En spesiell fisk til en spesiell anledning

Norsk kveite er en fisk med en lang og spesiell historie i vår kultur. Ti tusen år gamle helleristninger fra steinalderbosetninger langs kysten vitner om hvordan våre forfedre hyllet kveita; Den Hellige Fisken, eller Gudefisken, som den ble kalt.
Redaksjonen
10 August 2004 - 11:00

Fiskerbefolkningen trodde kveita var en personifisering av den norrøne guden Balder, den milde og vise guden. Kveita ble derfor gitt de samme egenskaper.

For nordmenn er det tradisjon å servere kveite ved spesielle anledninger, som jul, bryllup og søndagsmiddager, eller til betydningsfulle gjester. Også utenlandske kokker har blitt innviet og fører nå tradisjonen videre. Slik har Norsk kveite blitt en ettertraktet fisk langt utenfor Norges grenser. Opplevelsen av den milde, gode smaken gir nytt liv i de mer enn ti tusen år gamle mytene om at kveita er en gave fra de gamle gudene.

Stor og flat
Norsk Kveite er en stor flatfisk med lite hode og liten hale. Den har en hvit underside og mørk overside. I levende tilstand vil pigmentet på oversiden skifte farge og tilpasse seg omgivelsene. Oppdrettet kveite er gjerne mørkere enn vill kveite, spesielt etter slakting.

Kveite er et anvendelig sjømatprodukt som er fast og lett å arbeide med. Fiskekjøttet er kjent for sin hvite farge og tykke filet, noe som gir muligheter for kreativ kokekunst. Fiskens egenskaper er slik at den fremhever andre smaker og farger i tilbehøret. Dette gjør den perfekt sammen med smaksrike urter, fargerike grønnsaker og delikate sauser.

Beina lette å fjerne
Kveite har store bein som er lett å fjerne. Fiskefileten har en fast, god og flakende struktur som gjør den lett å tilberede på mange ulike måter. Skinnet er smaksrikt og sunt å spise. Ved finnene har kveita et rikt og ettertraktet Omega 3 fett som smaker godt. Norsk kveite har en kjøttaktig konsistens som gir en god metthetsfølelse, selv hos gjester med større appetitt.

Kilde: Eksportutvalget for fisk

Les mer om den spennende oppskriftskonkurransen

Les spennende historier om kveita

Les mer om All verdens vin

Fakta om kveite
Hippoglossus hippoglossus - Atlantic halibut - Flétan del l`Atlantique - Heilbutt

Sesong: April - desember

Størrelse: Opptil 3 meter. Vekt opptil 300 kg.
 
Fisken/fisket
Kveita er den største av alle flyndrefiskene, med grå øyeside og hvit blindside. Som ung finnes den på kysten og på relativt grunt vann, mens store kveiter vanligvis holder til på 300 - 2.000 m dyp. Gytingen foregår på 300 - 700 m dyp, i dype groper på havbanken langs kysten, eller i fjordene. Viktige gyteområder ved siden av Norskekysten er Færøyene, på ryggen mellom Grønland, Island og Skottland, i Danskestredet, Davisstredet og på New Foundlands-bankene. Kveita er en art som er svært følsom for beskatning; den er stedbunden, har langsom vekst og sen kjønnsmodning. Foruten minstemål og maskeviddebegrensninger er fiske av kveite med garn, trål, snurrevad eller andre bundne redskaper forbudt i tidsrommet 20. desember til 31. mars. Det stilles i dag store forventninger til forsknings- og utviklingsarbeidet som pågår for å starte kommersielt oppdrett av kveite.

Vanlige fangstredskaper: Line, bunngarn.

Anvendelse:
Kveite er en av våre best betalte matfisker. Kjøttet er hvitt, fast og velsmakende. Den omsettes fersk eller frossen i skiver, filet eller som hel fisk. Kveite kan stekes, kokes, grilles og brukes i ulike retter.

Næringsinnhold:
Fettinnholdet i kveite kan variere en del, men den vil vanligvis inneholde om lag 1 gram Omega-3 fettsyrer pr. 100 g filet og er en god kilde til vitamin D. Kveite er en god proteinkilde, og den inneholder også en god del selen.

Kilde: Eksportutvalget for fisk

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)
+
Godbiter i pollisten

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)

Etter alle de noe søtladne 2023-burgunderne som strømmer inn på det norske markedet for tiden, kom denne som et frisk pust.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?
+

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?

Med vinregioner som Carnuntum, Eisenberg og Leithaberg og druer som blaufränkisch og zweigelt har Østerrike tatt et stort skritt i retning et rødvinsland å regne med.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag
Dagens rett

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag

Lammefilet er en eksklusiv, men svært enkel råvare å ha med å gjøre. Bare pass på å ikke steike den for mye. Her er oppskriften.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)
+
Godbiter i pollisten

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)

Etter alle de noe søtladne 2023-burgunderne som strømmer inn på det norske markedet for tiden, kom denne som et frisk pust.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Superseriøs rock’n roll-rødvin
+
Godbiter i pollisten

Superseriøs rock’n roll-rødvin

Når mencia blandes med hvitvinsdruer blir den ekstra lys, men sku ikke hunden på hårene, for bak skjuler det seg mye kraft.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallkjøp til biffen
+
Ukens vin

Knallkjøp til biffen

En solid og smaksrik rødvin til 200-lappen er velkomment bidrag til etter-ferie-økonomien.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Gjør noe nytt med grillkyllingen
Dagens rett

Gjør noe nytt med grillkyllingen

Når du frister med kyllinglår, er det ingen problemer med å få selv de yngste til å spise gulrøtter. Prøv bare denne oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?
+

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?

Med vinregioner som Carnuntum, Eisenberg og Leithaberg og druer som blaufränkisch og zweigelt har Østerrike tatt et stort skritt i retning et rødvinsland å regne med.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her