Bør beholde faglærte medarbeidere

Reiselivsnæringen er bekymret for at svenske gjestearbeidere lokkes hjem av bedre tider og høyere lønninger.

Antall nye stillinger på finn.no steg med nesten 60 prosent i tredje kvartal sammenlignet med samme periode i fjor. Samtidig er behovet for arbeidskraft i reiselivsnæringen stort. Økningen i antall utlyste jobber er rundt regnet 350 prosent sett mot i fjor.
 
Rekordlav ledighet
Arbeidsledigheten i Norge er nå nede på 1,8 prosent. Det er altså snakk om en høykonjunkturbølge der det er mangel på arbeidskraft. Flere gjestearbeidere kan også forsvinne på grunn av bedre forhold i hjemlandene.
 
Alle konkurrerer
- Alle konkurrerer med alle i arbeidsmarkedet i disse dager. Vi har en særlig utfordring når det gjelder å holde på faglærte medarbeidere, som det er investert mye i å gi en skikkelig og ressurskrevende opplæring. Det gjelder ikke minst kokker, som stadig blir rekruttert fra hotell-og restaurantbransjen til storhusholdninger og kantiner, sier direktør i NHO reiseliv, Hilde Charlotte Solheim til Aftenposten.
 
Mye å hente
En av måtene å takle denne utfordringen på er å profesjonalisere mellomlederne, slik at de skaper et miljø som får kvalifiserte arbeidstakere til å bli.
 
- Vi har allerede erfart at her er det mye å hente. For selv om enkelte også kan friste med høyere lønn, så er særlig det å skape et bedre miljø og høyere trivsel noe av det som har sterkest effekt på medarbeidernes lojalitet, sier Solheim.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen