Bransje
Han er kokkenes favorittkokk

Han er kokkenes favorittkokk

Verdens beste kokker har valgt sine favoritter i egne rekker. Og deres rangering skiller seg en del fra andre kåringer. Michel Bras er den som får størst honnør.
Aase E. Jacobsen
29 Januar 2016 - 15:42

Det er bare kokker på restauranter med to og tre stjerner i Michelin-guiden, de teller i alt 528, som får være med å stemme fram sine mest respekterte kolleger. Det vil naturlig nok farge listen, for her er det mye fransk. Kåringen som ble lansert i fjor og når gjøres for andre gang, har i år en annen (fransk) kokk på topp, nemlig Michel Bras, han har sågar rykket opp fra en sjetteplass i fjor.

Her kan du lese om den gjennomførte filosofien som ligger til grunn for hans suksess

Fjorårets vinner, Pierre Gagnaire, er nå på andreplass. Ellers er det ganske store endringer blant de ti på topp.

Her er fjorårets liste

Paul Bocuse som i fjor lå på andreplass, er nå ute av denne listen.  Og japanske Seiji har rykket opp fra en niende- til en tredjeplass. Enda mer dramatisk er det kanskje at Joan Roca fra El Celler de Can Roca har falt fra tredjeplass til tiendeplass. Han leder det som ifølge en konkurrerende kåring, Worlds50Best, er verdens beste restaurant.

Hos El Celler de Can Roca er ingen ting overlatt til tilfeldighetene

Det er altså ingen skandinaver blant de ti beste.

Men blant de 100 beste finner vi tre representanter for det nordiske kjøkken: Rene Redzepi (uoffisiell 12. plass), Magnus Nilsson og Rasmus Kofoed.

En nykommer i teten er Emmanuel Renaut som driver restauranten Flocons de Sel i de franske alpene (Haute-Savoie).

Verdens beste kokker er ellers en mannsbastion av dimensjoner. Blant de 100 kokkene er det bare fire kvinnenavn: Nadia Santini, Anne-Sophie Pic, Carme Ruscalleda  og Elena Arzak (som riktignok må dele plassen med sin far).

Verdens 10 beste kokker

  1. Michel BRAS (Le Suquet - Laguiole) – Frankrike
  2. Pierre GAGNAIRE (Restaurant Pierre Gagnaire - Paris) - Frankrike
  3. Seiji YAMAMOTO (Nihonryori Ryugin) - Japan
  4. Alain DUCASSE (Louis XV Alain Ducasse) - Monaco
  5. Pascal BARBOT (L’Astrance - Paris) – Frankrike
  6. Eric FRECHON (Epicure - Paris) - Frankrike
  7. Emmanuel RENAUT (Flocons de Sel - Megève) - Frankrike
  8. Martin BERASATEGUI (Rest Martin Berasategui – Lasarte Oria) - Spania
  9. Benoît VIOLIER (Hôtel de Ville Crissier) - Sveits
  10. Joan ROCA (El Celler de Can Roca - Gerona) – Spania
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Er du Lennart-fan, vil du garantert like denne drinken
Ukens drink

Er du Lennart-fan, vil du garantert like denne drinken

Til tross for et litt merkelig navn er denne drinken absolutt en du bør prøve. Med den populære pærelikøren Xante og ingen vodka, blir dette en lettere men fortsatt smakfull utgave av Lennart .

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Her er sommerens beste nyheter av brennevin, øl, sider, sake og alkoholfritt
+
Tester

Her er sommerens beste nyheter av brennevin, øl, sider, sake og alkoholfritt

Noen av dem kan sågar tas med til en strand nær deg, i skyggen under en parasoll eller for å holde myggen unna på fjellhytta eller teltturen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Nyheter i basis: Pinot noir-kupp fra Sonoma Coast
+
Tester

Nyheter i basis: Pinot noir-kupp fra Sonoma Coast

Det er en av de mest interessante vinnyhetene i basis i juli. Men også

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet
+
Tester

750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet

Julinyhetene har en rekke sjeldne hvitviner, så om du ikke har fylt opp programmet for sommeren, er et dypdykk i nye vinopplevelser være et forslag å vurdere.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Er du Lennart-fan, vil du garantert like denne drinken
Ukens drink

Er du Lennart-fan, vil du garantert like denne drinken

Til tross for et litt merkelig navn er denne drinken absolutt en du bør prøve. Med den populære pærelikøren Xante og ingen vodka, blir dette en lettere men fortsatt smakfull utgave av Lennart .

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Her er sommerens beste nyheter av brennevin, øl, sider, sake og alkoholfritt
+
Tester

Her er sommerens beste nyheter av brennevin, øl, sider, sake og alkoholfritt

Noen av dem kan sågar tas med til en strand nær deg, i skyggen under en parasoll eller for å holde myggen unna på fjellhytta eller teltturen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Må testes: Spennende britisk nykomling
+
Godbiter i pollisten

Må testes: Spennende britisk nykomling

For hvem kan si nei til lekre bobler, like syrefrisk og mineralsk chardonnay eller en sjarmerende rosevin?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo
+
Ukens vin

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo

Denne hvitvinen hamler opp med (nesten) alt av chablis til sjømat og vegetar - og er friskere enn sine nordeuropeiske brødre.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Pizza er kanskje den beste måten å servere kjøttboller på
Dagens rett

Pizza er kanskje den beste måten å servere kjøttboller på

Om du går for 100 prosent hjemmelaget, eller velger halvfabrikata for noen av elementene, er det tid og energi som avgjør.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Nyheter i basis: Pinot noir-kupp fra Sonoma Coast
+
Tester

Nyheter i basis: Pinot noir-kupp fra Sonoma Coast

Det er en av de mest interessante vinnyhetene i basis i juli. Men også

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her