Bør beholde faglærte medarbeidere

Reiselivsnæringen er bekymret for at svenske gjestearbeidere lokkes hjem av bedre tider og høyere lønninger.

Antall nye stillinger på finn.no steg med nesten 60 prosent i tredje kvartal sammenlignet med samme periode i fjor. Samtidig er behovet for arbeidskraft i reiselivsnæringen stort. Økningen i antall utlyste jobber er rundt regnet 350 prosent sett mot i fjor.
 
Rekordlav ledighet
Arbeidsledigheten i Norge er nå nede på 1,8 prosent. Det er altså snakk om en høykonjunkturbølge der det er mangel på arbeidskraft. Flere gjestearbeidere kan også forsvinne på grunn av bedre forhold i hjemlandene.
 
Alle konkurrerer
- Alle konkurrerer med alle i arbeidsmarkedet i disse dager. Vi har en særlig utfordring når det gjelder å holde på faglærte medarbeidere, som det er investert mye i å gi en skikkelig og ressurskrevende opplæring. Det gjelder ikke minst kokker, som stadig blir rekruttert fra hotell-og restaurantbransjen til storhusholdninger og kantiner, sier direktør i NHO reiseliv, Hilde Charlotte Solheim til Aftenposten.
 
Mye å hente
En av måtene å takle denne utfordringen på er å profesjonalisere mellomlederne, slik at de skaper et miljø som får kvalifiserte arbeidstakere til å bli.
 
- Vi har allerede erfart at her er det mye å hente. For selv om enkelte også kan friste med høyere lønn, så er særlig det å skape et bedre miljø og høyere trivsel noe av det som har sterkest effekt på medarbeidernes lojalitet, sier Solheim.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Dette får du på Københavns nyeste Michelin-stjernerestaurant

Den amerikanske kokken Nick Curtin og hans danske kone Camilla Hansen står bak det som trolig er Københavns best bevarte kulinariske hemmelighet. Ikke bare på grunn av det lett eksotiske ved beliggenheten, men først og fremst på grunn av deres måte å tenke helhetlig, spesielt når det kommer til det de bruker på kjøkkenet. Les hele saken

Til toppen