Fra ferieparadiset kommer stadig nye vinoverraskelser

Fra ferieparadiset kommer stadig nye vinoverraskelser

Det er ikke første gangen Mallorca omtales i denne spalten, men nå er det en ny produsent som vekker begeistring.

Anima Negra har vært min Mallorca-favoritt en stund, og kommer til å være det fortsatt all den tid det er snakk om en vinstil som er tett knyttet til øyas vinhistorie.

Aase E. Jacobsen er Apéritifs faste vinsmaker. Foto: Julie H. Amundsen

Les om Anima Negra her

Men også Mesquida-Mora har røttene dypt plantet i den mallorcanske grunnen og holder til i samme område som Anima Negra, nemlig Pla i Levant. Mens familien har dyrket vindruer siden 1500-tallet, ble vingården først etablert i 1945. Nå er det søsknene Barbara og Jaume Mesquida-Mora som står for å vedlikeholde tradisjonene. Det gjør de ved hjelp av biodynamisk druedyrking som de introduserte da de overtok i 2004. I dag har de 20 hektar fordelt på mange ulike druesorter og jordsmonn som resulterer i sju ulike viner som alle er i salg i Norge, om en i små kvanta i øyeblikket, men mer er på vei inn.

Barbara Mesquida-Mora.

De internasjonale druesortene som faren plantet, har de valgt å beholde, derfor er Mesquida Mora Trispol 2016 en miks av cabernet sauvignon og syrah samt de lokale callet og mantonegro. Resultatet er en kompleks og konsentrert rødvin med stort lagringspotensial som det er veldig vanskelig å gjette at kommer fra Mallorca.

Det samme kan sies om Mesquida Mora Sotil 2016 hvor callet har fått et bittelite innslag av pinot noir. En veldig elegant og fruktig, men også jordsmonnspreget rødvin med balanserte 12,5 prosent alkohol.

Det er takket være blant annet callet. Den er en drue som bare finnes på Mallorca og hvis DNA ennå ikke er helt stadfestet. Men at den er en (naturlig) krysning av andre druer som har vært dyrket lenge i Middelhavsområdet, er hevet over enhver tvil. Den er derfor veldig godt tilpasset dette klimaet. Et klima som riktignok er inne i en negativ spiral, men erfaringsvis er kombinasjonen av gamle druesorter og biodynamisk dyrking en måte å kompensere for klimaendringene.

Derfor lykkes Mesquida-Mora også med hvitvinsdruer, Mesquida Mora Acrollam Blanc 2017, er laget av den beste cavadruen xarel-lo sammen med giró en lokal druesort som for en tid tilbake ble reddet fra utryddelse. Det har gitt en elegant og syrlig hvitvin som med sine 12,5 prosent smaker perfekt til gode sjømatretter. Den er dessuten ikke til satt svovel.

Se alle de sju vinene til Mesquida-Mora her

Merk disse vinene som favoritter og/eller legg dem i din digitale vinkjeller

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt....

Mesquida Mora Trispol 2016

Produsent:
Mesquida Mora
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Spania
Område:
Øvrige
Pris:
355,10 kr
Varenummer:
11272501
91 Poeng
Les smaksnotatene »

 

Mesquida Mora Sotil 2016

Produsent:
Mesquida Mora
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Spania
Område:
Øvrige
Pris:
395,00 kr
Varenummer:
10376201
90 Poeng
Les smaksnotatene »

 

Mesquida Mora Acrollam Blanc 2017

Produsent:
Mesquida Mora
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Spania
Område:
Øvrige
Pris:
345,00 kr
Varenummer:
10980401
90 Poeng
Les smaksnotatene »

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen