Dan til EM

Regjerende norgesmester Dan Lystad kan nå legge nok en seier til sine tidligere bragder etter at han kvalifiserte seg for Trophée Ruinart som er det uoffisielle Europamesterskapet for vinkelnere.
Redaksjonen
30 Oktober 2001 - 02:00

Seier i den norske uttakingen til Trophée Ruinart, Europamesterskapet for vinkelnere, som går i Reims 15.-16. juni 2002, gjør Dan Lystad, restaurantsjef på Le Canard, Oslo, til Norges i øyeblikket dyktigste vinkelner. Men han fikk merkbar konkurranse av de to andre i finalen, Knut Espen Misje, Gastronomisk Institutt, samt Trude Rinaldo, Café de France, begge Stavanger. I det hele er nivået på norske vinkelnerkonkurranser stigende, og dyktige vinkelnere nyter restaurantbransjen godt av.

Trophée Ruinart er som de fleste vinkelnerkonkurranser todelt med en skriftlig og en muntlig del hvor sistnevnte er finalen som er åpen for publikum. Her skal det demonstreres servitørkunnskaper på toppnivå, både hva fremtreden og kunnskap angår. Champagne skal åpnes og serveres, det skal dekanteres etter alle kunstens regler samtidig som kandidatene kan få overraskende spørsmål, nøyaktig som i det daglige virke.

Selvsagt er blindsmaking av så vel vin som brennevin med i konkurransen, og som vanlig er dette en av øvelsene som det er lettest å bomme på. Men i motsetning til hva mange tror er det ikke fasiten som er viktigst men resonnementet frem til svaret. Lett å miste oversikten er det også når kandidatene skal finne feil i et vinkart. En av de viktigste øvelsene er utvilsomt det å presentere en meny med tilhørende drikkeforslag for liksomgjester. Nytt av året var servering av sigar.

Lystad har deltatt i vinkelnerkonkurranser kontinuerlig de siste fem årene og har dermed sikret seg en solid erfaring og rutine. Han behersker de praktiske øvelsene svært godt. Hvilket er meget viktig å beherske i denne sportsgrenen. Det kan Toralf Bølgen som har flere nasjonale seire i så vel NM som Trophée Ruinart bak seg, underskrive på: - Du må kunne spillet som er en form for teater, for å få juryens oppmerksomhet, sier han.

Sjarmere og overbevise med stor grad av selvsikkerhet er altså stikkord. Kanskje Bølgen i regi av vinkelnerforeningen burde arrangere kurs for kommende deltakere i konkurranser, for disse ferdighetene er jo nyttige også i vinkelnernes daglige virke?

Til sammen ni kandidater møtte opp til årets konkurranse, som er et samarbeid mellom Arcus Produkter og Den Norske Vinkelnerforening. Denne gangen var det gledelig nok en rekke nye navn i tillegg til de nevnte finalistene:

Laila Skorge, Utstein Kloster
Emil Heimdal, Craigs Kjøkken
Trond Lie, Bølgen & Moi
Tine Åmot, Bølgen & Moi
Fei Xu, Akerrestauranter
Hege Hansen, Cartellet

Hvilket burde stimulere enda flere til å prøve seg neste gang. Og det er allerede om et par måneder, for den 18. januar går NM i Stavanger og de to beste derfra skal representere Norge i Nordisk i Helsinki i mars.

Foto: Roger Kolbu

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset
+
Ukens vin

Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset

For her får du bedre vin enn på de fleste «tabepnaer».

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

2022 har gitt tørr riesling som kan vinne nye tilhengere
+
Tester
74 vinnyheter fra Tyskland testet spesialpol april 2024

2022 har gitt tørr riesling som kan vinne nye tilhengere

Men kombinasjonen av solvarme og tørke har også gitt noen aldeles fortryllende kabinett-rieslinger.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

By på en vårlig rett fra grillen: laks med asparges og sennepsmousseline
Dagens rett

By på en vårlig rett fra grillen: laks med asparges og sennepsmousseline

Lakseskiver klare til å legge på grillen er en populær ingrediens i fiskedisken. Med asparges og en fyldig og syrlig saus, blir det innetier.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Å lage søndagsmiddagen i en terracottagryte er rett og slett genialt
Dagens rett

Å lage søndagsmiddagen i en terracottagryte er rett og slett genialt

Bruker du skiver av lammelår, får du en usedvanlig smakfull gryterett som ikke krever mer enn noen strakser av forberedelser.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset
+
Ukens vin

Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset

For her får du bedre vin enn på de fleste «tabepnaer».

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

2022 har gitt tørr riesling som kan vinne nye tilhengere
+
Tester
74 vinnyheter fra Tyskland testet spesialpol april 2024

2022 har gitt tørr riesling som kan vinne nye tilhengere

Men kombinasjonen av solvarme og tørke har også gitt noen aldeles fortryllende kabinett-rieslinger.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Carpaccio er noe av det mest luksuriøse du kan lage på grillen
Dagens rett

Carpaccio er noe av det mest luksuriøse du kan lage på grillen

Sørg for å ha godt med rimeligere tilbehør som grønnsaker og brød, for indrefilet er aldri billig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Elisabeth Kress på den høythengende listen Forbes 30 under 30

K2-medeier og gründer Elisabeth Kress (29) er valgt ut til Forbes liste over 30 mest innflytelsesrike under 30 i Europa.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Seifilet er den rimeligste ingrediensen i fiskedisken, men det betyr ikke at den er kjedelig, bare se her
Dagens rett

Seifilet er den rimeligste ingrediensen i fiskedisken, men det betyr ikke at den er kjedelig, bare se her

Seifilet kan benyttes til mange ulike fiskeretter. I dagens forslag er det karri som er med på å smaksette seimåltidet, en kombinasjon som er svært vellykket.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

By på en vårlig rett fra grillen: laks med asparges og sennepsmousseline
Dagens rett

By på en vårlig rett fra grillen: laks med asparges og sennepsmousseline

Lakseskiver klare til å legge på grillen er en populær ingrediens i fiskedisken. Med asparges og en fyldig og syrlig saus, blir det innetier.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her