Her får du en radikal vri på denne druesorten
(Andreas Jakwerth)

Her får du en radikal vri på denne druesorten

Herbert og Carmen Zillinger leker seg med den østerrikske arbeidshesten og det smaker riktig så godt.

 
Aase E. Jacobsen er Apéritifs faste vinanmelder. Foto: Julie H. Amundsen

Zillinger Radikal Grüner Veltliner 2016 skiller seg betydelig fra det godt innarbeidete uttrykket for druen den er laget av. Den har mye smak, konsentrasjon og kompleksitet, med super frukt og et fint røykpreg. Denne hvitvinen kan erstatte mang en rødvin når den kommer på bordet. Og den serveres i romslige glass for å vise alt den har å by på i dag. Den kan helt fint tåler 10 år i en god kjeller.

I 2016-årgangen virkelig skinner den takket være de klimatiske forholdene dette året som ga ekstra god syrefriskhet i druene.

Når jeg spør Herbert Zillinger om detaljer for selve framstillingen, sier han at det ikke finnes i form av vanlige faktaark (som vi vinjournalister er så glade i), for «95 prosent av arbeidet er i vinmarkene, og spesielt med jordsmonnet. I kjelleren gjør vi så å si ingenting, bare følger med og venter på det riktige tidspunktet for at vinen kan tappes i flasker».

Carmen og Herbert jobber sammen om vingården og har sikret framtiden gjennom døtrene Amelie og Rosemarie. Foto: Andreas Jakwerth

Han mener at et sunt jordsmonn er nødvendig for sunne planter som igjen kan gi sunne druer med god balanse. Og at hver eneste inngripen vil bringe vinen ut av balanse.

Derav navnet Radikal.

For den er radikalt annerledes enn grüner veltliner fra denne delen av Østerrike. Herbert og kona Carmens 15 hektar vinmarker ligger i den østre delen av Weinviertel, på grensen til Slovakia. Denne vinregionen rett nord for Wien, er mest kjent for å levere volumviner i kraft av å være Østerrikes største med sine 13.500 hektar. Og den første som fikk DAC-godkjenning i 2002, sikkert på grunn av størrelsen.

Området er også kjent for sine gjess og de bidrar også til biomangfoldet i jordsmonnet. Foto: Andreas Jakwerth

Mens lettere syrlige viner av grüner veltliner historisk sett har vært den viktigste vinstilen her, har mye skjedd siden årtusenskiftet. Særlig gjennom yngre krefter som har et annet fokus og en mer naturlig tilnærming i både vinmarker og vinkjeller, Herbert og Carmen tilhører denne generasjonen.

Druematerialet til Radikal kommer fra de eldste plantene i vinmarkene som har det karakteristiske avleiringsjordsmonnet kalt løss, eller kalkholdig sandstein.

Landskapet som det østre Østerrike deler med Tasjekkia, Slovakia og Ungarn kalles Pannonia. Det er forholdsvis flatt og med høye sommertemperaturer og lite nedbør, men takket være store forskjeller mellom dag og nattemperatur dykres hvitvinsdruer med stort hell. Foto: Andreas Jakwerth

Her kan du lese mer om denne typen jordsmonn

Herbert plukker druene mye senere for Radikal, for at grüner veltliner-druene skal være helt modne. Den har derfor noe høyere alkohol enn de andre hvitvinene i porteføljen, samtidig som aromaprofilen er en annen.   

Vinmarkene er biodynamisk sertifisert siden 2016 gjennom respekt-BIODYN. Foto: Andreas Jakwerth

Det skyldes også at drueskallene får være med i 12-46 timer avhengig av pH og karakter, før druene presses skånsomt og lenge slik at bitterstoffer fra skallene ikke blir med i mosten. Etter gjæringen i 1000 liters brukte fat av eik og akasietre, ligger vinen i minst ett år på bunnfallet. Den filtreres ikke, men tilsettes litt svovel før flasketapping.

 

Zillinger Elementar Grüner Veltliner 2015 er en annen tilnærming til denne druen. Her er målet lav alkohol, men full kraft, ifølge Herbert. Han velger ut de fullmodne druene med lavest sukkernivå. De kommer fra den bratteste delen av vinmarken Vogelsang med kalkholdig sand og sandsteinjordsmonn. Den får gjære delvis med drueskallene og modner på bunnfallet i fatene i hele to år før flaskelagring i ett år.

Det har gitt et veldig spennende grüner-uttrykk med tydelig mineralpreg samt et lett oksidativt preg med tydelig bunnfalls- gjæraktige toner. Også den en vin som tåler mye smak i maten og mange år i kjelleren.

 

Deres rimeligere grünere skiller seg også ut, om enn ikke i like stor grad. Zillinger Horizont Grüner Veltliner 2018 er en ganske floral versjon med god sødme og et lett grønnpreg som gir god tørrhet. Et utmerket følge til asparges og salater. Den framstilles i stål og store eikefat og får modne på bunnfallet etter gjæringen i seks-sju måneder.

 

Zillinger Neuland Gruner Veltliner 2017 er den som er mest mot det klassiske Weinviertel- grüneren med fin syrlighet og lettere karakter. En leskende hvitvin med 11 prosent alkohol. Druematerialet kommer fra de yngste plantene og den tilbringer tre-fire måneder på bunnfallet i ståltanker før lett filtrering og flasketapping.

Merk disse vinene som favoritter og/eller legg dem i din digitale vinkjeller

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt....

Zillinger Radikal Grüner Veltliner 2016

Produsent:
Herbert Zillinger
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Østerrike
Område:
Niederösterreich
Pris:
493,90 kr
Varenummer:
7737201
93 Poeng
Les smaksnotatene »

 

Zillinger Elementar Grüner Veltliner 2015

Produsent:
Herbert Zillinger
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Østerrike
Område:
Niederösterreich
Pris:
464,90 kr
Varenummer:
11144301
90 Poeng
Les smaksnotatene »

 

Zillinger Horizont Grüner Veltliner 2017

Produsent:
Herbert Zillinger
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Østerrike
Område:
Niederösterreich
Pris:
193,90 kr
Varenummer:
7737101
87 Poeng
Les smaksnotatene »

 

Zillinger Neuland Gruner Veltliner 2016

Produsent:
Herbert Zillinger
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Østerrike
Område:
Niederösterreich
Pris:
164,90 kr
Varenummer:
7746601
84 Poeng
Les smaksnotatene »

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen