EU-forbud mot flaskevann vekker harme og latter

EU-forbud mot flaskevann vekker harme og latter

Forbyr produsenter av flaskevann å hevde at vann hindrer dehydrering.
24 November 2011 - 18:41

EU-byråkrater blir hånet etter at de i forrige uke forbød produsenter å merke vannflasker med påstander om at vann kan forhindre dehydrering.

EU har brukt tre år på finne ut påstanden ikke kan bevises. Dermed risikerer produsenter av flaskevann to års fengsel dersom de fortsetter å hevde det de fleste anser som et udiskutabelt faktum. Forbudet trer i kraft i Storbritannia i desember, skriver The Telegraph.

– Dette er dumhet skrevet med store bokstaver, sier det britiske parlamentsmedlemmet Roger Helmer, og framholder at EU burde ha viktigere oppgaver å gå løs på om dagen.

Britiske helseråd anbefaler et inntak av 1,2 liter vann per dag, og en talsmann for helsedepartementet sier at det støtter EUs kamp mot villedende markedsføring, men at «det er nødvendig å utøve sunn fornuft så ofte som mulig».

Spørsmålet om merking av flaskevannets kvaliteter ble reist overfor EU at to tyske professorer som ønsket å se hvordan EUs regler om merking av ulike produkters helsebringende kvaliteter ville slå ut på en tilsynelatende ukontroversiell påstand:

«Regelmessig inntak av vann kan redusere risikoen for dehydrering og forebygge reduksjon av prestasjonsevnen».

Et møte mellom 21 eksperter endte med at påstanden ble kjent å være i strid med EUs regulativ. Konklusjonen var at redusert vanninnhold i kroppen er et symptom på dehydrering og noe som inntak av vann ikke kan kontrollere.

Eller sagt på en annen måte, av professor Brian Ratcliffe: Påstanden indikerer at flaskevann har spesielle egenskaper det ikke har.

EUs argumentasjon møter imidlertid liten forståelse, melder The Telegraph. I stedet blir vedtaket  sammenliknet med de legendariske forbudene mot bøyde bananer og agurker.

– EU burde ha godkjent påstanden. Alle som har drukket vann, vet at den stemmer, sier professor Andreas Hahn ved Institutt for ernæring ved Hanover Leibniz-universitetet.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Denne rieslingen er sykt billig
+
Ukens vin

Denne rieslingen er sykt billig

For denne flasken som koster 179,90, inneholder biodynamisk dyrkede druer fra toppvinmarker, er så bærekraftig den kan bli, og er signert en rieslingmagiker.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Japansk-peruansk fusion sprer seg
+

Japansk-peruansk fusion sprer seg

Det pikante søramerikanske fusionkjøkkenet nikkei blander peruanske råvarer med japansk knowhow. På Issei i København har den tidlige sushikokken Christian Paradisi kastet seg over sjangeren og setter opp filialer flere steder i verden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Her finner du siste utgave av Apéritif magasin
+

Her finner du siste utgave av Apéritif magasin

Som vanlig er vi innom alt fra fjerne til nære himmelstrøk, fra det sterke til det svakere, med og uten bobler, men alltid med fokus på bærekraft.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet
Dagens rett

Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet

Å steke en stor fiskefilet som den av steinbit hel, er perfekt på grillen. Ekstra godt blir det med ratatouille til.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Denne rieslingen er sykt billig
+
Ukens vin

Denne rieslingen er sykt billig

For denne flasken som koster 179,90, inneholder biodynamisk dyrkede druer fra toppvinmarker, er så bærekraftig den kan bli, og er signert en rieslingmagiker.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Japansk-peruansk fusion sprer seg
+

Japansk-peruansk fusion sprer seg

Det pikante søramerikanske fusionkjøkkenet nikkei blander peruanske råvarer med japansk knowhow. På Issei i København har den tidlige sushikokken Christian Paradisi kastet seg over sjangeren og setter opp filialer flere steder i verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

På 1. mai er det tradisjonsmat som gjelder
Dagens rett

På 1. mai er det tradisjonsmat som gjelder

Det er 1. mai, og en skinkestek med sprø svor og spennende tilbehør er dagen verdig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Her finner du alle de digitale utgavene av magasinet Aperitif
+
Klubb

Her finner du alle de digitale utgavene av magasinet Aperitif

Siden magasinet Aperitif er en del av medlemskapet i Mat- og vinklubben, har vi samlet alle lenkene til de ulike utgavene nedenfor.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Denne wokretten kan lages med eller uten kjøtt
Dagens rett

Denne wokretten kan lages med eller uten kjøtt

Å woke maten byr på store valgmuligheter. Også om kjøtt skal være med blant ingrediensene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Her finner du siste utgave av Apéritif magasin
+

Her finner du siste utgave av Apéritif magasin

Som vanlig er vi innom alt fra fjerne til nære himmelstrøk, fra det sterke til det svakere, med og uten bobler, men alltid med fokus på bærekraft.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her