Elleve avvik etter hestekjøtt-saken

Elleve avvik etter hestekjøtt-saken

Mattilsynet fant elleve avvik i 106 prøver av gatekjøkkenmat og mat merket som storfekjøtt i butikk.

Mattilsynet startet undersøkelsene etter at det i februar ble varslet om funn av hestekjøtt i ferdiglasagne fra Findus. Resultatene viser at det var udeklarert hestekjøtt i Coop-prukter, som skulle vært trukket fra markedet, skriver NTB.

Resten av avvikene dreier seg om udeklarert svinekjøtt i storfeprodukter. Mattilsynet har gått til anmeldelse i to tilfeller. Mesterkjøtt som hadde svinekjøtt i pizzafyll som skulle inneholde storfekjøtt, og produsenten Kuraas som hadde svinekjøtt i et halalprodukt.

– De andre funnene av udeklarert svinekjøtt i Kuraas-produkter styrker mistanken om svindel, heter det i sluttrapporten som oppsummerer DNA-testingen av storfeprodukter i det norske markedet.

Det var etter at Irland offentliggjorde funn av udeklarert heste- og svinekjøtt i storfeprodukter i januar at det i EU ble avslørt en rekke tilfeller av svindel der storfekjøtt var byttet ut med billigere kjøtt.

– For matmyndighetene har hestekjøttsaken understreket at det ikke er nok for virksomhetene å sjekke papirene som følger maten. DNA-prøver er noe vi kommer til å fortsette med, sier seniorrådgiver Catherine Signe Svindland i Mattilsynet

EU vil rydde opp

I kjølvannet av kjøttskandalen i Europa prøver EU å forenkle og bedre regelverket for matsikkerhet, melder NTB.

Et nytt forslag fra helsekommisæren har som mål å modernisere, forenkle og styrke det juridiske rammeverket som styrer offentlig kontroll og dyre- og plantehelse. Forslaget tar blant annet til orde for å redusere dagens 70 regler til fem. Dette vil gjøre det enklere for aktørene i bransjen å følge dem, tror kommissæren.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen