Dan til EM

Regjerende norgesmester Dan Lystad kan nå legge nok en seier til sine tidligere bragder etter at han kvalifiserte seg for Trophée Ruinart som er det uoffisielle Europamesterskapet for vinkelnere.

Seier i den norske uttakingen til Trophée Ruinart, Europamesterskapet for vinkelnere, som går i Reims 15.-16. juni 2002, gjør Dan Lystad, restaurantsjef på Le Canard, Oslo, til Norges i øyeblikket dyktigste vinkelner. Men han fikk merkbar konkurranse av de to andre i finalen, Knut Espen Misje, Gastronomisk Institutt, samt Trude Rinaldo, Café de France, begge Stavanger. I det hele er nivået på norske vinkelnerkonkurranser stigende, og dyktige vinkelnere nyter restaurantbransjen godt av.

Trophée Ruinart er som de fleste vinkelnerkonkurranser todelt med en skriftlig og en muntlig del hvor sistnevnte er finalen som er åpen for publikum. Her skal det demonstreres servitørkunnskaper på toppnivå, både hva fremtreden og kunnskap angår. Champagne skal åpnes og serveres, det skal dekanteres etter alle kunstens regler samtidig som kandidatene kan få overraskende spørsmål, nøyaktig som i det daglige virke.

Selvsagt er blindsmaking av så vel vin som brennevin med i konkurransen, og som vanlig er dette en av øvelsene som det er lettest å bomme på. Men i motsetning til hva mange tror er det ikke fasiten som er viktigst men resonnementet frem til svaret. Lett å miste oversikten er det også når kandidatene skal finne feil i et vinkart. En av de viktigste øvelsene er utvilsomt det å presentere en meny med tilhørende drikkeforslag for liksomgjester. Nytt av året var servering av sigar.

Lystad har deltatt i vinkelnerkonkurranser kontinuerlig de siste fem årene og har dermed sikret seg en solid erfaring og rutine. Han behersker de praktiske øvelsene svært godt. Hvilket er meget viktig å beherske i denne sportsgrenen. Det kan Toralf Bølgen som har flere nasjonale seire i så vel NM som Trophée Ruinart bak seg, underskrive på: - Du må kunne spillet som er en form for teater, for å få juryens oppmerksomhet, sier han.

Sjarmere og overbevise med stor grad av selvsikkerhet er altså stikkord. Kanskje Bølgen i regi av vinkelnerforeningen burde arrangere kurs for kommende deltakere i konkurranser, for disse ferdighetene er jo nyttige også i vinkelnernes daglige virke?

Til sammen ni kandidater møtte opp til årets konkurranse, som er et samarbeid mellom Arcus Produkter og Den Norske Vinkelnerforening. Denne gangen var det gledelig nok en rekke nye navn i tillegg til de nevnte finalistene:

Laila Skorge, Utstein Kloster
Emil Heimdal, Craigs Kjøkken
Trond Lie, Bølgen & Moi
Tine Åmot, Bølgen & Moi
Fei Xu, Akerrestauranter
Hege Hansen, Cartellet

Hvilket burde stimulere enda flere til å prøve seg neste gang. Og det er allerede om et par måneder, for den 18. januar går NM i Stavanger og de to beste derfra skal representere Norge i Nordisk i Helsinki i mars.

Foto: Roger Kolbu

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen