Braastad 11. mars i Oslo - Gedigen smaking av ekte norsk cognac

Midt i Cognac-områdets Petite Champagne, nærmere bestemt Jarnac, sitter den norske familien Braastad bak spakene i Cognac Tiffon. I Norge har deres cognac vært i salg i over 80 år. Bli med på vårens store cognacsmaking, møt Antoine Braastad, og opplev de forskjellige cuvéenes spennende karakter og hvordan de nytes best.

Antoine Braastad, tredje generasjon nordmann i cognacbransjen, er glad for at Tre Stjerners for noen år siden fikk ny innpakning og image som fortjent. For det er ikke til å komme fra at konkurransen fra andre cognacer med norske forbindelser påvirket salgstallene i negativ retning. Derfor handler ikke relanseringen som ble foretatt i 1997 bare om kosmetikk: Innholdet er også vesentlig oppgradert. - Bonaparte er en fruktig cognac med et godt innslag av cognac fra Grande og Petite Champagne som bringer eleganse inn i bildet. Tre Stjerner er nå bløtere med mer vanilje i duften. Og VSOP er beriket med fem prosent faible som er veldig gammel cognac, forklarer Braastad.

Bonaparte-stilen kommer klart til uttrykk ved sammenligning med Grønstedts som består av mer Fins Bois-cognac og et kraftigere fatpreg. Nøyaktig slik svenskene vil ha det. Nå drikker ikke våre naboer like mye cognac som oss. Det forklarer kanskje hvorfor de vil ha mer smakskraft i hver dråpe.

Hovedsetet
Bonaparte og Grønstedts utgjør hoveddelen av Braastad-familiens produksjon på 550.000 hl ren alkohol. Braastad og Tiffon er et middels stort firma i cognacsammenheng som likevel ikke står for mer enn én prosent av regionens produksjon. Familien både kjøper ferdig cognac - nydestillert som vellagret - og destillerer selv. Hvert år går 6 millioner liter vin gjennom de 10 apparatene (alambic charentais). Mesteparten kjøpes fra 300 vinbønder med langtidskontrakt. En åttedel fra de mest prestisjefylte områdene, Petite og Grande Champagne, noe Borderies og mesteparten Fins Bois hvor også Braastadene eier 35 hektar. Vinmarkene omkranser slottet Ch. de Triac som har vært i familiens eie siden krigens dager, men dets historie strekker seg helt tilbake til begynnelsen av forrige årtusen. Her bor i dag Antoine Braastad og hans familie. Men det er i hovedkvarteret ved elven Charentes bredder i sentrum av den lille byen, Jarnac, Bonaparte tar form.

1875
En lang historie er viktig for et familiedrevet cognac-firma. Særlig hvis de tidligere generasjoner har vært nøye med å gjemme noen godbiter hvert år. Tiffon har en enestående samling egne og andres cognacer tilbake til før år 1800. Cognac Tiffons historie startet imidlertid først i 1875 selv om Médéric Tiffon, Alains tippoldefar, anskaffet sitt første apparat tjue år tidligere. Frem til Médéric ble lam var Cognac Tiffon en suksessrik bedrift. Médérics sønner hadde satset andre karrierer og ønsket ikke å overta. Da Médéric døde i 1911, var det ingen til å overta. To år senere giftet imidlertid hans datterdatter, Edith, seg med en ung nordmann, Sverre Braastad, som 14 år tidligere hadde tatt arbeid som utenrikskorrespondent hos et annet cognachus, nemlig Bisquit. Sverre Braastad kom som 20-åring fra gården med samme navn beliggende utenfor Gjøvik.

Smakingen er nå avholdt

Dette er cognacene vi skal smake, og som altså Antoine Braastad selv vil fortelle deg mer om :
Bonaparte Cognac Tre Stjerner kommer fra Charente-området i det sør-vestre Frankrike og er laget av destillert hvitvin fra området. Hvitvinen destilleres to ganger og må fatlagres for å få  frem den klassiske cognac-smaken. For en tre-stjerners kvalitet kreves minst 2 år  på franske eikefat av ca. 350 liters størrelse. Etter ankomst til Norge har Bonaparte Cognac Tre Stjerner fått en videre modning på store eikeliggere. Dette bidrar ytterligere til å gi den en fyldig og rik smak.

Cuvée Braastad Very Special er sammensatt av spesielt utvalgte Cognacer fra distriktet Fin Bois. Smaken er rik og sammensatt med utsøkt fruktig karakter og en elegant finessepreget avrunding. Sverre Braastad utvandret fra Gjøvik til Cognac i 1899. Hans barnebarn driver i dag det velrenommerte cognachus Tiffon. Braastad markerte familiens 100 år i Cognac med denne utsøkte cuvée som er den første som bærer Sverre Braastads navn.

Braastad V.S.O.P. Cognac er en utsøkt cognac satt sammen av Blending Master Richard Braastad. Utvalgte gamle cognacer fra distriktene Petite Champagne og Fins Bois gir Braastad V.S.O.P. en edel og harmonisk karakter, og en velbalansert, fyldig og avrundet stil med florale toner.

Braastad XO har dyp gyllen farge, rik og rasepreget aroma med overtoner av vanilje og fiol. Smaken er kompleks og fyldig med et avdempet og harmonisk lagringspreg. Ettersmaken er lang og rik med fint avrundet fruktighet.

Braastad Château de Triac Réserve de la Famille kommer fra vinmarkene rundt slottet til familien Braastad og har en lagringstid på 50 år eller mer. Den har et relativt markert fatpreg eller rancio, samtidig som cognac fra Grande Champagne har den egenskap at den ved lagring utvikler florale toner.
 

Pineau des Charentes er Cognac-regionens egen sterkvin, fremstilt av nypresset druemost tilsatt Cognac. Tiffon Pineau des Charentes er lagret i 3 år på eikefat og dette har bidratt til den karakteristiske aroma og farge.

Smakingen er nå avholdt

Tid: 11. mars 2003 kl. 19.00 - ca 21:30
Pris: kroner 395 inkl. mva
Sted: Hotel Continental, Oslo

Ring Apéritif på 902 04 834 dersom du ikke finner frem.

Seminaravgiften betales til Bankkontonr. 7023 05 45705, Apéritif Nett, Furuveien 39c, 0678 Oslo. Merk innbetalingen med 110303 . Dersom du melder deg på eller betalersenere enn fem dager før arrangementet må du huske å ta med kvittering. Melder du deg av etter avbestillingsfristen 06.03.03 kl. 23:59 refunderer vi ikke deltakeravgiften.
Spørsmål? Ring 22 98 86 00 eller send en mail .

Kommende kurs

Til toppen