Dagens rett

Steambuns med ølbraisert svinekjøtt

Denne helgen blir det bollefest - på grillen

Denne helgen blir det bollefest - på grillen

Steambuns - dampboller - er fortsatt veldig populært. Prøv denne oppskriften og du blir hekta du også.
Redaksjonen
17 August 2019 - 01:09

Den asiatiske gatematbølgen har brakt med seg dampbollene - steambuns - som er alles favoritt. De lette luftige bollene fylles med smakssterke ingredienser og masse grønt. Morsommere grillfest skal du lete lenge etter.

På Plah har de servert dampboller en god stund

Og her er forklaringen på den verdensomspennende hypen

Denne og mange andre oppskrifter kan du legge inn i din egen oppskriftsamling - les mer her

Bestill dagens rett som e-post

Steambuns med ølbraisert svinekjøtt

Steambuns med ølbraisert svinekjøtt

Fremgangsmåte

Kjøttet:
Renskjær svinenakken fri for bein, og del i mindre biter. Brun bitene på begge sider i en stor gryte med smør. Legg dem over på en tallerken.

Fres raskt hvitløk og chili i gryten, og ha i sukker, sennep, honning og pepper. Hell på porter og vann, og rør slik at alt blander seg godt. Gi det et raskt oppkok.

Skru ned platen og legg kotelettbitene tilbake i gryten. Hell gjerne på litt mer vann slik at det dekker. Sett på lokk og la kjøttet småkoke på middels lav varme til kjøttbitene er møre, 1-2 timer.

Løft forsiktig kotelettbitene opp av gryten. Skru opp temperaturen på platen, og la sausen i gryten redusere til halve mengden. Bruk hendene eller et par gafler og riv kjøttet i små biter. Når sausen har kokt inn til halve mengden, og har begynt å bli litt tykk, ha kjøttet tilbake i gryten og rør alt sammen. 

Tips:
Om du ikke finner porterøl på butikken, finner du det garantert på polet. Du kan også bruke en annen type mørkt øl.

Steambuns:
Rør sammen gjær, litt sukker og vann i et målebeger eller et glass. La blandingen stå i 5 minutter.

Bland sammen mel, sukker, bakepulver, natron og salt i en bolle. Hell gjærblandingen og yoghurt naturell i bollen med mel og elt alt godt sammen i en kjøkkenmaskin på middels høy hastighet, ca. 5 minutter. Dryss over litt mel underveis hvis deigen er klissete. Når deigen er ferdig skal den være myk og elastisk, og ikke klebe seg til hender eller eltekrok. Trekk plast over bollen og hev deigen til dobbelt størrelse, ca. 30 minutter.

Yoghurten bør ikke være for kald, da vil heveprosessen gå mye saktere. Varm den gjerne forsiktig i en liten kjele dersom du tar den rett ut fra kjøleskapet. Bruk en slikkepott å røre med.

Del deigen opp i emner på 30 g, og trill emnene til boller. Legg bollene på et bakepapirkledd brett, trekk over plast og hev bollene i 20 minutter.

Gni benken med noen dråper olje og kjevle bollene ut til små ovale leiver, ca. 15 cm. Vær nøye med at de resterende bollene hele tiden er dekket av plast, så de ikke tørker på overflaten. Pensle den ene halvdelen av ovalen, fold den andre halvparten over, og sett bollen over på et bakepapirkledd stekebrett. Ikke klem dem sammen. Dekk med plastfolie, og hev til dobbelt størrelse, ca. 30 minutter.  

Skal du dampe bollene i en bambussteamer eller i en kjele kan det være greit sette hver bolle på hvert sitt ark, slik at de lettere kan flyttes rundt. Bruk en saks og klipp bakepapir i mindre biter (10x10 cm). 

Damp bollene i en dampovn på 100 % damp i ca. 4 minutter, eller damp dem i en bambussteamer over en kjele med litt vann. Du kan også dampe dem i en kjele eller i en stekeovn om du ikke har dampovn eller bambussteamer. I kjele: Kok opp en ½ liter vann i en kjele, og sett en potetrist over vannet. Plasser en flat tallerken på potetristen og legg 5-6 boller med papiret oppå tallerkenen. Sett på lokk, og la bollene dampe på sterk varme i 10-12 minutter.

Fortsett til alle er dampet. I stekeovn: Skru stekeovnen på 90-100 °C. Fyll en langpanne med vann og sett den nederst i stekeovnen. Legg steambuns-bollene på et bakepapirkledd stekebrett og sett dem inn i stekeovnen når vannet har begynt å dampe. Damp bollene i ca.30 minutter.

Tips:  Lag gjerne bollene ferdige i god tid. Skal de ikke serveres med en gang, kan de varmes over damp i 2-3 minutter før servering. Du kan også fryse bollene. Tin dem og varm dem over damp i 5-6 minutter før servering.

Pepperrotdressing:
Bland sammen majones og rømme. Smak til med revet pepperrot, salt og pepper. Sett dressingen kaldt til serveringen.

Servering:
Åpne forsiktig bollene, og legg en skive gulrot og ananas i hver bun. Fyll dem med en god spiseskje ølbraiserte svinenakke og ha på pepperrotdressing, chili og spirer.

På Plah har de servert dampboller en god stund

Og her er forklaringen på den verdensomspennende hypen

Denne og mange andre oppskrifter kan du legge inn i din egen

Her finner du mange herlige oppskrifter med svinekjøtt 

Her får du svært så praktiske kokketips

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Matprat.no

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Den ultimate date: Mykstekt sopp på sprø toast og Lombardias fineste dråper
+

Den ultimate date: Mykstekt sopp på sprø toast og Lombardias fineste dråper

Dette er en kombinasjon som treffer alle smaksløkene – både dine og partnerens.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Mont d'Or er osten som smelter Norge
+

Mont d'Or er osten som smelter Norge

Vacherin Mont d’Or er den franske osten som har fått sitt eget ritual på linje med lutefisk og rakefisk. Og Norge leder an i «hysteriet» til de grader at det vekker oppmerksomhet i andre land.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel
+
Tester

Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel

Men det er ikke bare ung whisky i toppklassen blant novembernyhetene, også vellagret cognac av en annen verden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik har du kanskje ikke laget frikasseen før
Dagens rett
Innbakt kremet kyllinggryte

Slik har du kanskje ikke laget frikasseen før

Gjør stas på søndagsmiddagen og følg denne oppskriften på en kyllinggryte litt utenom det vanlige.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Den ultimate date: Mykstekt sopp på sprø toast og Lombardias fineste dråper
+

Den ultimate date: Mykstekt sopp på sprø toast og Lombardias fineste dråper

Dette er en kombinasjon som treffer alle smaksløkene – både dine og partnerens.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Mont d'Or er osten som smelter Norge
+

Mont d'Or er osten som smelter Norge

Vacherin Mont d’Or er den franske osten som har fått sitt eget ritual på linje med lutefisk og rakefisk. Og Norge leder an i «hysteriet» til de grader at det vekker oppmerksomhet i andre land.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte
+
Godbiter i pollisten

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte

Tørr bordvin fra Madeira vekker stadig større interesse – og denne er et strålende bevis på hva øya langt ute i havet kan by på.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallkjøp fra Bordeaux' østside
+
Ukens vin

Knallkjøp fra Bordeaux' østside

5 år gammel bordeaux til 189,90 kroner som også smaker veldig godt er ikke hverdagskost. Spesielt ikke når den kommer fra en slik familiehistorie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Plukkfisk er den reneste festmaten
Dagens rett

Plukkfisk er den reneste festmaten

Det finnes et utall ulike oppskrifter på plukkfisk. Dagens utgave er laget med lettsaltet torsk og toppet med sprøstekt bacon.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel
+
Tester

Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel

Men det er ikke bare ung whisky i toppklassen blant novembernyhetene, også vellagret cognac av en annen verden.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her