Ferdigmat i restauranten?

Det går mot ny rekord i antall overnattingsdøgn på norske hoteller for tiden. Samtidig er det stadig vanskeligere å få folk til å jobbe på hotellene.
Redaksjonen
03 Oktober 2007 - 10:00

Bunnåret var i 2003, men siden den gang har norske hoteller bedret lønnsomheten. Det blir stadig flere kunder og større belegg. Mens det for fire å siden var 60 prosent av hotellene som leverte røde tall, så er det i dag bare 20 prosent.
 
I følge undersøkelsen Norsk Hotellnæring er bransjens største problem at vi har gode tider i Norge. Det er vanskelig å få tak i arbeidskraft.
 
- Før manglet vi gjester, nå mangler vi ansatte, heter det i rapporten.
 
Ferdigmat?
Kokker har allerede i mange år vært mangelvare, og leser man stilling ledig er det nok av jobber å velge mellom. De siste årene har situasjonen blitt stadig verre.
 
- Situasjonen er så dramatisk at enkelte norske hotellkjeder kan bli tvunget til å produsere maten på en annen måte, sier Terje Tidemann i NHO Reiseliv til dn.no.
 
Må snu trenden
- Klarer vi ikke å snu denne trenden, kan det hende at hotell- og restaurantbedrifter ikke kan ha et like bredt og hjemmelaget mattilbud som i dag, men må gå over til mat som er laget klart på forhånd og som varmes opp, eller vakuumpakket mat, sier han.
 
I følge tall fra NHO Næringsliv blir kokkene i yrket sitt i sju år i snitt, før de finner seg noe annet å gjøre.
 
Ond sirkel
- Vi er på en måte inne i en ond sirkel. En av hovedårsakene til at kokkene slutter er at mellomlederne deres er unge og uerfarne. Og når stadig flere slutter, blir miljøet yngre og yngre på kjøkkenet, sier Tidemann.
 
Med så stort frafall sier det seg også selv at behovet for nye kokker er enormt. Da er det ikke akkurat ideelt at de unge vil bli alt annet enn kokk når de blir store. Søkningen til videregående opplæring gikk ned hele 21 prosent fra ifjor til i år.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Sats på enkle, men smaksrike retter i ferien
Dagens rett

Sats på enkle, men smaksrike retter i ferien

I ferien skal du også slappe av på kjøkkenet. Her får du et knippe oppskrifter som er perfekte når du vil være mest mulig utendørs.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Rimelig rødvinskos i høstferien? Denne finnes på alle pol
+
Ukens vin

Rimelig rødvinskos i høstferien? Denne finnes på alle pol

Det vil si de aller minste må du se bort fra. Men de andre kan by på dette knallkjøpet av en bordeaux som på toppen av det hele er økologisk framstilt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Naturvin vs klassisk vin: Skyttergravene fylles igjen
+

Naturvin vs klassisk vin: Skyttergravene fylles igjen

Geisenheim-professor Monika Christmann får det som hun forutså – naturvinelskerne og -haterne møtes på broen over den tidligere avgrunnen dem imellom.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Classique i Paris: Naturvin gir innovative drinker et unikt løft
+

Classique i Paris: Naturvin gir innovative drinker et unikt løft

På baren Classique i Paris’ Pigalle-distrikt er naturvin en naturlig del av ingrediensene.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Sats på enkle, men smaksrike retter i ferien
Dagens rett

Sats på enkle, men smaksrike retter i ferien

I ferien skal du også slappe av på kjøkkenet. Her får du et knippe oppskrifter som er perfekte når du vil være mest mulig utendørs.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Rimelig rødvinskos i høstferien? Denne finnes på alle pol
+
Ukens vin

Rimelig rødvinskos i høstferien? Denne finnes på alle pol

Det vil si de aller minste må du se bort fra. Men de andre kan by på dette knallkjøpet av en bordeaux som på toppen av det hele er økologisk framstilt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Strålende californiske Rhône-old-school-viner
+
Godbiter i pollisten

Strålende californiske Rhône-old-school-viner

Modellen er det beste fra Châteauneuf-du-Pape, men uten den høye alkoholen. Viner som dessuten representerer nyere californisk vinhistorie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Selv om budsjettet er 179,90, får du knallgod vin
+
Ukens vin

Selv om budsjettet er 179,90, får du knallgod vin

Utrolig nok, i et marked hvor prisene har økt betydelig, er det mulig å finne veldig seriøs vin i dette prissjiktet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Grønn saus til fisken skaper ekstra matglede midt i uka
Dagens rett

Grønn saus til fisken skaper ekstra matglede midt i uka

Seifilet er fortsatt den rimeligste i fiskedisken, men det betyr ikke at den er kjedelig, bare se her hva du kan gjøre med den.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Naturvin vs klassisk vin: Skyttergravene fylles igjen
+

Naturvin vs klassisk vin: Skyttergravene fylles igjen

Geisenheim-professor Monika Christmann får det som hun forutså – naturvinelskerne og -haterne møtes på broen over den tidligere avgrunnen dem imellom.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her