Grensehandel med vin og brennevin for 1 milliard i år

Denne uken innfører Systembolaget lørdagsåpent i alle sine utsalg. Dermed får norske grensehandlere nok en grunn til å legge lørdagsturen til Strömstad og andre grenseutsalg.
Redaksjonen
04 Juli 2001 - 02:00

Vin og brennevinsimportørenes forening (VBF) spår ytterligere 25% vekst i grensehandelen ved Systembolaget ut året, og at all grensehandel med vin og brennevin - utenom taxfree - vil passere 1 milliard kroner i år.

- Når Systembolaget nå innfører lørdagsåpent, får nordmenn nok en grunn til å vende Vinmonopolet ryggen. Hittil i år har nordmenn handlet brennevin og vin for 126,5 millioner kroner ved Systembolaget. Vi spår at vi i år vil ha lagt igjen nærmere 600 millioner kroner, foruten 250 millioner i Danmark. I alt kan årets grensehandel med vin og brennevin i Norden, Tyskland og Storbritannia dermed komme til å passere 1 milliard kroner. Og da kommer taxfree ved flyplassen i tillegg, uttaler formann Ivar Amundsen i VBF.

I fjor utgjorde grensehandelen ved Systembolaget 450 millioner kroner. Og i mai nådde den 43 millioner kroner, en vekst på 33,5% fra mai i fjor, ifølge beregninger utført ut i fra Systembolagets månedlige salgstall.

Tilsvarende handlet vi vin og brennevin for ytterligere 220 millioner kroner i Danmark i fjor. Dermed la vi igjen 670 millioner kroner i disse landenes vin- og spritutsalg, og staten tapte like mye pga. uteblitt moms og alkoholavgift.

- Med lørdagsåpne Systembolag blir alkohol en viktigere lokkevare. Norske matvarepriser ligger 62% over prisene i Europa, men prisene på vin ligger 250-300% høyere hos oss, og på brennevin 250% høyere. Når alkoholavgiften er 70% høyere på Vinmonopolet enn ved Systembolaget, vil all verdens momsreduksjoner gjøre lite for å lokke kundene tilbake over grensen, mener Amundsen.

VBF forventer nå håndfaste tiltak fra politisk hold i neste års statsbudsjett:

- Tallene taler for seg selv: Omtrent halvparten av av de vi forbruker av vin og brennevin i Norge, kjøpes andre steder enn på Vinmonopolet. Smugling, hjemmebrent og en sterkt økende grensehandelen er de direkte virkningene av Europas høyeste alkoholavgifter. Dette går ikke lenger, understreker Amundsen.

Grensehandel ved Systembolaget per måned januar-mai 2001, i norske kroner og endring fra fjoråret i prosent:

Januar 12,9 mill kr (+18,3%)
Februar 20,1 mill kr (+4,2%)
Mars 15,9 mill kr (-39,8%)
April 34,7 mill kr (-3,4 %)
Mai 42,9 mill kr (+33,5%)

Kilde: VBFs grensehandelsbarometer, beregnet ut i fra Systembolagets månedlige salgstall ved utsalgsstedene langs grensen.

Priser per flaske 1.juli 2001, i norske kroner:

(0,75 liter) Enkel hvit bordvin (Tafelwein):
Norge 70,50 - Sverige 48,25 - Danmark 36,50 - Tyskland 18,10 - Østerrike 17,20 - Taxfree Gardermoen 50,25

(0,7 liter) Brennevin (Gordons Dry Gin):
Norge 308,10 - Sverige 214,40 - Danmark 188,50 - Tyskland 96,70 - Østerrike 80,20 - Taxfree Gardermoen 88,90

(0,7 liter) Brennevin (Absolut Blå):
Norge 297,00 - Sverige 195,50 - Danmark 185,30 - Tyskland 104,40 - Østerrike 88,20 - Taxfree Gardermoen 86,10 - Smuglervare 105,00

Kilder: Vinmonopolet.no. Systembolaget.se. Nayberg.dk. Kaufhof.de. Billa.at. OSL Gardermoen. ECON / Politiet.

Årlig forbruk av brennevin (40%) og vin (12%) i Norge, 2000

TOTALT 22,49 mill liter brennevin 71,30 mill liter vin

REGISTRERT (Vinmonopolet, restauranter):
10,00 mill liter brennevin (44,5% av total) 51,53 mill liter vin (72,3% av total)

UREGISTRERT (smuglet, HB, taxfree, gr.handel):
12,49 mill liter brennevin (55,5% av total) 19,77 mill liter vin (27,7% av total)

REGISTRERT fra Vinmonopolet og restauranter:
10,00 mill liter brennevin 51,53 mill liter vin

UREGISTRERT smuglervin og smuglersprit:
3,50 mill liter brennevin 0,10 mill liter vin

UREGISTRERT hjemmeproduksjon og hjemmebrent:
4,00 mill liter brennevin 13,0 mill liter vin

UREGISTRERT grensehandel i Sverige:
0,89 mill liter brennevin 2,60 mill liter vin

UREGISTRERT grensehandel i Danmark:
0,50 mill liter brennevin 1,47 mill liter vin

UREGISTRERT gr.handel i Finland, Tyskland, Storbritania:
ingen statistikk

UREGISTRERT taxfree utsalg i utlandet:
3,60 mill liter brennevin 2,60 mill liter vin

Kilder: ECON 61/98 side 18. Rusmiddelpolitisk Råd kap 2.2. SIFA januar 2000 side 10-13.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Lag en lekker italienskinspirert festmiddag
Dagens rett
Skinnstekt ishavsrøye på italiensk vis

Lag en lekker italienskinspirert festmiddag

Ishavsrøye er både delikat og lekker i smaken, samt lett å tilberede. Som i denne oppskriften som passer perfekt på alle kvinners festdag.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Glem bacalao, putt klippfisken mellom to brødskiver og du har et helt måltid
Dagens rett
Klippfisk-sandwich

Glem bacalao, putt klippfisken mellom to brødskiver og du har et helt måltid

Klippfisk er perfekt sommermat, men ikke alle har lyst på bacalao på denne tiden av året. Det finnes imidlertid mange muligheter. Dette smørbrødet er en av de smartere.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Er du hekta på pina colada, er dette drinken for deg
Ukens drink
Coco Loco

Er du hekta på pina colada, er dette drinken for deg

Sommerens sprøeste drink er det fordi den lages med tre ulike spritsorter og masse deilig kokossmak.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Blåmuggost på burgeren er manges favoritt. Finn ut hvorfor
Dagens rett
Bluecheeseburger med coleslaw-tomatsalsa

Blåmuggost på burgeren er manges favoritt. Finn ut hvorfor

Saftig burgerkjøtt og smakskraftig ost er som hånd i hanske. Og nesten vanedannende godt. Prøv denne enkle oppskriften.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Lag en lekker italienskinspirert festmiddag
Dagens rett
Skinnstekt ishavsrøye på italiensk vis

Lag en lekker italienskinspirert festmiddag

Ishavsrøye er både delikat og lekker i smaken, samt lett å tilberede. Som i denne oppskriften som passer perfekt på alle kvinners festdag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Glem bacalao, putt klippfisken mellom to brødskiver og du har et helt måltid
Dagens rett
Klippfisk-sandwich

Glem bacalao, putt klippfisken mellom to brødskiver og du har et helt måltid

Klippfisk er perfekt sommermat, men ikke alle har lyst på bacalao på denne tiden av året. Det finnes imidlertid mange muligheter. Dette smørbrødet er en av de smartere.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Så farge- og smaksrik kan bare en vegetarrett bli
Dagens rett
Shakshuka

Så farge- og smaksrik kan bare en vegetarrett bli

Spiser du ikke egg, kan du erstatte med et vegansk alternativ etter behag. Alle andre kommer til å bli fascinert av kombinasjonen av de krydrete grønnsakene og de lettkokte eggene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Når denne retten står i ovnen, framkaller den minner fra sommerferier i Hellas
Dagens rett
Briami - ovnestekt squash, poteter og tomater

Når denne retten står i ovnen, framkaller den minner fra sommerferier i Hellas

For er det noe det greske kjøkken briljerer med, så er det å lage gode smaker av enkle, men ferske råvarer. Du kan langt på vei gjenskape den følelsen i eget kjøkken.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Apéritifs Vinskole gir deg en unik sjanse til å fordype deg i vinfaget over fem kvelder.
Matkurs og vinkurs
Apéritifs Vinskole del 1

Apéritifs Vinskole gir deg en unik sjanse til å fordype deg i vinfaget over fem kvelder.

Å kunne noe om vin blir stadig viktigere. Både å forstå hva vin er, hvordan den smaker og hvordan du velger riktig vin til mat. Nå tilbyr vi deg som tørster etter enda mer kunnskap om vin, å bli elev ved Apéritifs Vinskole.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Er du hekta på pina colada, er dette drinken for deg
Ukens drink
Coco Loco

Er du hekta på pina colada, er dette drinken for deg

Sommerens sprøeste drink er det fordi den lages med tre ulike spritsorter og masse deilig kokossmak.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her