Italia til topps

Italienske Enrico Bernardo, som arbeider pÄ Georges V i Paris, kan endelig smykke seg med verdensmestertittelen etter seier i VM i Aten. I finalen slo han fullstendig knockout pÄ kandidatene fra England, USA og Tyskland.
Redaksjonen
19 Oktober 2004 - 02:00

StÞrst var skuffelsen i den svenske leiren siden Andreas Larsson, som overraskende seiret i Trophée Ruinart tidligere i Är, ikke kom til finalen. Det gjorde heller ikke den andre favoritten, den sveitsiske kandidaten. Dan Lystad som representerte Norge gjorde imidlertid sitt livs beste konkurranseinnsats.

Welcome home, som var sloganet for Sommer- OL, kan like godt brukes ogsÄ for VM for sommelierer, som ble avholdt i Hellas fra 6.-13. oktober. Hellas er jo som kjent en av vuggene for vinproduksjon.

43 land fra hele verden deltok i Ärets VM som startet pÄ Santorini med de innledende runder. 89 spÞrsmÄl og en praktisk prÞve mÄtte deltagerne igjennom fÞr de kunne nyte bÄtturer og lokale viner. SpÞrsmÄlene var meget varierte men overkommelige mener den norske deltakeren Dan Lystad. Han nevner at oppgavene varierte fra Ä plassere ulike vindistrikter pÄ et kart til mer spesielle spÞrsmÄl som "hvilket enzym danner alkohol i Sake".

Den praktiske prÞven pÄ Santorini var denne gang dekantering. Den oppgaven viste seg Ä bli mer moderne enn de fleste hadde regnet med.

Oppgaven var nemlig som fĂžlger:
"Dekanter denne vinen (hvitvin av lokal gresk drue) eller ikke. Server den sÄ til disse fire gjestene".

Den hvite vinen kjente de fĂŠrreste til, og den hadde plastkork. I tillegg sa gjestene at vinen var korket.

AltsÄ var juryen ute etter om deltagerne kunne svare pÄ hvordan en vin med plastkork kan ha korkfeil. Meget bra tenkt av en noe tradisjonsbundet internasjonal jury.

Ved ankomst til Athen var det selve finalen som sto pÄ programmet. I et helt nybygget kongressenter ved siden av fortet som huser den amerikanske ambassaden ble alle deltagerne kalt opp pÄ scenen til "I will rock you" over hÞytalerne. SÄ ble de ropt opp en etter en og mÄtte forlate scenen, helt til bare de fire finalistene sto igjen. Svenskene var meget selvsikre pÄ at deres nybakte europamester Andreas Larsson skulle vinne hele VM, og de ble meget skuffet da han forlot scenen tidlig.

De fire som kom til finalen representerte Tyskland, USA, England og Italia. Alle andre ble uplasserte og vÄr mann var altsÄ en av disse. Dan gjorde imidlertid en strÄlende innsats i VM, og det ville vÊrt hyggelig om han kunne revurdere sin proklamerte tilbaketrekking fra sommelierkonkurranser.

Selve finalen var delt inn i fĂžlgende grener:
w Retting av vinkart pÄ storskjerm - 2 min.
w Blindsmaking av tre viner og to sprittyper - 10 min.
w To sigarspÞrsmÄl - 2 min.
w Dekantering og servering - 5 min.
w Valg av vin til en gitt meny - 10 min.

Det ble i tillegg gitt poeng for utfĂžrelse og innhold.

Det viste seg ganske raskt at bÄde Tyskland, USA og England ikke gjorde noen god finale, med flere dÄrlige valg pÄ grunn av nervÞsitet. USA klarte for eksempel ingen av tidskravene. Italia, med Enrico Bernardo, Hotel George V, Paris, viste seg som den suverene artist med enorme fagkunnskaper. Han utfÞrte nÊrmest en perfekt finale med nÊrmest ingenting Ä trekke for. Dommerne var enstemmige i at Enrico skulle kunne krone seg med tittelen verdensmester.
Det norske styret overrakte pÄ vegne av alle vinkelnere i Norge en Dale-genser til den glade vinneren.

Tekst og foto: Ken C. Engebretsen

Aase hjelper deg: FĂ„ polets beste kjĂžp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: FĂ„ polets beste kjĂžp sendt rett til din mobil

Du stÄr pÄ polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nÊr: Bestill vÄr sms-tjeneste og du fÄr tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede stÄr i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Kypros er et skatteparadis for druer
+

Kypros er et skatteparadis for druer

Kypros med sin minst 5000 Är lange vintradisjon, er i dag et veldig spennende vinland med spektakulÊre hÞytliggende terrasserte vinmarker med upodete vinstokker, satsning pÄ egenartede lokale druesorter.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Legg en saftig entrecote pÄ grillen
Dagens rett
EntrecĂŽte med aubergine og squashform

Legg en saftig entrecote pÄ grillen

Vi tar sikte pÄ knallvÊr slik at du kan fyre opp grillen og prÞve deg pÄ denne supre oppskriften med entrecÎte. Regner og blÄser det, gÄr du for stekepanne og ovn.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Dette klarer du ikke Ä stÄ imot
Dagens rett

Dette klarer du ikke Ä stÄ imot

Kamskjell og reker pÄ stekt piggvar med friskkuttede grÞnnsaker og sjysaus er bare sÄ fristende - og ikke minst veldig enkelt Ä lykkes med. Det er bare Ä lÞpe til fiskedisken med en gang

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Mais i sesong og hvitvin fra Spania som sammen drar deg baklengs inn i fuglekassa
+
Mat og vin i kombinasjon

Mais i sesong og hvitvin fra Spania som sammen drar deg baklengs inn i fuglekassa

Med slike rÄvarer og flasker er det lett Ä holde lÞftet. Bare prÞv selv.

Les hele saken
Forsiden akkurat nÄ
Kypros er et skatteparadis for druer
+

Kypros er et skatteparadis for druer

Kypros med sin minst 5000 Är lange vintradisjon, er i dag et veldig spennende vinland med spektakulÊre hÞytliggende terrasserte vinmarker med upodete vinstokker, satsning pÄ egenartede lokale druesorter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nÄ - 2

Legg en saftig entrecote pÄ grillen
Dagens rett
EntrecĂŽte med aubergine og squashform

Legg en saftig entrecote pÄ grillen

Vi tar sikte pÄ knallvÊr slik at du kan fyre opp grillen og prÞve deg pÄ denne supre oppskriften med entrecÎte. Regner og blÄser det, gÄr du for stekepanne og ovn.

Les hele saken

Forsiden akkurat nÄ - 3

Unike sĂžrafrikanere med klassikerstatus
+
Godbiter i pollisten

Unike sĂžrafrikanere med klassikerstatus

Opprinnelsen har ikke det beste renommet, men det er som med hunden og hÄrene, for selv Robertson kan by pÄ gull i flytende form.

Les hele saken

Forsiden akkurat nÄ - 4

NÄr du ikke er helt klar for Ä ta farvel med sommeren
+
Ukens vin

NÄr du ikke er helt klar for Ä ta farvel med sommeren

Denne hvitvinen er bÄde aromatisk og syrefrisk og med nok fylde til Ä fÞlge augustmenyen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nÄ - 5

Mariner kylling i chili sÄ lenge du har tid - eller mens du lager det gode tilbehÞret
Dagens rett

Mariner kylling i chili sÄ lenge du har tid - eller mens du lager det gode tilbehÞret

Kylling smaker relativt lite i seg selv, sÄ en marinade er ofte en smaksbÊrende faktor. Men ikke nok, for tilbehÞret mÄ ogsÄ ha mye smak - som her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nÄ - 6

Dette klarer du ikke Ä stÄ imot
Dagens rett

Dette klarer du ikke Ä stÄ imot

Kamskjell og reker pÄ stekt piggvar med friskkuttede grÞnnsaker og sjysaus er bare sÄ fristende - og ikke minst veldig enkelt Ä lykkes med. Det er bare Ä lÞpe til fiskedisken med en gang

Les hele saken
FÄ ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver sÞndag fÄr du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene vÄre her