Beste østersåpner fra Grand i Oslo

Ola Nilsson fra Grand Café i Oslo gikk til topps i NM i østersåpning. Med et rekordgodt resultat på 2,12 minutter var seieren i boks. Det hele skjedde søndag 9. september på Restaurant Sans i Oslo. Nå går turen til VM i Irland.
Aase E. Jacobsen
10 September 2001 - 02:11

Årets norgesmester i østeråpning, svenske Ola Nilsson fra Grand Café i Oslo vant med soleklar margin foran 22 andre deltakere i mesterskapet som foregikk søndag 9. september på Restaurant Sans i Oslo. I løpet av rekordraske 2 minutter 2 sekunder hadde han åpnet 30 østers. Selv etter å ha blitt idømt 10 straffesekunder var seieren sikker foran andreplassen som gikk til veteranen danske Heini Pedersen, frilanser. Som for øvrig kunne notere sin personlige rekord etter å ha deltatt mer eller mindre trofast siden det første mesterskapet på norsk jord i 1985. Tredjemann i år ble debutanten Egil Nordeide fra Østmarksetra Bar & Grill.

Til finalen kom også Jan Tore Andro, Kastanjen og Thomas Haug, Det Gamle Raadhus som for øvrig ble norgesmester for fire år siden. Finalen ble ikke uventet det raskeste heatet i hele mesterskapet. Men i år som i fjorårets konkurranse gjaldt det ikke bare å være den raskeste åpneren, men like viktig var det å servere helt uskadete østers som var løsnet fra skallet uten verken skallrester eller blod. Og den som ikke oppfylte alle kravene, ble idømt straffesekunder. Eller sågar strøket. Alt i tråd med internasjonale østerskonkurranseregler.

Ansvarlig for den strenge bedømmingen var juryen som bestod av Tore Namstad, Madserud Gård, Svein Erik Renaa, nå Oro, snart Gastronomisk Institutt samt Lars Barmen, NRK. Ansvarlig for tidtakingen var klokkeleverandøren Omega.

Østersen som var sponset av Sealife var av typen gigas. I VM i Galway, Irland hvor Olav Nilsson den 27.-30. september skal representere Norge, er det flatøsters som benyttes; en østerstype som er lite etterspurt som matøsters i Norge, men enklere å åpne i konkurransesammenheng.

Reisen til Irland er sponset av Irlands Turistkontor. Champagne Bollinger sørget for skikkelige premier å feire seieren med til de tre heldige. Det vanket også gourmetpakker fra Handberg Engros og kjøkkenutstyr fra Jon Schøning samt bokpremier fra Bokklubben mat- og vinglede. Apéritif var i år som i fjor hovedarrangør av NM.

Premier:
Irlands Turistkontor: Reise for to til VM i Irland.
Haugen-gruppen: 3 fl. Bollinger til vinner, to til nr to og en til nr tre.
Schøning: Mandoline, Sauteuse 24 cmØ og Sauteuse 20 cmØ.
Handberg: 3 stk. Gourmet-pakker.
Bokklubben Mat & Vinglede: 2 bøker om indisk mat,  2 bøker 100 legendariske viner, 2.bøker Hvitløk og 2 Gyldendals Vinleksikon.
Morten Schakenda Holmenkollen Restaurant: 6 bøker, Med skjell på gaffelen.

Foto: Roger Kolbu
 

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Her får du beviset for hvor lagringsdyktig vintage portvin er
+
Tester
80 portvin, madeira, sherry, vermut, rivesaltes, banyuls og andre hetviner testet

Her får du beviset for hvor lagringsdyktig vintage portvin er

28 år gammel portvin som er i like god toppform som 2022-utgaven. Det forteller alt om denne vinstilens selvfølgelige plass i en hver vinkjeller med ambisjoner. Men også at du ikke trenger en vinkjeller for å oppleve vellagret vin.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Norsk sherrysatsing - minst i volum, stor i smak
+

Norsk sherrysatsing - minst i volum, stor i smak

På en 300 år gammel eiendom i Jerez lager paret Brita Wergeland Hektoen og Agustin Benjumeda sherry i mikrovolum, og på en annen mer tradisjonell måte enn de klassiske sherrybodegaene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Skal du smake på årets ribbe allerede nå, gjør det med en kinesisk touch
Dagens rett

Skal du smake på årets ribbe allerede nå, gjør det med en kinesisk touch

Når den klassiske ribbemiddagen er hellig, gå for denne spennende oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

By på en kraftpakke av en sjømatsuppe
Dagens rett

By på en kraftpakke av en sjømatsuppe

I denne suppa trenger du kraft av rekeskall - eller ferdig skalldyrkraft fra fryser eller butikk. Mektig godt smaker den.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Her får du beviset for hvor lagringsdyktig vintage portvin er
+
Tester
80 portvin, madeira, sherry, vermut, rivesaltes, banyuls og andre hetviner testet

Her får du beviset for hvor lagringsdyktig vintage portvin er

28 år gammel portvin som er i like god toppform som 2022-utgaven. Det forteller alt om denne vinstilens selvfølgelige plass i en hver vinkjeller med ambisjoner. Men også at du ikke trenger en vinkjeller for å oppleve vellagret vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Norsk sherrysatsing - minst i volum, stor i smak
+

Norsk sherrysatsing - minst i volum, stor i smak

På en 300 år gammel eiendom i Jerez lager paret Brita Wergeland Hektoen og Agustin Benjumeda sherry i mikrovolum, og på en annen mer tradisjonell måte enn de klassiske sherrybodegaene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Dette drikker du til pinnekjøtt
Tester
Drikke til pinnekjøtt

Dette drikker du til pinnekjøtt

De siste årene har det blitt mer og mer populært å velge vin i stedet for øl og akevitt til pinnekjøttet, men hva skal vi tenke på før valget tas?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Allerede for 224 år siden var kokker eksperimentelle
Dagens rett

Allerede for 224 år siden var kokker eksperimentelle

Kylling Marengo er faktisk så gammel oppskrift som fortsatt fungerer utmerket. Den var altså en keiser verdig. Og et klassisk eksempel på "man tager, det man haver".

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Når du serverer medisterpølse på denne måten, må du lage stor porsjon med solbærdip
Dagens rett

Når du serverer medisterpølse på denne måten, må du lage stor porsjon med solbærdip

Julematen er i butikkene allerede. Da passer det fint å prøve noen nye kombinasjoner.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Skal du smake på årets ribbe allerede nå, gjør det med en kinesisk touch
Dagens rett

Skal du smake på årets ribbe allerede nå, gjør det med en kinesisk touch

Når den klassiske ribbemiddagen er hellig, gå for denne spennende oppskriften.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her