Godbiter i pollisten
Her får du ekstremt mye hvit burgund for pengene

Her får du ekstremt mye hvit burgund for pengene

Denne store godbiten finnes sågar i 60+ polhyller, og snart i tre ganger så mange.
09 Februar 2022 - 12:45

Bourgogne Chardonnay Vieilles Vignes 2017.jpg [11.70 KB]Med Roche de Bellene Bourgogne Chardonnay Vieilles Vignes 2017 stemmer alt, for den er i magnumformat og i en årgang som vi nå lengter tilbake til for hvit burgund (for 2018 og 2019 er enda mer preget av det varmere klimaet). I 2017 nøt chardonnaydruene glede av de kaldere nettene som sikret syrene, og som balanserer ut den modne frukten.

Dessuten får den druer fra velvoksne vinplanter, mer enn 50 år gamle, som i en viss grad kompenserer for problemer med tørke, og ikke minst overskygger det faktum at den bare er en «bourgogne chardonnay».

Bak denne vinen står Nicolas Potel som startet negoçiantvirksomheten Roche de Bellene i 2008. Det betyr kjøpte druer, men samme vinmaking som for Domaine de Bellene, som er hans egen vingård.

Her kan du lese mer om den satsingen

Nicolas Potel i vinmarken. Foto: Winetailor

Framstillingen er uten battonage – omrøring av bunnfallet i fatene – for å fa fram mest mulig druekarakter i kombinasjon med terroir. Andelen ny eik er 3 prosent. Vinen er spontangjæret og har gjennomgått malolaktisk gjæring som runder av de skarpe eplesyrene. Derfor har den i utgangspunktet «nok» fedme.

Og ikke minst fortsatt god syrefriskhet, takket være kjøligere sør-sørøstvendte vinmarker beliggende ved 245 meter. Noe alkoholprosenten på 12,5 understreker.

Gamle vinstokker er Nicolas Potels styrke. Foto: Winetailor

Den tette beplantingen av vinmarkene, 10.000 per hektar, gjør at hver plante bidrar med druer til en knapp flaske. Til magnumen trengs druer fra 2,3 planter. Det er på nivå med de beste burgundere.

Dette forholdet kommer nå fullt til uttrykk i dette større formatet, men gi likevel vinen romslige glass – eller også en karaffel – ved servering.

Innhøstning av chardonnaydruer. Foto: Nicolas Potel

At denne vinen kan selges til så gunstig pris, skyldes flere forhold. For det første har produsenten et areal på nesten 15 hektar å ta av for denne vinen alene. Dessuten tapper de så mye som 6300 magnumer. Mye av dette volumet finner veien til Norge, og det kommer til å være nok av 2017-utgaven til nærmere sommeren.

At den er i basisutvalget, har også mye å si for prisen. Det merkes ikke minst for normalflasken som kun koster 189,90, også den er å finne i de samme polutsalgene. Fra mars vil begge formatene finnes i til sammen 180 pol.

Normalflasken er nå i den fortsatt veldig ferske 2019-årgang. Den er derfor et litt annet uttrykk enn magnumen, hvis innhold dessuten ikke ble tappet før i november, mer enn tre år etter innhøstningen. Det betyr en forlenget utvikling på bunnfallet i fatene som bidrar til ekstra dybde. Det er det du kjenner på smaken.

Den røde parallellen, Roche de Bellene Bourgogne Pinot Noir Vieilles Vignes 2019, finnes sågar på nesten alle pol. Konseptet er det samme, men vinstokkene er enda eldre, opp mot 80 år. 2019 er ikke like kraftig som 2018, men med veldig god terroirkarakter likevel.    

Se alle Roche de Bellene-vinene her

Hvitvinskjelleren til Roche de Bellene. Foto:

Merk disse vinene som favoritter og/eller legg dem i din digitale vinkjeller

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt..

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

7 år gammel crémant til 209,90 er et kupp
+
Ukens vin

7 år gammel crémant til 209,90 er et kupp

Den har ligget nesten like lenge på bunnfallet i flasken og har derfor sugd til seg mye karakter og ikke minst veldig fine små bobler.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Dette er den virkelige akevittoppen - men det er 136 andre å velge blant
+
Tester
Den store akevittguiden

Dette er den virkelige akevittoppen - men det er 136 andre å velge blant

Her er oversikten over de 140 akevittene Apéritif har testet de siste årene og som fortsatt er å få tak i. Selvsagt med forslag til hva du kan bruke dem til.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Mesteren med pinot noir-champagne tar det enda lenger
+

Mesteren med pinot noir-champagne tar det enda lenger

Det tradisjonsrike champagnehuset Bollinger har i de senere år intensivert sitt fokus på pinot noir og blanc de noirs-champagne gjennom lansering av flere terroirspesifikke cuvéer.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik finner du det beste drikkefølget til ribbe
Tester
Drikke til ribbe

Slik finner du det beste drikkefølget til ribbe

Juleribba skal man ikke tukle med, og ikke drikkefølget heller, tenker du kanskje. Men om du har lyst å prøve noe annet, får du noen gode alternativer her.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
7 år gammel crémant til 209,90 er et kupp
+
Ukens vin

7 år gammel crémant til 209,90 er et kupp

Den har ligget nesten like lenge på bunnfallet i flasken og har derfor sugd til seg mye karakter og ikke minst veldig fine små bobler.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Dette er den virkelige akevittoppen - men det er 136 andre å velge blant
+
Tester
Den store akevittguiden

Dette er den virkelige akevittoppen - men det er 136 andre å velge blant

Her er oversikten over de 140 akevittene Apéritif har testet de siste årene og som fortsatt er å få tak i. Selvsagt med forslag til hva du kan bruke dem til.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Røykt eller urøykt pinnekjøtt?
Guide

Røykt eller urøykt pinnekjøtt?

Det er det store spørsmålet for pinnekjøttentusiastene - og dem blir det stadig flere av.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Slik lager du julekonfekten selv
Julemat
Oppskrifter julegodter

Slik lager du julekonfekten selv

Marsipan, karameller og sjokolade er slett ikke vanskelig å lage selv. Apéritif har tipsene og oppskriftene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik pimper du en grillet kylling fra butikken
Dagens rett

Slik pimper du en grillet kylling fra butikken

Grillet kylling er manges favoritt når middagen må raskt på bordet. Med enkle grep gir du den litt ekstra smaksdybde.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Mesteren med pinot noir-champagne tar det enda lenger
+

Mesteren med pinot noir-champagne tar det enda lenger

Det tradisjonsrike champagnehuset Bollinger har i de senere år intensivert sitt fokus på pinot noir og blanc de noirs-champagne gjennom lansering av flere terroirspesifikke cuvéer.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her