Matkurs og vinkurs

Vinsmaking 22. november i Oslo

Bli kjent med Bordeaux gjennom 10 viner av en ekte ekspert - på kun to timer

Bli kjent med Bordeaux gjennom 10 viner av en ekte ekspert - på kun to timer

Bordeaux er et av verdens mest sagnomsuste vinområder, kjent for sine lagringsdyktige røde viner fra mektige vinslott. Bordeaux-ekspert Terje Christensen tar deg gjennom de viktigste druene og distriktene.
26 Oktober 2021 - 12:00

Det er ingen tvil om at Bordeaux er et spennende område med lang historie. Derfor er det en glede å kunne tilby en smaking fra dette sagnomsuste området sammen med den rutinerte  sommelieren og bordeauxfantasten Terje Christensen. Gjennom hans fartstid på steder som Brasserie Hansken, Bagatelle, Hotel Continental, Thon Hotel Rosenkrantz og Clarion Hotel, er det Bordeaux som alltid har vært det største vinområdet for ham.

Som han selv sier: «Vin har alltid vært en lidenskap for meg, av alle verdens flotte vindistrikter så havner mitt hjerte alltid i Frankrike og ofte i Bordeaux. Historien, stoltheten til produsentene og ikke minst lagringsmulighetene til disse flotte vinene gjør at jeg alltid vil være nysgjerrig på dem.»

Covid-19

Våre gjesters helse og sikkerhet er øverst på vår prioriteringsliste, og vi ønsker at du skal føle deg trygg på våre kurs. Vi følger gode rutiner for smittevern og fortsetter inntil videre med faste, tilviste plasser. Du får kun sitte sammen med de du har bestilt med, og det vil sikres avstand mellom bordene. Dersom dere ikke har bestilt sammen og ønsker å sitte på samme bord, send en e-post til kurs@aperitif.no senest 1 døgn før kursstart.

Bordeaux har appellert til oss siden midten av forrige årtusen. Områdets evne til å lage strukturerte og ekstremt holdbare viner har gjort at de enkelt kan fraktes langt uten å bli ødelagt, og verden er dermed blitt kjent med dem langt raskere enn viner fra andre områder i Frankrike.

Bordeaux er ikke bare Bordeaux
iStock-472705284.jpg [398.44 KB]
Elven Gironde deler Bordeaux inn i øst og vest, og det er nettopp her vi ser de største forskjellene på vinene. Der vestsiden er berømt for å lage viner på druen cabernet sauvignon som gir mye struktur, fokuseres det i øst på den mykere, fruktigere druen merlot.

Det er jordsmonnet som har bestemt hvilke druer som egner seg best, og dette er noe av det dere vil få mer kunnskap om denne kvelden. Det er de røde vinene som har høstet størst renomme, men vi skal ikke glemme at det også kommer uhyre lagringsdyktige hvite og søte varianter fra Bordeaux. Disse er naturligvis ikke glemt på denne smakingen. Det vil i tillegg til spekteret av røde viner bli servert to hvite som kommer til å få øynene dine opp for hvor kvalitetssterkt området er.

I 1855 ble det innført et regelverk for vestsiden som klassifiserte viner av ulik kvalitet. Denne kjenner vi i dag som Bordeauxklassifiseringen 1855. Klassifiseringen gjorde at produsentene i området tok grep og høynet sin kvalitet i håp om å være regnet blant de beste, og i 1955 ble det også innført et tilsvarende system på østsiden. 

Denne klassifiseringen er det helt umulig å unngå når vi snakker om Bordeaux’ popularitet i dag. Dette vil du få bedre forståelse for i løpet av denne smakingen.

iStock-495371332.jpg [1.31 MB]
Monument aux Girondins i Bordeaux

Vinliste_Bordeaux bilde.jpg [55.81 KB]
                                        Kveldens vinliste. Endringer kan forekomme.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund
+
Godbiter i pollisten

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund

Denne produsenten lager vinene etter alle kunstens regler, og det kjennes på smaken.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene
+
Ukens vin

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene

Gjør en gresk vri på 1. mai-helgen i år, fr den ene kan du plukke med deg allerede i dag i de fleste polutsalg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet
Dagens rett

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet

Helstekt kylling er en skikkelig festrett, og sausen lager seg nesten helt selv under stekingen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Har du en flaske J&B innerst i barskapet, må du prøve Purple Heather
Ukens drink

Har du en flaske J&B innerst i barskapet, må du prøve Purple Heather

Noen whiskyer er så nøytrale at de trenger drahjelp fra andre ingredienser.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund
+
Godbiter i pollisten

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund

Denne produsenten lager vinene etter alle kunstens regler, og det kjennes på smaken.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene
+
Ukens vin

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene

Gjør en gresk vri på 1. mai-helgen i år, fr den ene kan du plukke med deg allerede i dag i de fleste polutsalg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Møt Englands fremste stjernevinmaker som kan mer enn musserende vin
+
Godbiter i pollisten

Forsiden akkurat nå - 4

To supre viner i basis fra denne superkvinnen
+
Ukens vin

To supre viner i basis fra denne superkvinnen

Julia Kemper har satt ettertrykkelig spor etter seg i basishylla med stadig nye viner i klassen klar adresse og veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Gjør kyllingmiddagen ekstra frisk og vårlig
Dagens rett
Sitronmarinert kyllingfilet med vårgrønnsaker og saltkokte poteter

Gjør kyllingmiddagen ekstra frisk og vårlig

Denne oppskriften på sitronmarinert kylling passer både når du har liten eller god tid. Sitron er en effektiv smaksforsterker.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet
Dagens rett

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet

Helstekt kylling er en skikkelig festrett, og sausen lager seg nesten helt selv under stekingen.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her