Bransje
Gull til Sverige og nordlig dominans i sommelier-VM

Gull til Sverige og nordlig dominans i sommelier-VM

Sverige tok gull, Irland bronse, og både Norge, Danmark og Finland er blant verdens 15 beste nasjoner.
Aase E. Jacobsen
22 April 2016 - 13:49

Over er tiden med fransk-italiensk dominans i sommeliertoppen. Riktignok ble franske David Biruad nummer to i finalen, men blant verdens femten nasjoner i årets VM beste kommer åtte fra Nord-Europa om vi inkluderer Baltikum og Russland.

Felles for disse er at de i utgangspunktet er ikke-vinproduserende land og dermed har et handikap i utgangspunktet. Eller kanskje er det motsatt? Det kan i alle fall virke slik om vi ser på resultatlisten.

Henrik Dahl Jahnsen. Foto: Torjus Berglid

Selv om Arvid Rosengren nok er lykkeligst av alle med sin VM-seier, er 24 år gamle Henrik Dahl Jahnsen, daglig leder Bølgen & Moi Ny-Hellesund, strålende fornøyd med sin 11. plass i årets sommelier-VM som fant sted i Mendoza, Argentina. Henrik er ikke bare yngste VM-deltaker i år, men også yngste norske deltaker noensinne. Robert Lie var 25 år da han deltok i VM i 2007, men innehar fortsatt rekorden som yngste norgesmester gjennom tidene.

Med sine 31 år er svenske Arvid Rosengren en VM-sensasjon, men ikke den yngste gjennom tidene (det var 27 år gamle Enrico Bernardo i 2004). Arvid skarpeste konkurrent i årets finale var den 44 år gamle franskmannen David Biraud. Arvids seier er nok en fjær i hatten til svensk sommeliersatsing. Og noe å strekke seg etter for den norske leiren. Han sikret nemlig den andre svenske VM-seieren hvilket er stort når vi vet hvor mye prestisje som ligger i dette, spesielt i sentraleuropeiske nasjoner som Frankrike.

Vi må ikke glemme den imponerende tredjeplassen som gikk til irske men franskfødte Julie Dupouy-Young. Denne målbevisste sommelieren gikk fra 15. plass i forrige VM i Tokyo i 2013 til tredjeplass i årets VM. Hun kom «bare» til semifinalen i EM i 2013 (hvor Arvid Rosenberg vant). Neste EM er i Østerrike i 2017 og da stiller Henrik nok en gang for Norge. En erfaring rikere. Og med en mulighet til å kopiere irske Julies byks mot toppen.

David Biraud, Arvid Rosengren og Julie Dupouy-Young.
David Biraud, Arvid Rosengren og Julie Dupouy-Young.

 

Henrik Dahl Jahnsen fulgte finalen fra publikumsplass og kunne notere seg store forskjeller i stil mellom den svenske og den franske kandidaten. Noe som også ble dokumentert da Andreas Larsson seiret i 2007. –Det er som publikum lett å blir sjarmert av den uformelle skandinaviske kontra den mer formelle franske stilen, men det er ikke alltid lett å vite hvem som høster flest poeng hvor, forteller Henrik etter finalen.

Han mener at årets VM først og fremst er en konkurranse hvor deltakernes totale kunnskaper som sommelier ble testet. Selvsagt inneholdt den mengder av teorispørsmål og blindsmakinger, men også kandidatene evner til å håndtere vanskelige situasjoner i restauranten.  

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen
Guide
Vegetarisk jul

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen

Julesnurrer til forrett og vegister med rødkålslaw til hovedrett gjør den som velger grønt lykkelig også på julaften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

De beste ribbeoppskriftene fra langtidsstekt ribbe til porchetta
Julemat
Oppskrifter ribbe

De beste ribbeoppskriftene fra langtidsstekt ribbe til porchetta

Her er oppskriftene du trenger for å servere perfekt ribbe, ikke bare på julaften, men også når du har lyst på en ny smak.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Juleskinke hører med på en ekte julemeny
Dagens rett
Juleskinke med sennepsaus og ovnsbakte rotgrønnsaker

Juleskinke hører med på en ekte julemeny

Enten du planlegger et julekoldtbord eller en meny med flere retter, er denne oppskriften på juleskinke verd å prøve ut.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen
Guide
Vegetarisk jul

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen

Julesnurrer til forrett og vegister med rødkålslaw til hovedrett gjør den som velger grønt lykkelig også på julaften.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her