Helstekt svinekam og epler i karamellsaus

Palmesøndag feires både i de katolske- og i de protestantiske land som innledningen på påsken. Denne dagen blir i mange deler av Europa markert med opptog for å levendegjøre og minnes Jesu inntog i Jerusalem. Tiden mellom palmesøndag og påskeaften kaller vi den stille uke. Vi serverer imidlertid helstekt svinekam og epler i karamellsaus med tilhørende godt drikke.

Helstekt svinekam
1½ kg svinekam
3 ts fransk sennep
1 stort fedd hvitløk
salt, pepper, smør
blandede krydderurter

Forvarm stekeovnen til 175 grader.
Bland knust hvitløk med sennep, og smør oversiden av kammen med blandingen. Dryss med salt og pepper og rikelig med tørkede eller finklippede friske krydderurter. Legg tynne skiver av smør på kjøttet som legges på rist over langpanne. Beregn steketiden til ca 1½-2 timer. Spe den konsentrerte sjyen ifra langpannen med litt vann og evt. en buljongterning. Jevnes med mel og server som saus til kammen. Tilbehør: kokte poteter, solbærgele og grønn salat.

Drikkeforslag:
Duque de Viseu 1997, Dao (Sogrape) kr 87,80 (varenr 11926, basisutvalget). Vinen har dyp rød farge, en ren ung fruktighet med fint preg av krydder. Frisk og moderne stil.

Epler i Karamellsaus
4 store syrlige epler
½ l vann
1 ss sitronsaft
1 dl sukker

Karamellsaus:
100 gr sukker
2½ dl melk
2 eggeplommer
1 ss sukker
1 dl kremfløte

Skrell eplene, del dem i to og fjern kjernehusene. Kok opp vann med sitronsaft og 1 dl sukker. La koke i sukkerlaken til de knapt er møre. Smelt og brun sukkeret i en kasserolle. Avkjøl litt, og spe med kokende melk.

Pisk eggeplommene med 1 ss sukker. Avkjøl karamellmassen noe, og rør litt av gangen inn i eggedosisen. Varm det opp til det tykner. Visp kremfløten stiv, og bland den i karamellsausen. Anrett eplene på et fat, og hell sausen over. Dekorer med hakkede mandler.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen