Forvirring i Australia

En ny undersøkelse har brakt sinnene i kok hos australske Albariño-produsenter. Det er sannsynligvis en helt annen drue.

Hvitvinsdruen vinner stadig terreng i Australia, og den ble nylig godkjent i Frankrike. En av årsakene til at australske produsenter liker den, er at druen tåler tørke og høye temperaturer.
 
Avleggere
Nå har en undersøkelse gjennomført av CSIRO (Commonwealth Scientific and Industrial Research Organization) brakt sinnene i kok hos australske produsenter. CSIRO importerer vinplanter til Australia og distribuerer avleggere til vinhusene.
 
Men nå har CSIRO funnet ut at det kanskje ikke er Albariño-vinplanter som har endt opp hos produsentene.
 
Savagnin Blanc
Allerede ifjor dukket mistankene opp. Det var den franske professoren Jean-Michel Boursiquot som så nærmere på noen vinstokker.
 
Da mente han at vinstokkene minnet om stokker som bærer druen Savagnin Blanc - en ikke særlig kjent drue, som nesten utelukkende dyrkes i det franske Jura-området.
 
Det var Boursiquot som i 1993 fant ut at Merlot-druene på chilenske vinmarker var Carmenère-druer. Derfor er dette en mann som man lytter til.
 
CSIRO sammenlignet DNA-prøver av Savagnin Blanc og Albariño fra Spania med vinstokkene i egen beholdning. Og resultatet etterlot ingen tvli.: Det var Savagnin-vinplanter som organisasjonen hadde distribuert til de australske vinprodusentene.
 
Det er altså Savagnin Blanc som dyrkes på vinmarkene.
 
Nye etiketter
Avsløringen kan få store økonomiske konsekvenser for Albariño-produsentene.
 
CSIRO forlanger nemlig nå at det fremover skal stå Savagnin Blanc på vinflaskenes etiketter, og det irriterer produsentene nå som Albariño var et godt innarbeidet og kjent navn blant forbrukerne.
 
Tscharke i Barossa Valley er den første og største produsenten av vin på Albariño. Hos vinhuset er den siste årgangen utstyrt med etiketter, pakket og klar for eksport.
 
Nå skal alle kassene åpnes og utstyres med nye etiketter.
 
De australske vinprodusentene er irritert over at CSIRO ikke testet druesorten før organisasjonen begynte å distribuere planten,skriver vinavisen.dk.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen