Innbilt mesterskap

Verdens beste, lengste, første og ikke minst strengeste er norsk. Vi nordmenn er i egne øyene helt i verdenstoppen skal vi tro norske medier og ikke minst politikere når det gjelder å sette bemerkelsesverdige rekorder. Den nye røykeloven som setter bråsto
Redaksjonen
30 April 2003 - 10:36

Du verden så stolte vi er som bor i et slikt framifrå land der vi er først ute med å tenke de rette tankene og ikke minst sette makt bak dem ved å lage unike lover.

Jan H. Amundsen
Foto: Eva Brænd

"Please stop smoking at once", sa den italienske innehaveren på et enkelt spisested i Amalfi for tre uker siden til en tysker som trodde han helt enkelt kunne overse et røyking forbudt-skilt på veggen rett over hodet sitt. Og det i et Italia der anarkiet råder og alle gir blaffen i det meste, spesielt skilt som forbyr noe. Men nei, innehaveren mente alvor. Enten røyke utenfor ved et bord eller slukke sigaretten, det var ultimatet.

Og vi som trodde vi hadde nådd verdenstoppen helt på egenhånd. Men nei. Har restauranten kun ett rom, er det i følge italiensk lov, og det gjelder hele landet fra januar 2004, ikke lov å tillate røyking, forklarte innehaveren, og selv om han selv røykte heftig så var det bare slik det måtte være. Ut med den lite lovlydige tyskeren som litt forvirret konstaterte at italieneren mente det han sa.

Slik er det altså verden beveger seg fremover helt uten hjelp av oss forutseende nordmenn. Eller snarere på tross av oss. Kanskje er det slik at vi litt motstridig innfinner oss med endringer og så i etterkant selv tror vi har stått for fremskrittet. Vi nordmenn har nemlig en eventyrlig evne til å tilpasse oss. Det er ikke mer en et par år siden Dagens Næringsliv dømte en nå nedlagt restaurant nord og ned fordi det blant annet ikke var lov å tenne en sigarett i lokalet.

For kort tid siden jublet den samme avisens Salt og Pepper over at Oslos første røykfrie restaurant var åpnet. Snakk om tilpassingsevne. Det neste de samme restaurantanmelderne kommer til å juble over er vel at to kvinnelige servitører i samme restaurant går med mørk dress og hestehale, hvilket var en av argumentene da det førstnevnte spisested ikke falt i smak. Men det er kanskje for mye å forvente.

Det vi imidlertid kan forvente uavhengig at røykelover, forbudtskilt og tilsvarende, er respekt for måltidet. Etter at kjøkkenet har anstrengt seg til det ytterste for å levere det beste det kan levere til en forventingsfull gjest, skal måltidet kunne nytes kun i kraft at de duftene retten selv frembringer og ikke akkompagnert at grå skodde frembrakt at en nordmann som skiter i hva kjøkkenet presterer. Slik er det blitt i Amalfi og kanskje også snart her hjemme på berget.

Jan H. Amundsen
Ansvarlig redaktør - Apéritif
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Med denne oppskriften kan du fint nyte rødvin til torsken 
Dagens rett
Bakt torsk med burgundersaus

Med denne oppskriften kan du fint nyte rødvin til torsken 

For når torsken kommer med rødvinssaus, passer det faktisk veldig godt med rødvin. Men ikke hvilken som helst rødvin. 

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Så enkelt og raffinert kan du servere viltet
Dagens rett

Så enkelt og raffinert kan du servere viltet

Bak denne retten står ikke uventet en mester som også har produsert en av tidenes aller beste kokebøker.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Her får du dessert, kaffe og avec i ett og samme glass. Gled deg
Ukens drink

Her får du dessert, kaffe og avec i ett og samme glass. Gled deg

Eggnog med en vri som er umulig å ikke bli hekta på. Du kan fint lage den i en bolle og servere den til flere.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Har du ikke fått nok ribbe?
Dagens rett
Glasert tapasribbe

Har du ikke fått nok ribbe?

Har du fortsatt en juleribbe i kjøleskapet eller rett og slett ikke er gått lei ennå, er dette løsningen: Glasert tapasribbe. Nam.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Med denne oppskriften kan du fint nyte rødvin til torsken 
Dagens rett
Bakt torsk med burgundersaus

Med denne oppskriften kan du fint nyte rødvin til torsken 

For når torsken kommer med rødvinssaus, passer det faktisk veldig godt med rødvin. Men ikke hvilken som helst rødvin. 

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Så enkelt og raffinert kan du servere viltet
Dagens rett

Så enkelt og raffinert kan du servere viltet

Bak denne retten står ikke uventet en mester som også har produsert en av tidenes aller beste kokebøker.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Kjør denne gavepakken til julekosen - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Dette drikker du til and
Tester

Dette drikker du til and

Andevennlige drikkevarer finner du innen alle kategorier og prisklasser. Her har du en rekke forslag som kan kalles allroundere når det er and på menyen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Her får du dessert, kaffe og avec i ett og samme glass. Gled deg
Ukens drink

Her får du dessert, kaffe og avec i ett og samme glass. Gled deg

Eggnog med en vri som er umulig å ikke bli hekta på. Du kan fint lage den i en bolle og servere den til flere.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her