Kan bli årets ølhund

Venstre-leder Trine Skei Grande er blant kandidatene til tittelen.
03 Oktober 2011 - 16:30

28. oktober skal en jury utgått fra styrene i Norøl og Bryggeri- og drikkevareforeningen utrope vinneren av tittelen Årets ølhund. Kåreingen skjer i anledning juleølpremieren i Kulturkirken Jacob, skriver dittoslo.no.

Venstrelederens kandidaturs har bakgrunn i at partiet «har tatt klart parti for norske ølprodusenter og ytringsfrihet om øl, mot helsebyråkrater som favoriserer importert vin og brennevin», heter det i nominasjonen.

På lista over kandidater står også kjente navn fra restaurant-, bryggeri- og medieverdenen, og prisen skal gå til personer som personer «som på uegennyttig grunnlag har gjort norsk øl store tjenester».

Årets Ølhund er en utmerkelse som ble innstiftet av Bryggeriforeningen i Norge i 1973. Tilsvarende priser finnes i flere land, blant annet i Danmark og Storbritannia.

Prisen ble, med ett unntak, delt ut årlig fra 1973 til 1993. Fra 2010 ble tradisjonen gjenopptatt, og landbruksminister Lars Peder Brekk ble den første ølhunden på 2000- tallet.

Tidligere prisvinnere teller blant annet Rolv Wesenlund, Mentz Schulerud, Jahn Otto Johansen, Kari Svendsen og Odd Børretzen.

Her er årets kandidater (med juryens begrunnelser):

Trine Skei Grande
Venstrelederen (og resten av partiet) har tatt klart parti for norske ølprodusenter og ytringsfrihet om øl, mot helsebyråkrater som favoriserer importert vin og brennevin.

Inge Staldvik
Tidligere gruvearbeider, stortingspolitiker og ordfører for SV, nå sauebonde, som driver skjenkestova i Skorovas i Namdalen med 260 ulike øl - for et gruvesamfunn med 57 innbyggere!

Jan Vardøen
Utelivsgründeren på Grünerløkka i Oslo har gått i spissen for brede og spennende ølsortimenter på sine barer og restauranter.

Ole Martin Alfsen
Kjendiskokk og leder ved Kulinarisk Institutt, som har tatt ølet inn i varmen både i media og på vinkelner-kurs.

Aase Jacobsen
Kvinnen bak aperitif.no og tidligere vinanmelder i VG, som gang på gang har løftet fram norsk øl som strålende alternativer til druesaft fra Middelhavslandene.

Bård Ose (P.I.L.S.)
Bare navnet på et av radioens kuleste musikkprogrammer fortjener nominasjon. I tillegg satt han gjennom hele sommeren med skummende Hansa i Sommeråpent på NRK1.

Trond Moi / Toralf Bølgen
En av landets mest velrenommerte restaurantkjeder, Bølgen og Moi, har frontet øl som en opplagt matdrikk, gjennom fine ølmenyer og Ølfestivalen på Aker Brygge og Tjuvholmen i Oslo.

Håvard Lilleheie
Programlederen i The Manshow demonstrer stadig vekk at øl gir trivsel og glede.

Vidar Johnsen
Mangeårig leder i NORØL og grunnlegger av bladet Ølgjerd. Innbitt forkjemper for ølets sak i minst to tiår.

Mike Murphy
Bryggerimesteren ved Lervig Aktiebryggeri i Stavanger, som har løftet utvalget og kvaliteten til nye høyder etter at han overtok stillingen.

Tom Young
Ølblogger (@Kjempetorsken) med lang fartstid som ølsmaker. Var en av initiativtakerne til International Beer Day og representerer den nye ølkulturen.

Rune Rekvik
Salgssjef ved Union Bryggeri i Skien som alltid stiller opp for sitt kjære bryggeri.

Wenche Andersen
TV 2-kokk Wenche har vist det norske folk at øl ikke bare er matdrikk nummer én, men også en suveren ingrediens i matlaging.
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Mais i sesong og hvitvin fra Spania som sammen drar deg baklengs inn i fuglekassa
+
Mat og vin i kombinasjon

Mais i sesong og hvitvin fra Spania som sammen drar deg baklengs inn i fuglekassa

Med slike råvarer og flasker er det lett å holde løftet. Bare prøv selv.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Gjør som Khadija: Lag denne velsmakende retten med rødkål og feta til lunsj, middag eller kvelds
Dagens rett

Gjør som Khadija: Lag denne velsmakende retten med rødkål og feta til lunsj, middag eller kvelds

Khadija Mohamud en en svensk matblogger/influenser som deler av sin kunnskap om matlaging fra sin oppvekst i Somalia. Deriblant denne enkle, men utrolig gode kombinasjonen av rødkål og feta.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lag biffen som i Provence - superenkelt og supergodt
Dagens rett

Lag biffen som i Provence - superenkelt og supergodt

Marinaden er rett og slett tapenade - olivenpure - som får godgjøre seg med kjøttet før det går på grillen som et grillspyd. Må prøves.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik lager du belgisk iste
Ukens drink

Slik lager du belgisk iste

Is-te med alkohol inneholder sjelden te, så heller ikke denne vrien. Ikke er den belgisk heller. Men absolutt smaksrik og rask å mikse sammen.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Mais i sesong og hvitvin fra Spania som sammen drar deg baklengs inn i fuglekassa
+
Mat og vin i kombinasjon

Mais i sesong og hvitvin fra Spania som sammen drar deg baklengs inn i fuglekassa

Med slike råvarer og flasker er det lett å holde løftet. Bare prøv selv.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Gjør som Khadija: Lag denne velsmakende retten med rødkål og feta til lunsj, middag eller kvelds
Dagens rett

Gjør som Khadija: Lag denne velsmakende retten med rødkål og feta til lunsj, middag eller kvelds

Khadija Mohamud en en svensk matblogger/influenser som deler av sin kunnskap om matlaging fra sin oppvekst i Somalia. Deriblant denne enkle, men utrolig gode kombinasjonen av rødkål og feta.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

God burgund finnes også på ditt nærmeste pol
+
Godbiter i pollisten

God burgund finnes også på ditt nærmeste pol

Og det til det som i dag må kalles en svært gunstig pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Under radaren: gunstig priset chenin signert mestere
+
Ukens vin

Under radaren: gunstig priset chenin signert mestere

Denne nyheten snek seg unna all oppmerksomhet i juli, men noen pol har kjent sin besøkelsestid, og det er fortsatt vin på lager.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

For å smake vin må du kunne dette
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo

For å smake vin må du kunne dette

Bli med på en introduksjon til vinens verden, og smak deg gjennom 8 ulike vinstiler. Dette er første kurset i vår nye kursserie «Lær mer om vin».

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lag biffen som i Provence - superenkelt og supergodt
Dagens rett

Lag biffen som i Provence - superenkelt og supergodt

Marinaden er rett og slett tapenade - olivenpure - som får godgjøre seg med kjøttet før det går på grillen som et grillspyd. Må prøves.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her