StÞrst var skuffelsen i den svenske leiren siden Andreas Larsson, som overraskende seiret i Trophée Ruinart tidligere i Är, ikke kom til finalen. Det gjorde heller ikke den andre favoritten, den sveitsiske kandidaten. Dan Lystad som representerte Norge gjorde imidlertid sitt livs beste konkurranseinnsats.
Welcome home, som var sloganet for Sommer- OL, kan like godt brukes ogsÄ for VM for sommelierer, som ble avholdt i Hellas fra 6.-13. oktober. Hellas er jo som kjent en av vuggene for vinproduksjon.
43 land fra hele verden deltok i Ärets VM som startet pÄ Santorini med de innledende runder. 89 spÞrsmÄl og en praktisk prÞve mÄtte deltagerne igjennom fÞr de kunne nyte bÄtturer og lokale viner. SpÞrsmÄlene var meget varierte men overkommelige mener den norske deltakeren Dan Lystad. Han nevner at oppgavene varierte fra Ä plassere ulike vindistrikter pÄ et kart til mer spesielle spÞrsmÄl som "hvilket enzym danner alkohol i Sake".
Den praktiske prÞven pÄ Santorini var denne gang dekantering. Den oppgaven viste seg Ä bli mer moderne enn de fleste hadde regnet med.
Den hvite vinen kjente de fĂŠrreste til, og den hadde plastkork. I tillegg sa gjestene at vinen var korket.
AltsÄ var juryen ute etter om deltagerne kunne svare pÄ hvordan en vin med plastkork kan ha korkfeil. Meget bra tenkt av en noe tradisjonsbundet internasjonal jury.
Ved ankomst til Athen var det selve finalen som sto pÄ programmet. I et helt nybygget kongressenter ved siden av fortet som huser den amerikanske ambassaden ble alle deltagerne kalt opp pÄ scenen til "I will rock you" over hÞytalerne. SÄ ble de ropt opp en etter en og mÄtte forlate scenen, helt til bare de fire finalistene sto igjen. Svenskene var meget selvsikre pÄ at deres nybakte europamester Andreas Larsson skulle vinne hele VM, og de ble meget skuffet da han forlot scenen tidlig.
De fire som kom til finalen representerte Tyskland, USA, England og Italia. Alle andre ble uplasserte og vÄr mann var altsÄ en av disse. Dan gjorde imidlertid en strÄlende innsats i VM, og det ville vÊrt hyggelig om han kunne revurdere sin proklamerte tilbaketrekking fra sommelierkonkurranser.
Det ble i tillegg gitt poeng for utfĂžrelse og innhold.

Tekst og foto: Ken C. Engebretsen