Et helt åpent oppgjør

Finalistene til årets Norgesmesterskap i institusjonskokkfaget lag, er klare. Blant de seks lagene som skal konkurrere i Ålesund onsdag 27. august, finner vi hele tre lag som har knivet om NM-tittelen i de senere år. Ingen av dem har så langt klart å nå h
Redaksjonen
05 Juni 2002 - 01:00

Spørsmålet er om dette blir et oppgjør mellom dem med konkurranseerfaring eller om de kvalifiserte nykommerne kan tukte de tidligere finalistene?
 
Dagsmeny til 48 kroner
Det konkurreres i en heldagsmeny for 12 personer. Menyen, som er energi- og prisberegnet, danner grunnlag for uttak til finalen. Menyen skal følge anbefalinger gitt av Sosial- og helsedirektoratet avdeling for ernæring. Energi fra fett skal være ca. 30 %, og total energimengde for de 3 måltidene er 7,5 MJ (+/- 5 %). I finalen presenteres frokost kl 1000, lunsj kl 1145 og middag med dessert kl 1400. Til rådighet har finalistene råvarer til en verdi av 48,- kr per dagsporsjon!
 
Norgesmesterne kåres på finaledagen den 27. august i Sunnmørshallen. En bredt sammensatt fagjury vurderer lagene under konkurransen. Vurderingskriterier er: smak, lukt, utseende, kreativitet og presentasjon. Videre bedømmes: menysammensetning, ernæring, hygiene, arbeidsteknikk, orden og samarbeid på laget. Konkurransen er åpen for publikum.
 
Finalistene i Norgesmesterskapet i institusjonskokkfaget har alle et forpleiningsansvar enten i heldøgnsinstitusjoner eller i kantiner. Har så kokkenes kvalifikasjoner betydning for beboere og brukere i institusjoner og kantiner? Svaret må være ja, og med denne konkurransen ønsker NFED å sette fokus på disse viktige kvalifikasjonene. NM har vært arrangert årlig siden 1998.
 
Finalister
 
Lag 1
Øystein Tangen Berntsen, 27 år (Oslo), Gaustad Hotell, Rikshospitalets pasienthotell. Øystein har både fagbrev som kokk og som institusjonskokk. Han er kjøkkensjef ved Gaustad Hotell. Arnt Steffensen, 33 år (Bærum/Oslo), Akershus Fylkeskommune, sentraladministrasjonen. Arnt har fagbrev som kokk og er kantineleder på kantinen i Akershus Fylkeskommune De deltok i finalen i NM i 1999 og 2001 og ble tildelt sølv begge gangene.
 
Lag 2
Guro Grøtta Hansen, 26 år (Ålesund/Valdal), Muritunet behandlings- og opptreningssenter. Guro har fagbrev som institusjonskokk og jobber som kokk ved Muritunet. Knut-Petter Holen, 34 år (Spjelkavik/Ålesund), Muritunet behandlings- og opptreningssenter. Knut-Petter har fagbrev som kokk og deltok på et av finalelagene under institusjonskonkurransen "Årets kokkelag" i 1997. Han har i tillegg erfaring fra en del andre konkurranser.
 
Lag 3
Anne Lise Hegna, 32 år (Notodden/Oslo), Rikshospitalet. Anne Lise har fagbrev som institusjonskokk og arbeider som avdelingsleder ved varmkjøkkenet på Rikshospitalet. Elin Torgersen, 41 år (Flatanger/Oslo), Rikshospitalet. Elin har fagbrev som institusjonskokk og jobber som avdelingsleder ved dietten på Rikshospitalet. I 1994 vant de tittelen "Årets Kokkelag", og de ble tildelt bronse i 1996. I 2000 tok de sølv under NM i Ålesund.
 
Lag 4
Stig Aune, 24 år (Lenvik/Tromsø), Åsgård Sykehus (Universitetssykehuset i Nord-Norge). Stig har fagbrev i institusjonskokkfaget og jobber for tiden som assisterende kjøkkensjef ved Åsgård Sykehus. Han har ingen konkurranseerfaring. Ellen-Kristine Olufsen, 33 år (Tromsø), Åsgård Sykehus (Universitetssykehuset i Nord-Norge). Ellen-Kristine har fagbrev som kokk og har deltatt i lærlingkonkurranse i 1986 og NM for lærlinger i 1987. Reserve: Anne Line Vassbakk Løyning, 34 år (Bjerkvik/Tromsø) Universitetssykehuset i Nord-Norge. Hun er utdannet kostøkonom og har fagbrev som kokk og jobber som assisterende kjøkkensjef .
 
Lag 5
Mari Jørgensen, 33 år (Frogner), Sanitetsregimentet, Lahaugmoen. Mari er utdannet kostøkonom og institusjonskokk og jobber nå som kjøkkensjef .
Morten Heiaas, 39 år (Magnor), Akershus Heimevernsdistrikt 04, Kongsvinger festning. Morten har kokkfagbrev og mesterbrev og jobber som kjøkkensjef. Dette laget deltok i NM-finalen i 1999 og i 2001 fikk bronse begge ganger.
 
Lag 6
Bjørn Sandnesmo, 35 år (Steinkjer/Namsos), Sykehuset Namsos. Bjørn har fagbrev som institusjonskokk og jobber som kokk ved sykehuset i Namsos.
Arild Frydenlund, 31 år (Mosjøen/Namsos), Sykehuset Namsos. Arild har fagbrev som kokk og jobber også som kokk ved sykehuset i Namsos. Ingen av dem har tidligere konkurranseerfaring.
 
Institusjonskokkfaget
En institusjonskokk har en kostholds- og helserettet utdanning. Institusjonskokkene har forpleiningsansvar og driver ernæringsbasert matlaging på kjøkken i offentlige/private institusjoner og bedriftskantiner.
 
Arrangør av Norgesmesterskapet i institusjonskokkfaget lag, er Norsk Forening for Ernæring og Dietetikk (NFED), en yrkesorganisasjon som er tilsluttet KFO. Konkurransen arrangeres i samarbeid med Matfestivalen i Ålesund. Ønskes flere opplysninger kontakt NFEDs sekretariat v/Marianne Hayes Antonsen på tlf.: 21 01 36 00.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Klar for en ny måte å lage juleribbe på - med garantert sprø svor?
Dagens rett
Ribbe i melk

Klar for en ny måte å lage juleribbe på - med garantert sprø svor?

Det er lov til å eksperimentere med julematen, og her får du en oppskrift på en spennende vri på den tradisjonelle ribba.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Så lekker kan juletorsken bli
Dagens rett

Så lekker kan juletorsken bli

For mange er torsk toppen av lykke til jul, og det er ikke rart når du får den servert slik som her i mandelpotetsuppe med spinat og hollandaise

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Miks denne sinte drinken til helgens innspurt med julefilmer
Ukens drink

Miks denne sinte drinken til helgens innspurt med julefilmer

Denne drinken er inspirert av julefilmen Elf fra 2003 - med Will Ferrell i hovedrollen. En perfekt kickstart for juleferien.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik velger du drikke til juledesserten
Julemat
Drikke til juledesserten

Slik velger du drikke til juledesserten

Vi tøyser ikke med de søte juletradisjonene, derfor blir det også veldig klassisk i glasset.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Klar for en ny måte å lage juleribbe på - med garantert sprø svor?
Dagens rett
Ribbe i melk

Klar for en ny måte å lage juleribbe på - med garantert sprø svor?

Det er lov til å eksperimentere med julematen, og her får du en oppskrift på en spennende vri på den tradisjonelle ribba.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Så lekker kan juletorsken bli
Dagens rett

Så lekker kan juletorsken bli

For mange er torsk toppen av lykke til jul, og det er ikke rart når du får den servert slik som her i mandelpotetsuppe med spinat og hollandaise

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik lager du julestemning på et øyeblikk
Dagens rett
Rugbrød med medisterkake og bacon

Slik lager du julestemning på et øyeblikk

Her får du en smakfull og enkel oppskrift som er perfekt nå i juleinnspurten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Miks denne sinte drinken til helgens innspurt med julefilmer
Ukens drink

Miks denne sinte drinken til helgens innspurt med julefilmer

Denne drinken er inspirert av julefilmen Elf fra 2003 - med Will Ferrell i hovedrollen. En perfekt kickstart for juleferien.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her