Dan til EM

Regjerende norgesmester Dan Lystad kan nå legge nok en seier til sine tidligere bragder etter at han kvalifiserte seg for Trophée Ruinart som er det uoffisielle Europamesterskapet for vinkelnere.
Redaksjonen
30 Oktober 2001 - 02:00

Seier i den norske uttakingen til Trophée Ruinart, Europamesterskapet for vinkelnere, som går i Reims 15.-16. juni 2002, gjør Dan Lystad, restaurantsjef på Le Canard, Oslo, til Norges i øyeblikket dyktigste vinkelner. Men han fikk merkbar konkurranse av de to andre i finalen, Knut Espen Misje, Gastronomisk Institutt, samt Trude Rinaldo, Café de France, begge Stavanger. I det hele er nivået på norske vinkelnerkonkurranser stigende, og dyktige vinkelnere nyter restaurantbransjen godt av.

Trophée Ruinart er som de fleste vinkelnerkonkurranser todelt med en skriftlig og en muntlig del hvor sistnevnte er finalen som er åpen for publikum. Her skal det demonstreres servitørkunnskaper på toppnivå, både hva fremtreden og kunnskap angår. Champagne skal åpnes og serveres, det skal dekanteres etter alle kunstens regler samtidig som kandidatene kan få overraskende spørsmål, nøyaktig som i det daglige virke.

Selvsagt er blindsmaking av så vel vin som brennevin med i konkurransen, og som vanlig er dette en av øvelsene som det er lettest å bomme på. Men i motsetning til hva mange tror er det ikke fasiten som er viktigst men resonnementet frem til svaret. Lett å miste oversikten er det også når kandidatene skal finne feil i et vinkart. En av de viktigste øvelsene er utvilsomt det å presentere en meny med tilhørende drikkeforslag for liksomgjester. Nytt av året var servering av sigar.

Lystad har deltatt i vinkelnerkonkurranser kontinuerlig de siste fem årene og har dermed sikret seg en solid erfaring og rutine. Han behersker de praktiske øvelsene svært godt. Hvilket er meget viktig å beherske i denne sportsgrenen. Det kan Toralf Bølgen som har flere nasjonale seire i så vel NM som Trophée Ruinart bak seg, underskrive på: - Du må kunne spillet som er en form for teater, for å få juryens oppmerksomhet, sier han.

Sjarmere og overbevise med stor grad av selvsikkerhet er altså stikkord. Kanskje Bølgen i regi av vinkelnerforeningen burde arrangere kurs for kommende deltakere i konkurranser, for disse ferdighetene er jo nyttige også i vinkelnernes daglige virke?

Til sammen ni kandidater møtte opp til årets konkurranse, som er et samarbeid mellom Arcus Produkter og Den Norske Vinkelnerforening. Denne gangen var det gledelig nok en rekke nye navn i tillegg til de nevnte finalistene:

Laila Skorge, Utstein Kloster
Emil Heimdal, Craigs Kjøkken
Trond Lie, Bølgen & Moi
Tine Åmot, Bølgen & Moi
Fei Xu, Akerrestauranter
Hege Hansen, Cartellet

Hvilket burde stimulere enda flere til å prøve seg neste gang. Og det er allerede om et par måneder, for den 18. januar går NM i Stavanger og de to beste derfra skal representere Norge i Nordisk i Helsinki i mars.

Foto: Roger Kolbu

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?
+

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?

Med vinregioner som Carnuntum, Eisenberg og Leithaberg og druer som blaufränkisch og zweigelt har Østerrike tatt et stort skritt i retning et rødvinsland å regne med.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag
Dagens rett

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag

Lammefilet er en eksklusiv, men svært enkel råvare å ha med å gjøre. Bare pass på å ikke steike den for mye. Her er oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Imponer med denne lekre fiskeretten: Sitronstekt piggvar
Dagens rett

Imponer med denne lekre fiskeretten: Sitronstekt piggvar

Vi har satt en av våre aller beste fisker på menyen til helgens festmiddag.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?
+

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?

Med vinregioner som Carnuntum, Eisenberg og Leithaberg og druer som blaufränkisch og zweigelt har Østerrike tatt et stort skritt i retning et rødvinsland å regne med.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Superseriøs rock’n roll-rødvin
+
Godbiter i pollisten

Superseriøs rock’n roll-rødvin

Når mencia blandes med hvitvinsdruer blir den ekstra lys, men sku ikke hunden på hårene, for bak skjuler det seg mye kraft.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallkjøp til biffen
+
Ukens vin

Knallkjøp til biffen

En solid og smaksrik rødvin til 200-lappen er velkomment bidrag til etter-ferie-økonomien.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Den beste fastfood som tenkes kan
Dagens rett

Den beste fastfood som tenkes kan

Blåskjell er hverdagsluksus og hurtigmat i et og samme nett. Prøv denne velsmakende oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag
Dagens rett

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag

Lammefilet er en eksklusiv, men svært enkel råvare å ha med å gjøre. Bare pass på å ikke steike den for mye. Her er oppskriften.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her