Kamp for råmjølkosten

Slow Food har i år ein kampanje til støtte for ost av rå mjølk. Her er ei oversetjing av manifestet. Det er ei rekke ost av rå mjølk i Noreg også som slåst for vidare eksistens i følge Pascale Baudonnel, sekretær i Norsk Gardsost i Undredal, ein av produs
Redaksjonen
21 Februar 2001 - 00:39

Amerikanske osteprodusentar føler seg trakasserte hitsides all fornuft av ein meiningslaus hets av ikkje-pasteurisert mjølk. Etter innstendig oppmoding frå dei fann vi tida var inne for å lage eit manifest til forsvar for råmjølksosten. Manifestet ynskjer vi å spreie i alle land, inkludert Europa.

Sjølv om det i ”The old world” er lov til å lage ost av råmjølk, er denne produksjonen ofte sett under press frå helsemyndigheitene, og når alt kjem til alt ser det ut som kvar enkelt produsent er overleten til sin eigen skjebne. Vi må hindre at dette skjer, og hjelpe dei som held fram med å produsere ost etter dette prinsippet. For vi, som dei, er overbeviste om at det berre er denne metoden som tek vare på smak, ektheit og særtrekk, så vel som forbrukaren sin helse og trivsel.

Manifest til forsvar for ost av rå mjølk

Råmjølksost er meir enn fantastisk mat; det er eit djuptpløyande uttrykk for våre finaste tradisjonar. Det er både ein kunstart og ein livsstil. Det er ein kultur, ein arv og eit verdsett landskap. Og det er truga av utrydding! Det er truga fordi verdiane det uttrykkjer står i opposisjon til steriliseringa og homogeniseringa i masseprodusert mat.

Vi kallar på alle mat-elskande menneske i heile verda til å reagere no til forsvar for den upasteuriserte ostetradisjonen. Eit forsvar for mat som i hundrevis av år har inspirert, gjeve glede og bærekraft, men som no er i ferd med å bli undergreven av verdsomspennande hygienehysteri.

Vi ønskjer ein slutt på alle diskriminerande reguleringar frå EU, WTO, nasjonale mattilsyn og andre offentlege institusjonar som ugrunna skrenkar inn innbyggjarane sin fridom til å velje å kjøpe denne maten og som truar med å øydeleggje eksistensgrunnlaget for dei handverkarane som produserar han.

Vi set oss mot forsøk frå regulerande myndigheiter på å innføre uoppnåelege produksjonsstandardar under dekke av å verna folkehelsa.

Vi trur at slik tvang vil ha den motsette verknad av det som er føremålet. Den bakteriologiske helsa i dei upasteuriserte mjølkeprodukta våre vert øydelagd av overdrivne steriliseringsprosessar. Sameleis vil folkehelsa bli øydelagd gjennom ein diett av steril mat. Utan utfordringar vil immunsystemet vårt slå feil og medisinen vår bli ineffektiv. Så mykje meir som den unike smaken og aromaen i osten vert bevart av ikkje-pasteurisering.

Vi påkallar difor dei som har i si makt å kunne verna mangfaldet og kompleksiteten i vår regionale mat og helsa og stabiliteten i våre landdistrikt til å handle no og sikre eit fleksibelt, rettferdig og hensiktsmessig regelverk, fornuftige kontrollordningar og ei positiv haldning for framtida.

Ver klar over at når ein gong dugleiken og engasjementet i denne kulturen er gått tapt, kan dei aldri meir gjenskapast.

Vi som skriv under støttar fullt ut teksten i dette manifestet:

Teksten er utarbeidd av Slow Food International og underskriven av ei rekke organisasjonar verda over. Du finn originalmanifestet på Slow Food sine internettsider: www.slowfood.it

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Vi får ikke nok av kanelboller; lag dem som et brytebrød og det rekker til flere
Ukens kake

Vi får ikke nok av kanelboller; lag dem som et brytebrød og det rekker til flere

Et brød blir til 24 saftige "brødskiver" med smake av kanel og epler.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Høstøl i verdensklasse og en skarp en for den som ikke får nok røyk
+
Tester

Høstøl i verdensklasse og en skarp en for den som ikke får nok røyk

Blant nyhetene i basis i september er det noen riktig gode øl, sider og brennevin som kan plukkes med på neste polbesøk og inkluderes i neste fårikålmåltid.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)
+
Godbiter i pollisten

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)

Etter alle de noe søtladne 2023-burgunderne som strømmer inn på det norske markedet for tiden, kom denne som et frisk pust.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Vi får ikke nok av kanelboller; lag dem som et brytebrød og det rekker til flere
Ukens kake

Vi får ikke nok av kanelboller; lag dem som et brytebrød og det rekker til flere

Et brød blir til 24 saftige "brødskiver" med smake av kanel og epler.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Høstøl i verdensklasse og en skarp en for den som ikke får nok røyk
+
Tester

Høstøl i verdensklasse og en skarp en for den som ikke får nok røyk

Blant nyhetene i basis i september er det noen riktig gode øl, sider og brennevin som kan plukkes med på neste polbesøk og inkluderes i neste fårikålmåltid.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Imponerende 55 finalister i Star Wine List Award Norway 2025

Blant et rekordstort antall påmeldte vinkart i konkurransen Star Wine List Award Norway er det også rekordmange finalister fordelt på ni ulike kategorier.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Superseriøs rock’n roll-rødvin
+
Godbiter i pollisten

Superseriøs rock’n roll-rødvin

Når mencia blandes med hvitvinsdruer blir den ekstra lys, men sku ikke hunden på hårene, for bak skjuler det seg mye kraft.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Gjør noe nytt med grillkyllingen
Dagens rett

Gjør noe nytt med grillkyllingen

Når du frister med kyllinglår, er det ingen problemer med å få selv de yngste til å spise gulrøtter. Prøv bare denne oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)
+
Godbiter i pollisten

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)

Etter alle de noe søtladne 2023-burgunderne som strømmer inn på det norske markedet for tiden, kom denne som et frisk pust.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her