BRANSJE: Unik fransk seier til norsk kokkelærling
Bransje

Unik fransk seier til norsk kokkelærling

Eilif-Matias Røsok fra Tønsberg ble nummer fem i Meilleure apprentice de France – fransk mesterskap for kokkelærlinger.

Det har aldri skjedd før at en norsk kokkelærling har hevdet seg i teten i det svært så prestisjefylte mesterskapet Meilleure apprentice de France – som kan sammenlignes med Norgescup for lærlinger, bare mye større. For konkurransen blant franske kokkelærlinger er av forståelige grunner mye tøffere enn i Norge.

Til finalen med hårfin margin

-Det er i det hele tatt veldig sjelden at utlendinger deltar i dette mesterskapet, og da er de gjerne fra Belgia, forteller en opprømt Eilif-Matias Røsok på telefon fra Frankrike.

I finalen ble 19-åringen nummer fem av i alt 10 lærlinger. Her representerte han både skolen, hotell- og restaurantfagskolen i La Rochelle, hvor han er utvekslingselev, og regionen Poitou Charentes. Regionen som har 1,8 millioner innbyggere, er betydningsfull også rent gastronomisk med mange kokkeskoler. I alt 260 skoler fra hele Frankrike sender lærlinger til konkurransen som starter med regionale konkurranser. Den vant altså Eilif-Matias. I semifinalen som fant sted i november ble han nummer ti.

Eilif-Matias Røsok under premieutdelingen i MAF regionfinale.
Eilif-Matias Røsok under premieutdelingen i MAF regionfinale.

 

Dermed kvalifiserte han seg for finaleplass. –Men jeg fikk først vite at jeg ble nummer elleve, men på grunn av en regnefeil, fikk jeg altså likevel være med, sier Eilif-Matias som dermed fikk vise hva han er god for.  

For i franske lærlingekonkurranser handler det om det klassiske kjøkken og dets teknikker. Før finalen hadde han tre uker å trene på en tre retters meny bestående av kamskjell-nage med lakseloin, ovnsstekt svinecarre med rødkålcharlotte, glaserte kastanjer og quenelles av ferskost samt sjokoladekaffemousse med vaniljesaus.

-Du kan si jeg ble veldig lei av kamskjell i den tiden, og så kamskjell som er så godt, ler han og legger til:

-Egentlig var jeg ikke helt fornøyd. Jeg hadde nemlig øvd på et annet tidsskjema enn det som ble brukt i finalen. Derfor ble jeg for tidlig ferdig, kamskjellretten var ikke helt varm og carreen var litt for mye stekt.  

Ikke skolelei

Dette er Eilif-Matias’ første konkurranse. Nå er det siste semester av en treårig utdannelse som gjelder. Han deltar i bac pro-programmet ved skolen i La Rochelle – et program han søkte til etter å ha gjennomført førsteåret på restaurant- og matfag på Greveskogen VGS i Tønsberg. Det er det Franske Instituttet i Oslo som står bak ordningen hvor noen elever årlig får muligheten til å ta fransk fagbrev. Etter tre år i Frankrike oppnår elevene både fagbrev og studiespesialisering.

Men Eilif-Matias er ikke lei av skole eller Frankrike. Han vurderer å ta en toårig påbygging som er 50/50 praksis og teori. –Jeg drømmer om å jobbe på et stjernekjøkken og da må jeg ha mer praksis samtidig som det lurt å kunne mer om økonomi, forteller den ambisiøse kokkelærlingen.

Han har allerede hatt utplassering på Le Comptoir i La Rochelle og avlyste sommerferien i Norge til fordel for sommerjobb på praktisert La Baleine Bleue på L’Ile de Re. –Det var den største opplevelsen i mitt liv, selv om det ikke var spesielt godt betalt, sier han med overbevisning.

Eilif-Matias Røsok og Tonje Loslett som når går andreåret på bac pro-programmet på kokkeskolen i La Rochelle.
Eilif-Matias Røsok og Tonje Loslett som når går andreåret på bac pro-programmet på kokkeskolen i La Rochelle.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen