Eksperter spår økt press på norske alkoholavgifter

(Oslo 30.04.03) Innstillingen fra Ekspertutvalget for grensehdandel, som ble avlevert til Finans­departe­mentet i dag, staker opp en god kurs for Regjeringens videre arbeid med tiltak mot grensehandelen. Utvalget viser klart at grensehandelen øker meget r
Redaksjonen
30 April 2003 - 15:24

Ekspertutvalget, som ble nedsatt av Regjeringen etter budsjettavtalen med Fremskrittspartiet, anslår at grensehandelen med brennevin i Sverige økte med 22% i fjor, og vinhandelen med hele 57%. I alt 1,23 mill brennevin og 5,02 mill liter vin kjøpte nordmenn i Sverige i fjor, et anslag som ligger bare 2-5% under resultatet av VBFs månedlige målinger av denne grensehandelen i Sverige.

Utvalget fastslår også at harmoniseringen av EUs tollkvoter og den danske avgiftsreduksjonen på brennevin som kommer i oktober, vil sette norsk alkoholpolitikk under press og kan gi sterk økning i grensehandelen (s.148). Utvalget fastslår at staten taper lite avgiftsinntekter ved å redusere avgiftene på brennevin og vin, mens staten vil tape svært mye på å redusere avgiftene på øl og tobakk.

Utvalget anbefaler at Finansdepartementet tar den økende grensehandelen inn over seg og beregne følgene av reduserte avgifter på en ny måte. Her er utvalget fullt i takt med erfaringene de siste ti årene, hvor avgiftsreduksjoner på brennevin og vin i flere land har medført redusert grensehandel og dermed styrket statens avgiftsgrunnlag. I

VBF mener Ekspertutvalget alt i alt har lagt et godt grunnlag for å fullføre arbeidet med å bekjempe den sterkt økende grensehandelen.

- Utvalget har slått fast det vi hele tiden har visst, nemlig at grensehandelen med alkohol øker meget raskt, og at staten kan høste store gevinster  ved å redusere avgiftene og lokke grense­handlerne hjem til Vinmonopolet. Fra Sveits og Danmark har vi sett at redusert brennevinsavgift kan øke statens avgiftsinntekter, og vi støtter utvalgets oppfordring til Finansdepartementet om å fornye sine beregningsmåter og ta den økende grensehandelen inn over seg, uttaler Amundsen.

Bagatelliserer arbeidsløshet

VBF er derimot svært skuffet over at Ekspertutvalget bagatelliserer den svenske sysselsettingen langs grensen som betjener den norske grensehandelen.

- Det vil være store gevinster å hente for sysselsettingen dersom grensehandelen bekjempes. I en tid med økende arbeidsløshet mener vi at Ekspertutvalget og SSB nå må innlede samarbeid med sine svenske kolleger om å anslå hvor mange arbeidsplasser vi mister på grunn av grensehandel, mener VBFs formann Ivar Amundsen.

SIRUS må kunne måle

Ekspertutvalgets innstilling har barea maktet å måle effektene av å redusere de alkoholavgiftene vi hadde i 1999, fordi alkoholforskerne i SIRUS ikke har hatt budsjett til å måle det såkalte uregistrerte alkoholforbruket de siste fire årene.

- Det er uansvarlig å utforme norsk alkoholpolitikk uten informasjon om hvor mye vi drikker. Idag må Regjeringen gjette hvor mye vi drikker, og det er ikke holdbart å møte de dramatiske endringene i nordisk alkoholpolitikk på denne måten. Derfor må Regjeringen straks sikre en ekstrabevilgning slik at SIRUS kan gi årlige mål for vårt totale alkoholforbruk til de politikerne som skal utforme alkohol­politikken. Med de raske endringene vi ser i forbruk, grensehandel og prisnivå i Norden, er dagens informasjonstørke helt uakseptabel, avslutter Amundsen.

Ekspertutvalgets innstilling: http://www.odin.dep.no/fin/norsk/aktuelt/pressem/006071-070376/index-dok000-b-n-a.html

 

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Prøv britenes versjon av gløgg og bli overbevist
Ukens drink
Mulled wine

Prøv britenes versjon av gløgg og bli overbevist

I mulled wine er det rødvin og krydder, og ikke sterkere saker, som ofte er tilfellet med hjemmelaget gløgg. Det gjør den snillere for alle. Varmer godt gjør den likevel.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

101 nyheter spesialpol testet: Cabernet og tanniner krever stor tålmodighet
+
Tester

101 nyheter spesialpol testet: Cabernet og tanniner krever stor tålmodighet

Og ikke minst et romslig vinbudsjett, for toppvinene fra Bordeaux har økte mye i pris bare på ett år.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering - men skaff deg flaskene nå
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering - men skaff deg flaskene nå

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Prøv britenes versjon av gløgg og bli overbevist
Ukens drink
Mulled wine

Prøv britenes versjon av gløgg og bli overbevist

I mulled wine er det rødvin og krydder, og ikke sterkere saker, som ofte er tilfellet med hjemmelaget gløgg. Det gjør den snillere for alle. Varmer godt gjør den likevel.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

101 nyheter spesialpol testet: Cabernet og tanniner krever stor tålmodighet
+
Tester

101 nyheter spesialpol testet: Cabernet og tanniner krever stor tålmodighet

Og ikke minst et romslig vinbudsjett, for toppvinene fra Bordeaux har økte mye i pris bare på ett år.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin
+
Godbiter i pollisten

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin

Gjennom gamle og upodete vinstokker, økologisk dyrking og forsiktig vinmaking skaper De Martino et nytt og spennende møte med chilensk vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik lager du en helnorsk burger av reinsdyr med kantareller og multedressing
Dagens rett
Burger av reinsdyr med kantareller og multedressing

Slik lager du en helnorsk burger av reinsdyr med kantareller og multedressing

Denne burgeren går utenpå det meste, og det til tross for at den er helt fri for både cheddar, ketchup og pommes frites.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering - men skaff deg flaskene nå
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering - men skaff deg flaskene nå

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her