Et helt åpent oppgjør

Finalistene til årets Norgesmesterskap i institusjonskokkfaget lag, er klare. Blant de seks lagene som skal konkurrere i Ålesund onsdag 27. august, finner vi hele tre lag som har knivet om NM-tittelen i de senere år. Ingen av dem har så langt klart å nå helt til topps.

Spørsmålet er om dette blir et oppgjør mellom dem med konkurranseerfaring eller om de kvalifiserte nykommerne kan tukte de tidligere finalistene?
 
Dagsmeny til 48 kroner
Det konkurreres i en heldagsmeny for 12 personer. Menyen, som er energi- og prisberegnet, danner grunnlag for uttak til finalen. Menyen skal følge anbefalinger gitt av Sosial- og helsedirektoratet avdeling for ernæring. Energi fra fett skal være ca. 30 %, og total energimengde for de 3 måltidene er 7,5 MJ (+/- 5 %). I finalen presenteres frokost kl 1000, lunsj kl 1145 og middag med dessert kl 1400. Til rådighet har finalistene råvarer til en verdi av 48,- kr per dagsporsjon!
 
Norgesmesterne kåres på finaledagen den 27. august i Sunnmørshallen. En bredt sammensatt fagjury vurderer lagene under konkurransen. Vurderingskriterier er: smak, lukt, utseende, kreativitet og presentasjon. Videre bedømmes: menysammensetning, ernæring, hygiene, arbeidsteknikk, orden og samarbeid på laget. Konkurransen er åpen for publikum.
 
Finalistene i Norgesmesterskapet i institusjonskokkfaget har alle et forpleiningsansvar enten i heldøgnsinstitusjoner eller i kantiner. Har så kokkenes kvalifikasjoner betydning for beboere og brukere i institusjoner og kantiner? Svaret må være ja, og med denne konkurransen ønsker NFED å sette fokus på disse viktige kvalifikasjonene. NM har vært arrangert årlig siden 1998.
 
Finalister
 
Lag 1
Øystein Tangen Berntsen, 27 år (Oslo), Gaustad Hotell, Rikshospitalets pasienthotell. Øystein har både fagbrev som kokk og som institusjonskokk. Han er kjøkkensjef ved Gaustad Hotell. Arnt Steffensen, 33 år (Bærum/Oslo), Akershus Fylkeskommune, sentraladministrasjonen. Arnt har fagbrev som kokk og er kantineleder på kantinen i Akershus Fylkeskommune De deltok i finalen i NM i 1999 og 2001 og ble tildelt sølv begge gangene.
 
Lag 2
Guro Grøtta Hansen, 26 år (Ålesund/Valdal), Muritunet behandlings- og opptreningssenter. Guro har fagbrev som institusjonskokk og jobber som kokk ved Muritunet. Knut-Petter Holen, 34 år (Spjelkavik/Ålesund), Muritunet behandlings- og opptreningssenter. Knut-Petter har fagbrev som kokk og deltok på et av finalelagene under institusjonskonkurransen "Årets kokkelag" i 1997. Han har i tillegg erfaring fra en del andre konkurranser.
 
Lag 3
Anne Lise Hegna, 32 år (Notodden/Oslo), Rikshospitalet. Anne Lise har fagbrev som institusjonskokk og arbeider som avdelingsleder ved varmkjøkkenet på Rikshospitalet. Elin Torgersen, 41 år (Flatanger/Oslo), Rikshospitalet. Elin har fagbrev som institusjonskokk og jobber som avdelingsleder ved dietten på Rikshospitalet. I 1994 vant de tittelen "Årets Kokkelag", og de ble tildelt bronse i 1996. I 2000 tok de sølv under NM i Ålesund.
 
Lag 4
Stig Aune, 24 år (Lenvik/Tromsø), Åsgård Sykehus (Universitetssykehuset i Nord-Norge). Stig har fagbrev i institusjonskokkfaget og jobber for tiden som assisterende kjøkkensjef ved Åsgård Sykehus. Han har ingen konkurranseerfaring. Ellen-Kristine Olufsen, 33 år (Tromsø), Åsgård Sykehus (Universitetssykehuset i Nord-Norge). Ellen-Kristine har fagbrev som kokk og har deltatt i lærlingkonkurranse i 1986 og NM for lærlinger i 1987. Reserve: Anne Line Vassbakk Løyning, 34 år (Bjerkvik/Tromsø) Universitetssykehuset i Nord-Norge. Hun er utdannet kostøkonom og har fagbrev som kokk og jobber som assisterende kjøkkensjef .
 
Lag 5
Mari Jørgensen, 33 år (Frogner), Sanitetsregimentet, Lahaugmoen. Mari er utdannet kostøkonom og institusjonskokk og jobber nå som kjøkkensjef .
Morten Heiaas, 39 år (Magnor), Akershus Heimevernsdistrikt 04, Kongsvinger festning. Morten har kokkfagbrev og mesterbrev og jobber som kjøkkensjef. Dette laget deltok i NM-finalen i 1999 og i 2001 fikk bronse begge ganger.
 
Lag 6
Bjørn Sandnesmo, 35 år (Steinkjer/Namsos), Sykehuset Namsos. Bjørn har fagbrev som institusjonskokk og jobber som kokk ved sykehuset i Namsos.
Arild Frydenlund, 31 år (Mosjøen/Namsos), Sykehuset Namsos. Arild har fagbrev som kokk og jobber også som kokk ved sykehuset i Namsos. Ingen av dem har tidligere konkurranseerfaring.
 
Institusjonskokkfaget
En institusjonskokk har en kostholds- og helserettet utdanning. Institusjonskokkene har forpleiningsansvar og driver ernæringsbasert matlaging på kjøkken i offentlige/private institusjoner og bedriftskantiner.
 
Arrangør av Norgesmesterskapet i institusjonskokkfaget lag, er Norsk Forening for Ernæring og Dietetikk (NFED), en yrkesorganisasjon som er tilsluttet KFO. Konkurransen arrangeres i samarbeid med Matfestivalen i Ålesund. Ønskes flere opplysninger kontakt NFEDs sekretariat v/Marianne Hayes Antonsen på tlf.: 21 01 36 00.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen