Fra 16 til 18 år i Danmark?

Vin - og brennevinsbransjen i Danmark vil øke aldersgrensen for å kjøpe alkohol fra 16 til 18 år for å redusere ungdomsfylla.
Redaksjonen
02 September 2009 - 12:32

Vin og Spiritus Organisationen Danmark (VSOD) vil også tilby skolene undervisningsmateriell. Sundhedsstyrelsen er skeptisk, skriver Jyllands-Posten (dk).

Går utover skolearbeidet
Alkoholbransjen er bekymret over barn og ungdoms drikkemønster. Bakgrunnen er en undersøkelse som viser at hver tredje mellom 16 og 20 år selv mener at eget alkoholforbruk påvirker prestasjonene på skolen.

- Dette er absolutt noe vi vil til livs. De helt unge bør slett ikke drikke og de litt eldre skal ha kunnskap om hvordan de nyter alkohol på en ansvarlig måte, sier Morten Nielsen, som er styreleder for Vin og Spiritus Organisationen Danmark.

Bransjeorganisasjonen vil derfor ha en høyere aldersgrense for kjøp av alkohol fra 16 til 18 år. Dessuten har VSOD gjennom foreningen Gode Alkoholdninger fått utarbeidet gratis undervisningsmateriell til landets skoler.

Lever av å selge alkohol
Hos Sundhedsstyrelsen er Kit Broholm fra Center for Forebyggelse positiv til VSOD's initiativ, men hun er samtidig skeptisk med hensyn til undervisningsmaterialet.

- Sundhedsstyrelsen har alltid lagt vekt på at opplysningsmateriale til skolene hviler på et entydig sunnhetsfaglig grunnlag. Vi har derfor aldri samarbeidet med bryggeriene om opplysning om alkohol til skolene da bransjens forhold til teamet kan være tvetydig når den lever av å selge alkohol, sier Kit Broholm til Jyllands-Posten.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling
+

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling

Heidi Bjerkans Credo har gjenoppstått i sin tredje og helt nye versjon på Nasjonalbiblioteket i Oslo, hvor formidling av ekte matkultur er hovedmålet – og det for alle budsjetter.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

La deg inspirere til å bli lefsebaker
Guide

La deg inspirere til å bli lefsebaker

Du trenger bare en steketakke og disse oppskriftene for å komme i gang.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling
+

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling

Heidi Bjerkans Credo har gjenoppstått i sin tredje og helt nye versjon på Nasjonalbiblioteket i Oslo, hvor formidling av ekte matkultur er hovedmålet – og det for alle budsjetter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen
+
Godbiter i pollisten

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen

Når du ikke har råd til barolo eller ikke orker å vente til den blir drikkeklar, er dette et veldig godt alternativ – signert en av de beste.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Dette må du rett og slett prøve - tempura er perfekt fredagssnacks
Dagens rett

Dette må du rett og slett prøve - tempura er perfekt fredagssnacks

Tempura er japansk friteringsmetode som passer utmerket også for norske råvarer. Og så er det helt topp til alt fra fingermat til forrett, mellomrett eller alene som kveldskos.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her