Helgelandskystens kalde havdyp gir karakter til britiske bobler

Helgelandskystens kalde havdyp gir karakter til britiske bobler

Hurtigruten kaller eksperimentet for «Havets bobler» som cruisegjestene kan nyte til midnattssola i sommer.
13 Mai 2023 - 00:00

Fredag 12. mai ble det hevet 1700 flasker musserende vin fra 34 meters dyp på Helgelandskysten utenfor Sandnessjøen.

- Å lagre vin på denne måten, i kaldt, arktisk hav har aldri blitt gjort før. Vinen, som har fått navnet «Havets Bobler», er dermed verdens første havlagrede musserende vin fra arktiske strøk, forteller Tani Gurra, beverage director i Hurtigruten.

Da hadde de ligget der siden november 2022, trygt forvart i et låst bur. - Flaskene ble senket ned «naken» - uten etikett - med rød voks i Hurtigrutens farge over korken og toppen av flasken. En egen etikett vil bli plassert over halsen om bord før servering, forteller Tani Gurra.

Det er i anledning Hurtigrutens 130 årsjubileum at Hurtigruten fikk denne ideen. Det er ikke første gang at vin – med og uten bobler - eller brennevin med vilje senkes ned på denne måten. Men det er første gang det gjøres så langt nord.

Denne kaviarprodusenten har prøvd det samme og på samme breddegrad

- Vi forventer at «Havets Bobler» vil modnes raskere under havet på grunn av de konstant lave temperaturene på fem grader celsius, fravær av lys og høyere trykk, noe som resulterer i en rundere, mer elegant munnfølelse med mykere bobler, påpeker Tani Gurra.

Mark og Sarah Driver er eiere av Rathfinny. Foto: Rathfinny

Utgangspunktet for eksperimentet er den britiske musserende vinen Rathfinny Classic Cuvée 2018 som da den ble lansert i Norge i 2020 fikk følgende beskrivelse hos aperitif.no: God og fruktig litt fersk med noe sødme, leskende med god tørrhet, lette bittertoner. Nytes som aperitiff til fingermat eller i drinker.

Se utvalget av Rathfinny på polet

Første mulighet til å smake vinen blir med MS Trollfjord den 3.juni

Rathfinny ligger i Sussex et steinkast fra kysten og Brighton i vest. Foto: Rathfinny

Rathfinny Wine Estate ligger i Sussex – midt i hjertet av Englands bobleparadis. Ekteparet Mark og Sarah Driver som startet virksomheten i 2010, var til stede da flaskene ble hentet opp fra dypet og den første prøveflasken åpnet med sabel av Nikolai Haram Svorte, Norges Beste Vinkelner 2023.

Sommelier Nikolai Haram Svorte åpner den første flasken med en champagnesabel. Foto: Hurtigruten

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Lag noe ekstra godt med vannmelon
Guide

Lag noe ekstra godt med vannmelon

Vannmelon er utrolig godt i sommervarmen, og her er oppskriftene du bare må prøve.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Lag en liten festmeny med krabbe - og en sommerlig søt avslutning
Dagens rett

Lag en liten festmeny med krabbe - og en sommerlig søt avslutning

Ta for deg av sesongens beste råvarer og lag et festmåltid med krabbe denne helgen. Prøv denne deilige treretters menyen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Smaken av sommer er som her bringebær og akevitt
Ukens drink

Smaken av sommer er som her bringebær og akevitt

Og ingrediensene finner du på et pol nær deg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Forsiden akkurat nå
Lag noe ekstra godt med vannmelon
Guide

Lag noe ekstra godt med vannmelon

Vannmelon er utrolig godt i sommervarmen, og her er oppskriftene du bare må prøve.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Lag en liten festmeny med krabbe - og en sommerlig søt avslutning
Dagens rett

Lag en liten festmeny med krabbe - og en sommerlig søt avslutning

Ta for deg av sesongens beste råvarer og lag et festmåltid med krabbe denne helgen. Prøv denne deilige treretters menyen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Fantastisk vinvaluta fra Piemonte
+
Ukens vin

Fantastisk vinvaluta fra Piemonte

70 prosent av druene kommer fra toppmarker i La Morra, men prisen er det halve.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallgodt riesling-kjøp i magnum
+
Godbiter i pollisten

Knallgodt riesling-kjøp i magnum

Mens GG-rieslingene blir stadig dyrere, er det andre rieslingperler som holder seg på et svært fornuftig nivå, og som er like lagringsdyktige.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Helgens beste: Biff fra grill eller panne med asparges, østerssopp og mandelpotetpuré
Dagens rett

Helgens beste: Biff fra grill eller panne med asparges, østerssopp og mandelpotetpuré

Finn frem knivene og skjerp appetitten, for i dag er det biff til middag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Smaken av sommer er som her bringebær og akevitt
Ukens drink

Smaken av sommer er som her bringebær og akevitt

Og ingrediensene finner du på et pol nær deg.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her