Bransje
Gull til Sverige og nordlig dominans i sommelier-VM

Gull til Sverige og nordlig dominans i sommelier-VM

Sverige tok gull, Irland bronse, og både Norge, Danmark og Finland er blant verdens 15 beste nasjoner.
Aase E. Jacobsen
22 April 2016 - 14:49

Over er tiden med fransk-italiensk dominans i sommeliertoppen. Riktignok ble franske David Biruad nummer to i finalen, men blant verdens femten nasjoner i årets VM beste kommer åtte fra Nord-Europa om vi inkluderer Baltikum og Russland.

Felles for disse er at de i utgangspunktet er ikke-vinproduserende land og dermed har et handikap i utgangspunktet. Eller kanskje er det motsatt? Det kan i alle fall virke slik om vi ser på resultatlisten.

Henrik Dahl Jahnsen. Foto: Torjus Berglid

Selv om Arvid Rosengren nok er lykkeligst av alle med sin VM-seier, er 24 år gamle Henrik Dahl Jahnsen, daglig leder Bølgen & Moi Ny-Hellesund, strålende fornøyd med sin 11. plass i årets sommelier-VM som fant sted i Mendoza, Argentina. Henrik er ikke bare yngste VM-deltaker i år, men også yngste norske deltaker noensinne. Robert Lie var 25 år da han deltok i VM i 2007, men innehar fortsatt rekorden som yngste norgesmester gjennom tidene.

Med sine 31 år er svenske Arvid Rosengren en VM-sensasjon, men ikke den yngste gjennom tidene (det var 27 år gamle Enrico Bernardo i 2004). Arvid skarpeste konkurrent i årets finale var den 44 år gamle franskmannen David Biraud. Arvids seier er nok en fjær i hatten til svensk sommeliersatsing. Og noe å strekke seg etter for den norske leiren. Han sikret nemlig den andre svenske VM-seieren hvilket er stort når vi vet hvor mye prestisje som ligger i dette, spesielt i sentraleuropeiske nasjoner som Frankrike.

Vi må ikke glemme den imponerende tredjeplassen som gikk til irske men franskfødte Julie Dupouy-Young. Denne målbevisste sommelieren gikk fra 15. plass i forrige VM i Tokyo i 2013 til tredjeplass i årets VM. Hun kom «bare» til semifinalen i EM i 2013 (hvor Arvid Rosenberg vant). Neste EM er i Østerrike i 2017 og da stiller Henrik nok en gang for Norge. En erfaring rikere. Og med en mulighet til å kopiere irske Julies byks mot toppen.

David Biraud, Arvid Rosengren og Julie Dupouy-Young.
David Biraud, Arvid Rosengren og Julie Dupouy-Young.

 

Henrik Dahl Jahnsen fulgte finalen fra publikumsplass og kunne notere seg store forskjeller i stil mellom den svenske og den franske kandidaten. Noe som også ble dokumentert da Andreas Larsson seiret i 2007. –Det er som publikum lett å blir sjarmert av den uformelle skandinaviske kontra den mer formelle franske stilen, men det er ikke alltid lett å vite hvem som høster flest poeng hvor, forteller Henrik etter finalen.

Han mener at årets VM først og fremst er en konkurranse hvor deltakernes totale kunnskaper som sommelier ble testet. Selvsagt inneholdt den mengder av teorispørsmål og blindsmakinger, men også kandidatene evner til å håndtere vanskelige situasjoner i restauranten.  

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet
+
Tester

750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet

Julinyhetene har en rekke sjeldne hvitviner, så om du ikke har fylt opp programmet for sommeren, er et dypdykk i nye vinopplevelser være et forslag å vurdere.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Vannmangel forandrer vinlandskapet
+

Vannmangel forandrer vinlandskapet

At vinplanter trenger vann, er ikke noe nytt, men med den dramatiske endringen i hvordan nedbøren faller i verdens vinområder, kommer til å forandre vinlanskapet betydelig.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Krabbe, kål og kabinett er veien til gastronomisk suksess
+
Mat og vin i kombinasjon

Krabbe, kål og kabinett er veien til gastronomisk suksess

Spisskålen er minst like enkel å kaste på grillen som pølser. Og hvis du jazzer den opp med litt krabbe og kabinett, så har du det de tre K-ene skulle stått for i en vakker verden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Med stekt kveite og sesongens tomater og aspargesbønner til blir det fest på tallerkenen
Dagens rett

Med stekt kveite og sesongens tomater og aspargesbønner til blir det fest på tallerkenen

Kveita er en av Norges flotteste matfisker og kan både stekes, grilles, kokes og tilberedes i ovn. Den er uhyre velvillig i kjøkkenet og lett å finne både tilbehør og vinfølge til, derfor er den også kokkenes favoritt.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet
+
Tester

750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet

Julinyhetene har en rekke sjeldne hvitviner, så om du ikke har fylt opp programmet for sommeren, er et dypdykk i nye vinopplevelser være et forslag å vurdere.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Vannmangel forandrer vinlandskapet
+

Vannmangel forandrer vinlandskapet

At vinplanter trenger vann, er ikke noe nytt, men med den dramatiske endringen i hvordan nedbøren faller i verdens vinområder, kommer til å forandre vinlanskapet betydelig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Muscadet i en klasse for seg og et veldig godt kjøp
+
Godbiter i pollisten

Muscadet i en klasse for seg og et veldig godt kjøp

Den er pent moden og drikkeklar og finnes sågar også i magnum.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Den perfekte piknik-rosévinen
+
Ukens vin

Den perfekte piknik-rosévinen

Den har skrukork og er derfor garantert feilfri, men først og fremst er den er lekker rosévin til en gunstig pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Gratiner blåskjellene - og bli overbevist - her med sennep og ost
Dagens rett

Gratiner blåskjellene - og bli overbevist - her med sennep og ost

Blåskjell smaker like fantastisk gratinert som den mer klassiske vrien. Gratinering er en fin måte å bruke eventuelle rester på,

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Krabbe, kål og kabinett er veien til gastronomisk suksess
+
Mat og vin i kombinasjon

Krabbe, kål og kabinett er veien til gastronomisk suksess

Spisskålen er minst like enkel å kaste på grillen som pølser. Og hvis du jazzer den opp med litt krabbe og kabinett, så har du det de tre K-ene skulle stått for i en vakker verden.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her