Italia til topps

Italienske Enrico Bernardo, som arbeider på Georges V i Paris, kan endelig smykke seg med verdensmestertittelen etter seier i VM i Aten. I finalen slo han fullstendig knockout på kandidatene fra England, USA og Tyskland.
Redaksjonen
19 Oktober 2004 - 01:00

Størst var skuffelsen i den svenske leiren siden Andreas Larsson, som overraskende seiret i Trophée Ruinart tidligere i år, ikke kom til finalen. Det gjorde heller ikke den andre favoritten, den sveitsiske kandidaten. Dan Lystad som representerte Norge gjorde imidlertid sitt livs beste konkurranseinnsats.

Welcome home, som var sloganet for Sommer- OL, kan like godt brukes også for VM for sommelierer, som ble avholdt i Hellas fra 6.-13. oktober. Hellas er jo som kjent en av vuggene for vinproduksjon.

43 land fra hele verden deltok i årets VM som startet på Santorini med de innledende runder. 89 spørsmål og en praktisk prøve måtte deltagerne igjennom før de kunne nyte båtturer og lokale viner. Spørsmålene var meget varierte men overkommelige mener den norske deltakeren Dan Lystad. Han nevner at oppgavene varierte fra å plassere ulike vindistrikter på et kart til mer spesielle spørsmål som "hvilket enzym danner alkohol i Sake".

Den praktiske prøven på Santorini var denne gang dekantering. Den oppgaven viste seg å bli mer moderne enn de fleste hadde regnet med.

Oppgaven var nemlig som følger:
"Dekanter denne vinen (hvitvin av lokal gresk drue) eller ikke. Server den så til disse fire gjestene".

Den hvite vinen kjente de færreste til, og den hadde plastkork. I tillegg sa gjestene at vinen var korket.

Altså var juryen ute etter om deltagerne kunne svare på hvordan en vin med plastkork kan ha korkfeil. Meget bra tenkt av en noe tradisjonsbundet internasjonal jury.

Ved ankomst til Athen var det selve finalen som sto på programmet. I et helt nybygget kongressenter ved siden av fortet som huser den amerikanske ambassaden ble alle deltagerne kalt opp på scenen til "I will rock you" over høytalerne. Så ble de ropt opp en etter en og måtte forlate scenen, helt til bare de fire finalistene sto igjen. Svenskene var meget selvsikre på at deres nybakte europamester Andreas Larsson skulle vinne hele VM, og de ble meget skuffet da han forlot scenen tidlig.

De fire som kom til finalen representerte Tyskland, USA, England og Italia. Alle andre ble uplasserte og vår mann var altså en av disse. Dan gjorde imidlertid en strålende innsats i VM, og det ville vært hyggelig om han kunne revurdere sin proklamerte tilbaketrekking fra sommelierkonkurranser.

Selve finalen var delt inn i følgende grener:
w Retting av vinkart på storskjerm - 2 min.
w Blindsmaking av tre viner og to sprittyper - 10 min.
w To sigarspørsmål - 2 min.
w Dekantering og servering - 5 min.
w Valg av vin til en gitt meny - 10 min.

Det ble i tillegg gitt poeng for utførelse og innhold.

Det viste seg ganske raskt at både Tyskland, USA og England ikke gjorde noen god finale, med flere dårlige valg på grunn av nervøsitet. USA klarte for eksempel ingen av tidskravene. Italia, med Enrico Bernardo, Hotel George V, Paris, viste seg som den suverene artist med enorme fagkunnskaper. Han utførte nærmest en perfekt finale med nærmest ingenting å trekke for. Dommerne var enstemmige i at Enrico skulle kunne krone seg med tittelen verdensmester.
Det norske styret overrakte på vegne av alle vinkelnere i Norge en Dale-genser til den glade vinneren.

Tekst og foto: Ken C. Engebretsen

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Rekordmange oster i årets VM

Det ble ingen norsk ost i teten av de i alt 5244 påmeldte fra 46 land i årets VM som fant sted i Bern.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen
Dagens rett

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen

Klassisk lammefrikasse er enkelt som bare det og noe alle liker. Test ut denne oppskriften.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer
+
Godbiter i pollisten

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer

Savennières er en av vinverdenens skjulte perler som også lagrer veldig godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser
+
Ukens vin

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser

Og disse utgavene fungerer like godt hjemme en høstkveld som i Hellas om sommeren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lær mer om rødvin
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo

Lær mer om rødvin

Vil du lære mer om rødvin? Ta med deg en venn eller kom alene og få en god innføring og 8 viner i glasset. Kurset passer for alle uansett forkunnskap.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Rekordmange oster i årets VM

Det ble ingen norsk ost i teten av de i alt 5244 påmeldte fra 46 land i årets VM som fant sted i Bern.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her