Mat
Dette er de beste norske råvarene

Dette er de beste norske råvarene

Vinnerne i den landsomfattende kåringen Det Norske Måltid er klare. De nordligste landsdelene gjorde nærmest rent bord.
Aase E. Jacobsen
12 Desember 2011 - 14:00

– Vi begynte med 49 produkter. I kveld står vi igjen med fem verdige vinnere, sa Harald Osa fra Stiftelsen Norsk Matkultur under prisutdelingen i Stavanger. Jakten på de beste matproduktene i Norge er over for denne gang. Nordpå og Midti har mest grunn til å være fornøyd, med to vinnere hver.

Det hele startet med at fem regionale juryer plukket ut ti kandidater i sin landsdel. Produktene ble bedømt av en nasjonal fagjury med Bent Stiansen i spissen. De tre beste i hver kategori gikk til finalen, der vinneren ble den som til sammen fikk flest poeng for smak, konsistens, utseende og lokal tilhørighet.

Vinnere fra både Hitra og Frøya
Årets Kjøttprodukt 2011 er Hjort flatbiff fra DalPro Gårdsmat på Hitra.
– Markedet etterspør det ekte, det naturlige og det opprinnelige, og forbrukerne vil ha kvalitet for pengene. DalPro Gårdsmat henter sine råvarer direkte fra den ville kystnaturen og foredler til det ypperste av produkter, akkurat slik vi ønsker det, sier landbruks- og matminister Lars Peder Brekk, som delte ut prisen.

I kategorien Årets fisk- og skalldyrprodukt var det Kamskjell fra Seashell på Frøya som stakk av med seieren, akkurat som i 2008.  Juryen er ikke snauere enn at de mener at de håndplukkede, levende kamskjellene fra Frøya er ”verdens beste skjell”.

Nordpå med to vinnere
Årets ost ble Rød Kjerringøy fra Kjerringøy Gård på Kjerringøy i Nordland.
”En smaksrik, vellagret, kittmodnet ost, med bløt og saftig konsistens. Et eksempel på at et gårdsmeieri leverer et topp produkt. En ost Norge skal være stolt av”, lyder juryens begrunnelse.

Vår nordligste landsdel tok også hjem prisen for Årets frukt- og grøntprodukt med Gulløye fra Nord-Norge, fra Tromspotet på Silsand på Senja. I juryens begrunnelse står det: Gulløye fra Nord-Norge er en rødøyd, melen og smaksrik potet, et praktfullt eksempel på hvordan moder jord og lange lyse sommerdager og sommernetter bidrar til topp kvalitet på smak og konsistens.

Ekte håndverk
Et lite gårdsysteri på Jæren har gått av med seieren som Årets nyskapning. Knudenosten fra Aurenes gårdsysteri, i Time i Rogaland er et godt og spennende produkt som til og med har skapt nysgjerrighet hos NOMA – som er kåret til verdens beste restaurant for sin satsing på det nordiske kjøkken. Grunnleggeren av NOMA, Claus Meyer, har blitt så begeistret at han gjerne vil selge osten fra Aurenes gardsysteri i sine utsalg.

I kategorien Årets frukt- og bærdrikk var det eplemost av Aromaepler fra Bagstevold Gård i Øvre Eiker i Buskerud som gikk av med seieren. Og Årets Øl ble Borg Bokk øl fra Borg Bryggerier.

Det er Næringsforeningen i Stavanger-regionen og Stiftelsen Norsk Matkultur som står bak prosjektet Det Norske Måltid. Målet er å synliggjøre lokale og regionale råvarer, skape stolthet og formidle matglede og kunnskap om norsk mat til hele Norges befolkning.

Årets Kjøttprodukt 2011
Hjort flatbiff fra DalPro Gårdsmat, Hitra

Årets Fisk- og skalldyrprodukt 2011
Kamskjell fra Seashell, Frøya

Årets Ost 2011
Rød Kjerringøy fra Kjerringøy Gård, Kjerringøy

Årets Frukt- og grøntprodukt 2011
Gulløye fra Nord-Norge, Tromspotet, Silsand på Senja

Årets Frukt- og bærdrikk 2011
Eplemost fra Aromaepler fra Bagstevold Gård, Øvre Eiker

Årets Nyskapning 2011
Knudenosten fra Aurenes Gårdsysteri, Time på Jæren

Årets Øl 2011
Borg Bokkøl fra Borg Bryggerier

Foto: Tom Haga

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Det er nå det er sesong for negroni, start med denne farlig gode utgaven
Ukens drink
Tanqueray Flor de Sevilla Negroni

Det er nå det er sesong for negroni, start med denne farlig gode utgaven

Negroni er en alkoholsterk drink, perfekt for kalde årstider. Denne vrien er imidlertid noe fruktigere.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Revolusjon i barhyllene: Målet er langt færre glassflasker

Verdens bartendere vil ha ekte og langveisfarende vare. Men Moder jord tynges av vekten av de 40 milliarder glassflaskene som fraktes mellom kontinentene. Det er hva ecoSPIRITS gjør noe med.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Det er helg: Baconkarbonader går i en egen mage
Dagens rett
Baconkarbonader

Det er helg: Baconkarbonader går i en egen mage

Bacon setter en god smak på mye, og den nøytrale karbonadedeigen er intet unntak.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Formkake får en annen betydning servert på denne måten
Ukens kake
Stekt formkake med bjørnebær og krem

Formkake får en annen betydning servert på denne måten

Har du rester av formkake, vet du hva du skal bruke den til.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Det er nå det er sesong for negroni, start med denne farlig gode utgaven
Ukens drink
Tanqueray Flor de Sevilla Negroni

Det er nå det er sesong for negroni, start med denne farlig gode utgaven

Negroni er en alkoholsterk drink, perfekt for kalde årstider. Denne vrien er imidlertid noe fruktigere.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Revolusjon i barhyllene: Målet er langt færre glassflasker

Verdens bartendere vil ha ekte og langveisfarende vare. Men Moder jord tynges av vekten av de 40 milliarder glassflaskene som fraktes mellom kontinentene. Det er hva ecoSPIRITS gjør noe med.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Afterwork på Bettola, boblende italienske viner og nydelig anti pasti
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking 13. oktober i Oslo

Afterwork på Bettola, boblende italienske viner og nydelig anti pasti

Corvezzo lager i stand ekte italiensk aperitivo på Oslos hyggeligste italienske cocktailbar. Bli servert musserende fra Veneto og deilig spekemat og snacks fra Trattoria Popolare.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Nytt eksklusivt tilbud til våre abonnenter med Piemonte i sentrum
Klubb

Nytt eksklusivt tilbud til våre abonnenter med Piemonte i sentrum

Som abonnent på Apéritifs Mat & Vinklubb får du nå rabatter på italienske delikatesser, alt du trenger av utstyr til vinhobbyen din, og vinreiser til Piemonte.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Ring julen inn og lær alt du trenger å vite om akevitt
Matkurs og vinkurs
Brennevinskurs 12. desember i Oslo

Ring julen inn og lær alt du trenger å vite om akevitt

Akevittens høysesong er i anmarsj, og Sesto Sensos engasjerende Felice Capasso hjelper deg med å velge de rette flaskene til årets julemat.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Det er helg: Baconkarbonader går i en egen mage
Dagens rett
Baconkarbonader

Det er helg: Baconkarbonader går i en egen mage

Bacon setter en god smak på mye, og den nøytrale karbonadedeigen er intet unntak.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her