Fare for fine restauranter

Sjøkreps, hummer og økonomisk smalhans står på menyen hos flere av topprestaurantene i Århus.
Redaksjonen
07 April 2008 - 16:52

Nå har det blitt så ille at byen risikerer å miste en av restaurantene.
 
- Etter min vurdering vil det være en gourmetrestaurant mindre i byen når året er omme, sier Martin Lemvig som eier Prins Ferdinand.
 
Regningen kan fort komme opp i noen tusen etter en god middag med drikke på de beste restaurantene i Århus. Men for eierne er det ikke akkurat gode penger å tjene.
 
Det er økte priser på råvarer, lønnspress og dårlige nyheter fra USA som er årsaken til mindre overskudd.
 
Luksusrestauranter utsatt
Ifølge bransjeorganisasjonen Horesta er luksusrestauranterne særlig utsatt. Foreningen publiserte en rapport i februar. Den viste at bare 65 prosent av landets restauranter har pluss i regnskapet.
 
- Folk holder på pengene, sier Jesper Koch, en av brødrene som driver Restaurant Koch på havnen i Århus.
 
Han mener likevel ikke at han personlig har grunn til å klage. Han har nemlig catering ved siden av.
 
Dyr fløte
Prisen på fløte har for eksempel steget med 30 prosent. Og som følge av mangelen på arbeidskraft har både fagutdannede og ufaglærte høyere lønnskrav.
 
Det er ikke uvanlig at en ufaglært servitør forlanger 25 000 kroner i månedslønn, skriver Jyllandsposten.
 
Alt dette er med på å påvirke regnskapene.
 
Restaurant Koch og Prins Ferdinand er noen av stedene som har hevet prisene. Men det er ikke alle omkostninger man kan legge over på gjestene.
 
Også for menigmann
- Jeg vil gerne ha det slik at også vanlige mennesker har råd til å komme til oss, sier Martin Lemvig ved Prins Ferdinand.
 
Han vurderer det altså slik at regnskapene for noen topprestauranter vil få konsekvenser.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen
Dagens rett

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen

Klassisk lammefrikasse er enkelt som bare det og noe alle liker. Test ut denne oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Laks med appelsinkokt fennikel er så fristende som det føres ut
Dagens rett

Laks med appelsinkokt fennikel er så fristende som det føres ut

Denne lekre lakseretten er også svært lettlaget. Bare prøv denne supre oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

En rosa drink er som skapt for mørke høstkvelder
Ukens drink

En rosa drink er som skapt for mørke høstkvelder

Vodka, bjørnebærlikør, vanilje, ananas og lime gjør denne drinken til en flytende kjærlighet-på-pinne.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen
Dagens rett

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen

Klassisk lammefrikasse er enkelt som bare det og noe alle liker. Test ut denne oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer
+
Godbiter i pollisten

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer

Savennières er en av vinverdenens skjulte perler som også lagrer veldig godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser
+
Ukens vin

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser

Og disse utgavene fungerer like godt hjemme en høstkveld som i Hellas om sommeren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

I dag blir det ekstra god pasta til middag
Dagens rett

I dag blir det ekstra god pasta til middag

Kjøttboller gir et mer interessant resultat for pastasausen enn å bare steke kjøttdeigen på vanlig måte. Og med brede pappardelle-pastabånd blir den ekstra vellykket.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Laks med appelsinkokt fennikel er så fristende som det føres ut
Dagens rett

Laks med appelsinkokt fennikel er så fristende som det føres ut

Denne lekre lakseretten er også svært lettlaget. Bare prøv denne supre oppskriften.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her