Pierre Koffmann (tv) har mer enn 50 års erfaring fra restaurantkjøkkenet som han velvillig deler med kokkeelevene.
Pierre Koffmann (tv) har mer enn 50 års erfaring fra restaurantkjøkkenet som han velvillig deler med kokkeelevene. (Foto: Lovise Myrnes Steinrud)

Denne videregående skolen frister med undervisning av verdensstjerner

Alle snakker om hvordan rekrutteringen til kokkeyrket skal styrkes. Mosjøen Videregående Skole gjør noe med undervisningen.

Snart skal titusener av 15-åringer ta en av sine livs viktigste beslutninger, nemlig hva de skal satse på som yrkesvei. I restaurantbransjen er det like mange som håper at restaurant- og matfag velges av stadig flere. For aldri har vel behovet vært større enn nå, men likevel er det skoler som ikke klarer å fylle klassene og sågar tilbud som legges ned. 

Inntil ni Michelin-stjerner på ett skolekjøkken

Noen av de lykkeligste og mest motiverte kokkeelevene i landet befinner seg trolig på Mosjøen Videregående Skole. Årsaken er Per Theodor Tørrissen, selv kokk, og nå prosjektleder i deltidsstilling for, og mannen bak skolens unike tiltak, Arktisk Mat, som var i sitt sjette år i 2018. Dette er ingen vanlig matfestival, men en arena for kompetanse, rekruttering og utdanning, som eies av skolen med Matkollektivet i Vikgården som samarbeidspartner. 

Les mer om Arktisk Mat her

Restaurant- og matfag på Mosjøen VGS er derfor nært knyttet opp til dette unike årlige eventet som henter toppkokker fra hele verden. Det er ingen andre småbyer i landet som har samlet så mange matkjendiser som Mosjøen. Rene Redzepi har vært her, Fergus Henderson, Paul Cunningham, Nathan Outlaw. Men også våre egne stjerner som Heidi Bjerkan, Hanne Frosta, Ronny Kolvik, Christopher Haatuft, Halvar Ellingsen og Eyvind Hellstrøm.

Paul Cunningham kan det å binde sitt publikum på flere måter. Foto: Lovise Myrnes Steinrud

De er ikke invitert som selfieobjekter for kokkeelevene, men for å overta undervisningen for andreklassingene (inkludert elever fra andre skoler i nærheten, også på andre siden av grensen) et par dager i september. Derfor kan det, som i år, hende at det i løpet av en undervisningsøkt er samlet ni Michelin-stjerner på ett skolekjøkken. 

Derfor kan også du lese dette på skolens nettside: «Liker du å lage god mat fra alle verdens hjørner?

Paul Cunninghams ekspertise om sjømat er gull verd for blivende kokker. Foto: Lovise Myrnes Steinrud

Frister det med en utdannelse der du kan jobbe hvor som helst i verden, og har 14 forskjellige yrkesretninger å velge mellom». Kulere kan det ikke sies, og heller ikke riktigere beskrives. Jeg har ennå ikke funnet noen andre skoler som snakker direkte til sine potensielle elever på denne måten. 

For det er ikke bare det ene møtet elevene får med stjernene. Arenaen skaper også relasjonsbygging og muligheter for lærlingeplasser. For toppkokkene elsker virkelig opplegget rundt Arktisk Mat, og de kommer igjen år etter år. Ifølge Per Theodor Tørrissen er årsaken at det er lavt under taket og lave skuldre, her er alle seg selv. Og ikke minst at det er en lun og intim atmosfære med bare noen få betalende konferansedeltakere. Det er altså langt fra MAD Symposium selv om tematikken er lik.

På tide at skolepolitikerne tar seg en tur

At Arktisk Mat er et non-profit-arrangement, er viktig for de deltakende kokkene, men det krever også at arrangøren skaffer sponsorer. Men ifølge Per Theodor Tørrissen er de nøye utvalgt for å passe inn i hvert års tema. 

Arktisk Mat finner blant annet sted i idylliske Sjøgata i Mosjøen. Foto: Lovise Myrnes Steinrud

Tema for Arktisk Mat 2019 er «Who’s cooking?», men programdetaljene gjenstår. Han tror likevel de stadig sterkere båndene mellom kokk og råvareprodusenter, så vel bonde som fisker, blir diskutert.

Dette er temaer som så absolutt hører hjemme i undervisningen. Og som er en selvfølge på Mosjøen VGS: «Som elev hos oss får du være med på en variert og utfordrende skolehverdag som blant annet innebærer bedriftsbesøk, deltakelse på Arktisk Mat, konkurranser pluss mye annet.» Kanskje det er på tide at de ansvarlige i Undervisningsdepartementet tar seg en tur til Mosjøen. De kommer til å bli begeistret.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen