmenkollen Restaurant: 6 bøker, Med skjell på gaffelen.

Foto: Roger Kolbu
 
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte
+
Godbiter i pollisten

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte

Tørr bordvin fra Madeira vekker stadig større interesse – og denne er et strålende bevis på hva øya langt ute i havet kan by på.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Unikt historisk besøk i basishyllene i november
+
Tester

Unikt historisk besøk i basishyllene i november

Vi snakker om den opprinnelige "hellige vinen" vinsanto fra Santorini som finnes i et begrenset antall flasker. Begrenset antall gjelder også andre av godbitene i basis i november, så julehandelen kan starte allerede nå.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Knallkjøp fra Bordeaux' østside
+
Ukens vin

Knallkjøp fra Bordeaux' østside

5 år gammel bordeaux til 189,90 kroner som også smaker veldig godt er ikke hverdagskost. Spesielt ikke når den kommer fra en slik familiehistorie.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

550 rødviner testet: Det er vanskelig å konkurrere i oppmerksomhet med disse burgunderne
+
Tester

550 rødviner testet: Det er vanskelig å konkurrere i oppmerksomhet med disse burgunderne

For noen viner er det ikke bare snakk om et sterkt renomme. Men - det blir nok bare med den ene smaken, for prisene er svært høye og volumene ørsmå. Trøsten er at det er masse annet godt nytt rødt i november.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Madeira på en helt annen og like fullt unik måte
+
Godbiter i pollisten

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte

Tørr bordvin fra Madeira vekker stadig større interesse – og denne er et strålende bevis på hva øya langt ute i havet kan by på.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Unikt historisk besøk i basishyllene i november
+
Tester

Unikt historisk besøk i basishyllene i november

Vi snakker om den opprinnelige "hellige vinen" vinsanto fra Santorini som finnes i et begrenset antall flasker. Begrenset antall gjelder også andre av godbitene i basis i november, så julehandelen kan starte allerede nå.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Knallgod barolo for pengene
+
Godbiter i pollisten

Knallgod barolo for pengene

Denne har bare økt med en hundrelapp på 10 år.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg
+
Ukens vin

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg

Denne sørafrikanske hvitvinen har fått mye uønsket oppmerksomhet – men nå er kritikken stilnet – og vinen er et like godt kjøp som alltid.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Har du kjøttdeig, eller bare grønnsaker, har du middag
Dagens rett
Rask suppe med kjøttdeig

Har du kjøttdeig, eller bare grønnsaker, har du middag

Med denne oppskriften lager du raskt en smaksrik hverdagsrett, perfekt når du har mye på timeplanen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Knallkjøp fra Bordeaux' østside
+
Ukens vin

Knallkjøp fra Bordeaux' østside

5 år gammel bordeaux til 189,90 kroner som også smaker veldig godt er ikke hverdagskost. Spesielt ikke når den kommer fra en slik familiehistorie.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her