Helgelandskystens kalde havdyp gir karakter til britiske bobler

Helgelandskystens kalde havdyp gir karakter til britiske bobler

Hurtigruten kaller eksperimentet for «Havets bobler» som cruisegjestene kan nyte til midnattssola i sommer.
13 Mai 2023 - 00:00

Fredag 12. mai ble det hevet 1700 flasker musserende vin fra 34 meters dyp på Helgelandskysten utenfor Sandnessjøen.

- Å lagre vin på denne måten, i kaldt, arktisk hav har aldri blitt gjort før. Vinen, som har fått navnet «Havets Bobler», er dermed verdens første havlagrede musserende vin fra arktiske strøk, forteller Tani Gurra, beverage director i Hurtigruten.

Da hadde de ligget der siden november 2022, trygt forvart i et låst bur. - Flaskene ble senket ned «naken» - uten etikett - med rød voks i Hurtigrutens farge over korken og toppen av flasken. En egen etikett vil bli plassert over halsen om bord før servering, forteller Tani Gurra.

Det er i anledning Hurtigrutens 130 årsjubileum at Hurtigruten fikk denne ideen. Det er ikke første gang at vin – med og uten bobler - eller brennevin med vilje senkes ned på denne måten. Men det er første gang det gjøres så langt nord.

Denne kaviarprodusenten har prøvd det samme og på samme breddegrad

- Vi forventer at «Havets Bobler» vil modnes raskere under havet på grunn av de konstant lave temperaturene på fem grader celsius, fravær av lys og høyere trykk, noe som resulterer i en rundere, mer elegant munnfølelse med mykere bobler, påpeker Tani Gurra.

Mark og Sarah Driver er eiere av Rathfinny. Foto: Rathfinny

Utgangspunktet for eksperimentet er den britiske musserende vinen Rathfinny Classic Cuvée 2018 som da den ble lansert i Norge i 2020 fikk følgende beskrivelse hos aperitif.no: God og fruktig litt fersk med noe sødme, leskende med god tørrhet, lette bittertoner. Nytes som aperitiff til fingermat eller i drinker.

Se utvalget av Rathfinny på polet

Første mulighet til å smake vinen blir med MS Trollfjord den 3.juni

Rathfinny ligger i Sussex et steinkast fra kysten og Brighton i vest. Foto: Rathfinny

Rathfinny Wine Estate ligger i Sussex – midt i hjertet av Englands bobleparadis. Ekteparet Mark og Sarah Driver som startet virksomheten i 2010, var til stede da flaskene ble hentet opp fra dypet og den første prøveflasken åpnet med sabel av Nikolai Haram Svorte, Norges Beste Vinkelner 2023.

Sommelier Nikolai Haram Svorte åpner den første flasken med en champagnesabel. Foto: Hurtigruten

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta
Dagens rett

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta

En rik og smakfull, men lettlaget gryterett - den slags oppskrifter er gull verdt i en travel hverdag.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett
Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett

Kveite er en fet fisk som det passer godt å koke i en syrlig lake. Fisken får god smak og virker ikke så fet. Det blir derfor en perfekt start på måltidet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft
Ukens drink

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft

Du har kanskje ikke prøvd å blande tequila og solbær før? Vi kan love at det smaker djevelsk godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Forsiden akkurat nå
Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta
Dagens rett

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta

En rik og smakfull, men lettlaget gryterett - den slags oppskrifter er gull verdt i en travel hverdag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett
Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett

Kveite er en fet fisk som det passer godt å koke i en syrlig lake. Fisken får god smak og virker ikke så fet. Det blir derfor en perfekt start på måltidet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde
+
Godbiter i pollisten

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde

Master of Wine Norrel Robertson er mannen og vinene er nå tilgjengelig i Norge.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke
+
Ukens vin

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke

Denne alvarinho-klassikeren gjør jobben til så vel skalldyr som til mer eller mindre forseggjorte sjømatretter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Ønsk sommeren velkommen med denne kombinasjonen av fisk og rabarbra
Dagens rett

Ønsk sommeren velkommen med denne kombinasjonen av fisk og rabarbra

I denne oppskriften kan du bruke enten makrell eller småørret. Begge smaker sommerlig med dette tilbehøret.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft
Ukens drink

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft

Du har kanskje ikke prøvd å blande tequila og solbær før? Vi kan love at det smaker djevelsk godt.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her