Foliebakt ørret med urter, påskedrøm og gule påskekyllinger

2. påskedag er fra gammelt av kalt Halvor gardestaur. Det ble sagt at om noen fastende kom til å se på en gjerdestaur denne dagen, ville klærne henge på ham/henne som på en gjerdestaur. I vår sammenheng serverer vi uansett og er ikke fastende. Ei heller unnlater vi å bevilge oss godt drikke.

I Rhin-området går barna denne dagen med høye stenger dekorert med bånd og egg. I toppen av stangen skal det henge en "bretzel" (kringle). Navnet bretzel er en kombinasjon av brød-sol og er gitt fordi kringlen med sine kryssede armer tilsvarer det gamle hedenske solkorset.

Foliebakt ørret med urter
4 porsjoner
4 ørret a 300 g
1½ sitron
salt 2 ss olje
1 bunt dill
1 bunt persille

Rens fisken, og vask den godt, både inn- og utvendig. Tørk fisken og dryss den med salt på inn- og utsiden. Pensle fisken med olje og vend dem i finhakkede krydderurter. Legg også krydderurter inne i fisken. Klipp til 4 store folie ark og pensle dem med olje. Legg en fisk på hvert ark, og drypp dem med sitronsaft. Brett folien rundt fisken til en tett pakke. Stek fisken i forvarmet ovn ved 250 grader ca 30 min. Server fisken pyntet med sitronskiver og kokt ris farget med gurkemeie og dampede gulrøtter.

Drikkeforslag:
Domaine de la Solitude Pessac-Léognan 1997, Bordeaux (Com. Religieuse de la Sainte-Famille) kr 175,00 (varenr 30736, basisutvalg). Vinen har gulgrønn farge, med duft av sitrus, solbærblad, stikkelsbær og noe eik. Fin fruktig smak med god syre. Flott balanse og godt integrert fatpreg.

Påskedrøm
4 porsjoner
1 boks hermetisert fersken
2 bananer
hakkede valnøtter
2 dl kremfløte
½ liter vaniljeis
4 pasjonsfrukter

Skjær ferskener i skiver, og legg de i bunnen på dessertskåler. Legg på skivede bananer og hakkede valnøtter, og hell evt. over litt lake fra fersken. Fordel vispet krem og is i serveringsskålene og pynt med kjerner fra pasjonsfrukt.

Gule påskekyllinger
1 g safran
150 g fast margarin eller smør (eller 1½ dl flytende margarin)
5 dl melk
50 g gjær
½-1 ts salt
1½ dl sukker
1 egg
14-15 dl hvetemel

Pensling, garnering:
Egg
Rosiner

Knus safran fint sammen med en sukkerbit i en morter. Hell litt av melken i morteren og bland så det nå oppløste safranen i deigen. Smelt det faste fettet i en kjele. Hell i melken og varm till 37° (fingervarmt). Benyttes flytende margarin, kan du bare varme melken. Smuldre gjæren i en haug og rør ut den med litt av deigen. Tilsett resten av deigen, ev flytende margarin, salt, sukker, safran og egg. Tilsett det meste av melet, men spar litt til utbakingen. Knaes till en smidig deig. Hev deigen i 30-40 minutter under dekke.

Kna deigen lett på et bakebord, men pass på å ha mel under deigen først. Del deigen i 2 deler og form dem til lengder. Skjær hver lengde i 24 biter. Rulles til smale lengder, ca 25 cm lange. Slå en knute på lengden slik at det blir litt deig utenfor knuten som hode, og en lengre deigbit som stjert. Sett en liten rosin som øye og form stjerten med en gaffel eller klipp i den. Legg fuglene på stekeplater; smurte eller med bakepapir. Heves under håndkle 30-40 min. Varm opp ovnen til 225-250°. Stekes i midten av ovnen i 5-10 min. La brødet nedkjøles på rist under et håndkle.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen