Dessert i flaske

Fløtebaserte likører som Baileys er en dessert i seg selv og er en utmerket ingrediens i en rekke kaker og desserter. Her får du gode tips og varierte oppskrifter.
Redaksjonen
23 Oktober 2001 - 14:06

Baileys er klar markedsleder i segmentet fløtebaserte likører. Og nordmenn ligger langt foran finner, svensker og dansker i per capita-inntak av denne lysebrune væsken hvis bruksområder er både som ingrediens i cocktails og servert alene med eller uten is.

Men Baileys kan benyttes til mye mer. Faktum er at Baileys egner seg utmerket som istopping eller som ingrediens i kaker og kakekrem. Enda bedre enn å drikke som den er, vil mange si. Prøv en av kakeoppskriftene eller eksperimenter selv: Baileys passer som ingrediens i hjemmelaget iskrem, parfait og mousse, og er ikke minst en fin ingrediens i både varme og kalde kaffedrinker.

Baileys som produkt er relativt nytt. Født av 70-tallets etterspørsel etter mildere, og mer damevennlige, brennevinsprdukter. Det er den irske fløten som gir Baileys fylde. Faktisk går hele 33 prosent av Irlands melkeproduksjon, eller 182 millioner melk, med til å produsere dette ene merket. Hvilket forteller mye om populariteten. Den andre viktige ingrediensen er irsk whiskey. Whiskeyindustrien er sikkert like glad for suksessen som de irske melkebøndene. Whiskey bidrar med smak og fungerer samtidig som konserveringsmiddel. For selv om Baileys ikke inneholder noen holdbarhetsfremmende stoffer utover de to ingrediensene, tåler en åpnet flaske inntil seks måneders oppbevaring, og en uåpnet flaske halvannet år. Best-innen-dato trykkes på flaskens etikett.

Jordbærpai
(6-8 porsjoner)

Paideig
3 dl hvetemel
150 g smør/margarin
3 ss vann
Bland smøret med melet og ha i vann. Arbeid raskt sammen til en deig som du lar hvile kaldt en stund. Kjevle deigen ut og kle en paiform med den. Stek paideigen ved 225 grader i 15-20 minutter. Pass på at den ikke blir for brun.

Fyll
5 dl kesam
5 dl jordbær
6 dl jordbæryoghurt
1½ dl Baileys
Del jordbærene i skiver (spar noen til pynt). Mariner dem i Baileys i to timer. Bland forsiktig kesam og yoghurt i en stor bolle. Ha i jordbærblandingen og rør om. Hell den i den avkjølte paibunnen. Sett paien i fryseren i minst to timer slik at fyllet stivner. Pynt med jordbær rett før servering.

Baileys Cheese Cake
(6-8 porsjoner)
4½ dl knuste digestivekjeks
1 dl smeltet smør
150 g Tine kremost naturell
75 g Philadelphiaost
4 egg
1½ dl sukker
1,3 dl Baileys
1 ts vaniljesukker
½ ts salt

Bland den knuste kjeksen med smør. Fordel massen i en form hvor bunnen kan tas ut. Sett til avkjøling. Sett ovnen på 175 grader. Bland ostene til en jevn masse. Bland i resten av ingrediensene og rør godt. Hell over i formen. Sett den i ovnen i 1 time og 15 minutter. La kakaen avkjøles i 20-30 minutter før kaken tas ut av formen. Server den kald gjerne med et lett melisdryss.

Og til slutt et par flytende desserter:

Dream Shake
4 cl Baileys
2 kuler vaniljeis
litt vispet krem
Bland ingrediensene i 30 sekunder i en mikser. Server i høye glass.

Banana Yum
1 cl Baileys
5 cl kald melk
1 banan
Bland ingrediensene i en mikser og hell i et høyt glass.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Tonkatsu og vin fra Loire, en kombo som vil rocke smaksløkene dine
+
Klubb
Ny spalte: Ukens kombo - unike mat- og vinkombinasjoner

Tonkatsu og vin fra Loire, en kombo som vil rocke smaksløkene dine

Jeg kan love deg at du vil huske denne kombinasjonen lenge.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Når du har lyst på burgunder, men ikke vil ta noe fra kjelleren
+
Klubb
Viner i begrenset antall kun for abonnenter

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Paprika smaker mye bedre på denne måten
Dagens rett
Ovnsbakt paprika og chili med geitost og chorizo

Paprika smaker mye bedre på denne måten

Denne australske oppskriften som igjen er inspirert av sørfransk tian, kan lages med og uten kjøtt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lurer du på hva du kan bruke multer til? her finner du oppskriftene
Guide
Oppskrifter multer

Lurer du på hva du kan bruke multer til? her finner du oppskriftene

Multer er skogens og fjellets sterkt ettertraktede gull som de fleste elsker men noen hater. Kanskje fordi de bare har smakt dem som multekrem. Det finnes nemlig veldig mange forskjellige måter å bruke multer på.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Tonkatsu og vin fra Loire, en kombo som vil rocke smaksløkene dine
+
Klubb
Ny spalte: Ukens kombo - unike mat- og vinkombinasjoner

Tonkatsu og vin fra Loire, en kombo som vil rocke smaksløkene dine

Jeg kan love deg at du vil huske denne kombinasjonen lenge.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Når du har lyst på burgunder, men ikke vil ta noe fra kjelleren
+
Klubb
Viner i begrenset antall kun for abonnenter

Forsiden akkurat nå - 3

Når du først får smaken på stekt sild på denne måten, er du solgt
Dagens rett
Sennepsmarinert sild

Når du først får smaken på stekt sild på denne måten, er du solgt

Den syrlige og lett skarpe smaken av sennep og rømme matcher veldig godt den delikate men også umiskjennelige smaken av vårsild.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Spesialtilbud til abonnenter av Apéritifs Mat & Vinklubb: Denne kvelden får du smake 9 elegante viner fra en av Rheingaus beste vinmakere
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 14. september

Spesialtilbud til abonnenter av Apéritifs Mat & Vinklubb: Denne kvelden får du smake 9 elegante viner fra en av Rheingaus beste vinmakere

Som et av Tysklands mest berømte vinhus, er nok Georg Breuer i Rüdesheim et begrep for de fleste. Dette er kanskje spesielt på grunn av deres rieslinger, og denne kvelden får vi smake både riesling og mere til.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Apéritifs Vinskole gir deg en unik sjanse til å fordype deg i vinfaget over fem kvelder.
Matkurs og vinkurs
Apéritifs Vinskole del 1

Apéritifs Vinskole gir deg en unik sjanse til å fordype deg i vinfaget over fem kvelder.

Å kunne noe om vin blir stadig viktigere. Både å forstå hva vin er, hvordan den smaker og hvordan du velger riktig vin til mat. Nå tilbyr vi deg som tørster etter enda mer kunnskap om vin, å bli elev ved Apéritifs Vinskole.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Paprika smaker mye bedre på denne måten
Dagens rett
Ovnsbakt paprika og chili med geitost og chorizo

Paprika smaker mye bedre på denne måten

Denne australske oppskriften som igjen er inspirert av sørfransk tian, kan lages med og uten kjøtt.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her