Foliebakt ørret med urter, påskedrøm og gule påskekyllinger

2. påskedag er fra gammelt av kalt Halvor gardestaur. Det ble sagt at om noen fastende kom til å se på en gjerdestaur denne dagen, ville klærne henge på ham/henne som på en gjerdestaur. I vår sammenheng serverer vi uansett og er ikke fastende. Ei heller u
Redaksjonen
01 April 2001 - 14:40

I Rhin-området går barna denne dagen med høye stenger dekorert med bånd og egg. I toppen av stangen skal det henge en "bretzel" (kringle). Navnet bretzel er en kombinasjon av brød-sol og er gitt fordi kringlen med sine kryssede armer tilsvarer det gamle hedenske solkorset.

Foliebakt ørret med urter
4 porsjoner
4 ørret a 300 g
1½ sitron
salt 2 ss olje
1 bunt dill
1 bunt persille

Rens fisken, og vask den godt, både inn- og utvendig. Tørk fisken og dryss den med salt på inn- og utsiden. Pensle fisken med olje og vend dem i finhakkede krydderurter. Legg også krydderurter inne i fisken. Klipp til 4 store folie ark og pensle dem med olje. Legg en fisk på hvert ark, og drypp dem med sitronsaft. Brett folien rundt fisken til en tett pakke. Stek fisken i forvarmet ovn ved 250 grader ca 30 min. Server fisken pyntet med sitronskiver og kokt ris farget med gurkemeie og dampede gulrøtter.

Drikkeforslag:
Domaine de la Solitude Pessac-Léognan 1997, Bordeaux (Com. Religieuse de la Sainte-Famille) kr 175,00 (varenr 30736, basisutvalg). Vinen har gulgrønn farge, med duft av sitrus, solbærblad, stikkelsbær og noe eik. Fin fruktig smak med god syre. Flott balanse og godt integrert fatpreg.

Påskedrøm
4 porsjoner
1 boks hermetisert fersken
2 bananer
hakkede valnøtter
2 dl kremfløte
½ liter vaniljeis
4 pasjonsfrukter

Skjær ferskener i skiver, og legg de i bunnen på dessertskåler. Legg på skivede bananer og hakkede valnøtter, og hell evt. over litt lake fra fersken. Fordel vispet krem og is i serveringsskålene og pynt med kjerner fra pasjonsfrukt.

Gule påskekyllinger
1 g safran
150 g fast margarin eller smør (eller 1½ dl flytende margarin)
5 dl melk
50 g gjær
½-1 ts salt
1½ dl sukker
1 egg
14-15 dl hvetemel

Pensling, garnering:
Egg
Rosiner

Knus safran fint sammen med en sukkerbit i en morter. Hell litt av melken i morteren og bland så det nå oppløste safranen i deigen. Smelt det faste fettet i en kjele. Hell i melken og varm till 37° (fingervarmt). Benyttes flytende margarin, kan du bare varme melken. Smuldre gjæren i en haug og rør ut den med litt av deigen. Tilsett resten av deigen, ev flytende margarin, salt, sukker, safran og egg. Tilsett det meste av melet, men spar litt til utbakingen. Knaes till en smidig deig. Hev deigen i 30-40 minutter under dekke.

Kna deigen lett på et bakebord, men pass på å ha mel under deigen først. Del deigen i 2 deler og form dem til lengder. Skjær hver lengde i 24 biter. Rulles til smale lengder, ca 25 cm lange. Slå en knute på lengden slik at det blir litt deig utenfor knuten som hode, og en lengre deigbit som stjert. Sett en liten rosin som øye og form stjerten med en gaffel eller klipp i den. Legg fuglene på stekeplater; smurte eller med bakepapir. Heves under håndkle 30-40 min. Varm opp ovnen til 225-250°. Stekes i midten av ovnen i 5-10 min. La brødet nedkjøles på rist under et håndkle.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Må testes: Spennende britisk nykomling
+
Godbiter i pollisten

Må testes: Spennende britisk nykomling

For hvem kan si nei til lekre bobler, like syrefrisk og mineralsk chardonnay eller en sjarmerende rosevin?

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Nyheter i basis: Pinot noir-kupp fra Sonoma Coast
+
Tester

Nyheter i basis: Pinot noir-kupp fra Sonoma Coast

Det er en av de mest interessante vinnyhetene i basis i juli. Men også

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo
+
Ukens vin

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo

Denne hvitvinen hamler opp med (nesten) alt av chablis til sjømat og vegetar - og er friskere enn sine nordeuropeiske brødre.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet
+
Tester

750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet

Julinyhetene har en rekke sjeldne hvitviner, så om du ikke har fylt opp programmet for sommeren, er et dypdykk i nye vinopplevelser være et forslag å vurdere.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Må testes: Spennende britisk nykomling
+
Godbiter i pollisten

Må testes: Spennende britisk nykomling

For hvem kan si nei til lekre bobler, like syrefrisk og mineralsk chardonnay eller en sjarmerende rosevin?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Nyheter i basis: Pinot noir-kupp fra Sonoma Coast
+
Tester

Nyheter i basis: Pinot noir-kupp fra Sonoma Coast

Det er en av de mest interessante vinnyhetene i basis i juli. Men også

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Muscadet i en klasse for seg og et veldig godt kjøp
+
Godbiter i pollisten

Muscadet i en klasse for seg og et veldig godt kjøp

Den er pent moden og drikkeklar og finnes sågar også i magnum.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Den perfekte piknik-rosévinen
+
Ukens vin

Den perfekte piknik-rosévinen

Den har skrukork og er derfor garantert feilfri, men først og fremst er den er lekker rosévin til en gunstig pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Pizza er kanskje den beste måten å servere kjøttboller på
Dagens rett

Pizza er kanskje den beste måten å servere kjøttboller på

Om du går for 100 prosent hjemmelaget, eller velger halvfabrikata for noen av elementene, er det tid og energi som avgjør.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo
+
Ukens vin

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo

Denne hvitvinen hamler opp med (nesten) alt av chablis til sjømat og vegetar - og er friskere enn sine nordeuropeiske brødre.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her