Datatilsynet anmelder Vinmonopolet

Datatilsynet har i dag politianmeldt Vinmonopolet for overtredelse av personopplysningsloven.
Redaksjonen
19 Oktober 2005 - 16:53

I forbindelse med mistanke om uønsket påvirkning av ansatte i Vinmonopolet i januar, iverksatte Vinmonopolet en uavhengig granskning for å komme til bunns i saken.

- Da vi engasjerte ekstern juridisk bistand, la vi stor vekt på å overholde lover og regler for sivil gransking. Vi innhentet råd fra juridisk ekspertise før det ble foretatt kopiering og innsyn i ansattes e-post, sier adm. direktør Knut Grøholt i Vinmonopolet. Vinmonopolet avventer nå politiets behandling av anmeldelsen.

Datatilsynet påpeker at Vinmonopolet har ikke hatt gode nok interne rutiner for informasjonssikkerhet, og varsler pålegg om at slike rutiner må utarbeides snarest. Vinmonopolet er i gang med arbeidet og vil dokumentere nye retningslinjer overfor Datatilsynet innen fristen 15.desember 2005.

Datatilsynet hevder også at Vinmonopolets ledelse ikke har overholdt sitt informasjonsansvar overfor tillitsvalgte og ansatte. Vinmonopolets ledelse ser i ettertid at ansattes representanter og de berørte ansatte burde vært orientert før det ble foretatt et begrenset søk i deres virksomhetsrelaterte e-post.

Bakgrunnen for Datatilsynets anmeldelse er innsyn i e-post i forbindelse med granskingen av påstander om uønsket påvirkning av Vinmonopolets ansatte. Vinmonopolet har lagt stor vekt på å kartlegge sakens fakta og sikre bevismateriale med tanke på fremsatte påstander om korrupsjon. Følgende fremgangsmåte ble benyttet:

- Etterforsker og advokat Erling Grimstad ble engasjert av Vinmonopolet 22.01.2005 for å gjennomføre en gransking. Med fullmakt fra styreleder, Harald Arnkværn, ga Erling Grimstad IBAS i oppdrag å sikre data fra 3 servere tilhørende Vinmonopolet.

- Kopi ble lagret i safe for gradert materiale i IBAS hovedkontor på Kongsvinger.

- Advokat Grimstad fikk 22.02.2005 og 25.04.2005 med begrunnet anmodning overfor styreleder Arnkværn fullmakt til begrenset innsyn i elektronisk materiale vedrørende fem navngitte ansatte, begrunnet enkeltvis for hver av de fem. Grimstad har gjennomgått 40-50 virksomhetsrelaterte e-poster.

- Utskrifter av til sammen 10-15 e-poster ble overlevert Vinmonopolets markedsdirektør for vurdering.

- Det ble ikke gjort funn i e-postene som ga Vinmonopolets ledelse grunnlag for mistanke mot de ansatte. Det er senere gjennomført samtaler med hver enkelt av de fem berørte.

Vinmonopolet vil avgi sitt tilsvar til Datatilsynets varsel om vedtak innen fristen 05.11.2005 og avventer en eventuell politietterforskning.

Kilde: Vinmonopolet

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter
Ukens kake

Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter

Safranboller er en luciaklassiker, som her får en vri med godt pistasjfyll. De smaker derfor godt også på andre dager enn den 13. desember.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten
+
Godbiter i pollisten

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten

Det som gjør dem så spesielle er at de er laget av druer som kunne vært brukt til den letteste sherrystilen, men uten spritforsterkning.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm
+
Ukens vin

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm

Med en pris på 189,90 er den blitt en «go-to»-vin for mange på jakt etter noe som både er rimelig og ikke minst godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner
+

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner

Aponiente har ikke bare tre Michelinstjerner, men er også verdens mest bærekraftige restaurant som vekker oppmerksomhet langt utenfor Spanias grenser, og ikke bare for maten.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter
Ukens kake

Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter

Safranboller er en luciaklassiker, som her får en vri med godt pistasjfyll. De smaker derfor godt også på andre dager enn den 13. desember.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten
+
Godbiter i pollisten

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten

Det som gjør dem så spesielle er at de er laget av druer som kunne vært brukt til den letteste sherrystilen, men uten spritforsterkning.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Har du medisterpølse, har du det som trengs til en herlig pastarett som denne
Dagens rett

Har du medisterpølse, har du det som trengs til en herlig pastarett som denne

Ta for deg av julespesialitetene og lag en superrask hverdagsrett.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm
+
Ukens vin

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm

Med en pris på 189,90 er den blitt en «go-to»-vin for mange på jakt etter noe som både er rimelig og ikke minst godt.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her